Rukomet

Čupić ponovno caruje, Duvnjak najbolji kad je najteže

Sportnet • ponedjeljak, 19.11.2012.
Čupić ponovno caruje, Duvnjak najbolji kad je najteže
Foto: Marlon Janiček

U tjednu za nama, ponajbolje role odradili su hrvatski rukometaši u dresovima poljskog odnosno njemačkih klubova, a u sjajnu se formu vratio Ivan Čupić, koji je u Skoplju postigao čak osam golova protiv momčadi Line Červara.

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrač tjedna

Ivan Čupić: (Kielce) Poljski Kielce dobro se oporavio nakon domaćeg poraza od svoj najvećeg rivala, Wisle Plock, te je u tjednu iza nas upisao dvije nove vrijedne pobjede. Sredinom tjedna u sklopu PGNiG Superlige, rukometaši poljske ekipe pokazali su potpunu nadmoć nad svojim novim protivnikom, AZS Czuway Przemyslom, kojeg su svladali s velikih 30 pogodaka razlike. Potom su se Poljaci uputili u Skoplje gdje su pokazali što znaju i protiv svog domaćina, makedonskog Metalurga, te su slavljem 23:21 upotpunili svoj stopostotni europski učinak. Hrvatsko desno krilo u domaćem se prvenstvu pet puta upisalo u strijelce, dok je u Europi s osam postignutih pogodaka predvodilo svoju momčad do slavlja, a sebe do prvoga mjesta ljestvice najboljih strijelaca Lige prvaka.

Ugodno iznenađenje

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Sjajan je tjedan iza srednjeg vanjskog igrača hrvatske reprezentacije. Njegov klub je pod tjednom gostovao kod Lübbeckea i slavio rezultatom 33:32. Pogodak odluke postigao je Duvnjak u posljednjim sekundama utakmice, a u strijelce se upisao još tri puta uz šut iz igre 4/8. Nedjelja je donijela njemački okršaj u Ligi prvaka iz kojeg je HSV izašao kao pobjednik nad Flensburgom. Najzaslužniji za četvrtu pobjedu HSV-a u Ligi prvaka bio je Duvnjak s devet postignutih golova iz 15 pokušaja prema protivničkim vratima. HSV je posebno dobro igrao u drugom poluvremenu, u kojem je Domagoj zabio šest svojih pogodaka.

Forma u usponu

Marko Kopljar (PSG Handball): Nakon par utakmica u kojima je sudjelovao s tek nekoliko pogodaka, desni vanjski lidera LNH poveo je proteklog tjedna svoju momčad prema još jednoj pobjedi za nastavak niza stopostotnosti. Parižani su u sklopu devetog kola ugostili sastav Créteila, no za razliku od proteklih tjedana, pobjeda u petak nije bila toliko izražena. Najviše preciznih šuteva, sedam, u toj 30:28 pobjedi postigao je upravo Kopljar. Tek dva pokušaja ostala su nerealizirana.

Igor Vori (HSV Hamburg): Na gostovanju kod Lübbeckea HSV je dvije minute prije kraja gubio s 32:30. Preokret je stigao zahvaljujući Voriju koji je unutar jedne minute zabio dva gola te omogućio Duvnjaku da u posljednjem napadu donese pobjedu njihovoj momčadi. Pivot je utakmicu završio s četiri pogotka uz šut iz igre 4/6. U utakmici lige prvaka odigrao je još bolje i Flensburgovim vratarima zabio šest golova iz deset pokušaja. Zaradio je i jedno isključenje, a uz Duvnjaka je bio najzaslužniji za preokret Hamburga u drugom poluvremenu utakmice.

Damir Bičanić (Chambéry): Baš poput Paris Saint Germaina uspješan je u devetom kolu bio i Chambéry Damira Bičanića. Nakon povratka poslije ozljede gležnja Bičanić se tražio kroz nekoliko susreta, a onda je stigao derbi protiv Dunkerquea u kojem je dao veliki doprinos na putu prema pobjedi svoje momčadi. Bičanić je bio autor sedam od 31 domaćeg gola, odmah nakon Edina Bašića. Nedjelja ipak nije bila dan za francuskog doprvaka; u Ligi prvaka upisan je još jedan težak poraz (20:31). Hrvatski je reprezentativac bio precizan dva puta protiv Gorenja.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Nakon stanke zbog slomljenog prsta vratio se na parket u dvoboju s Lübbeckeom, ali je na toj utakmici odradio samo obrambene zadatke i zaradio jedno isključenje. Svoj povratak na parkete potvrdio je i u utakmici Lige prvaka protiv svog bivšeg kluba. Uspio je zabiti pogodak iz jedinog pokušaja, svoj prvi nakon nesretne ozljede koja ga je udaljila s parketa.

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): U dvoboju Lübbeckea i HSV-a istaknuo se stopostotnim učinkom iz igre. Tri puta je šutirao prema protivničkim vratima i sva tri puta pogodio. Zaradio je i jedno isključenje. Njegova momčad bila je vrlo blizu velike pobjede, ali je popustila u samoj završnici i izgubila s 33:32.

Željko Musa (Kielce): Poraz od 25:32 u Wisli je tek ružno sjećanje, pokazali su prvaci Poljske u devetom kolu PGNiG lige. Musa se u potpunosti razigrao pred domaćim navijačima i u 44:14 protiv nejakog AZS Czuwaj Przemysla ugradio savršenih 7/7. Još je veće slavlje bilo ono u Skoplju u nedjelju, gdje je ostvaren veliki uspjeh pobjede nad Metalurgom Line Červara. Musa je u 23:21 sudjelovao s jednim golom, no lavovski je posao hrvatski reprezentativni pivot odradio u obrani, pa je dobio i posebnu pohvalu bivšeg izbornika Kauboja.

Mate Šunjić (Nexe): Nexe gura dalje u SEHA ligi, a nakon prošlotjednog teškog poraza u Ljubuškom (23:30), momci Kasima Kamenice trebali su dati sve od sebe da se vrate u pravu formu. Šunjić međutim nije trebao pobolljšavati svoju izvedbu, on je i u Ljubuškom bio na razini, pa je za njega izazov bio odraditi i protiv Tatrana dobru rolu na golu. Vrataru Nexea to je i uspjelo te je obranio 15 lopti protivnika.

Na standardnoj razini

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Kapetan Horvat ponovno je bio ključni igrač u nastupu CO Zagreba u ligi prvaka, na gostovanju u Berlinu kod Füchsea, uz pet postignutih pogodaka. Iako su pružili odličan otpor, Zagrebašima to nije bilo dovoljno za pobjedu, no, već u subotu čeka ih novi okršaj s istim protivnikom. Pred domaćim navijačima zagrebačke Arene. Regionalno gostovanje kod bjeloruskog Meškova u Brestu neće ostati u ugodnom sjećanju ekipi CO Zagreba pa tako niti Horvatu. Zabio je četiri pogotka, no, pamtit će se poraz, a možda je trener Goluža u tom dvoboju, nepuna dva dana nakon napora u Ligi prvaka, a bez obzira na konačni rezultat koji je ionako bio negativan, trebao poštedjeti napora svoje glavne igrače.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): U glavnom gradu Njemačke Lisice su u utakmici Lige prvaka ugostile Zagreb, a Ninčević je u pobjedu rezultatom 29:27 ugradio četiri svoja pogotka. Samo dva dana kasnije njegova je momčad gostovala kod Rhein-Neckar Löwena i izgubila s 25:23. Ivan na toj utakmici nije bio posebno raspoložen te je zabio tek jedan pogodak.

Denis Buntić (Kielce): Nakon što su se propisno osramotili protiv Wisle Plock, igrači Kielcea uspjeli su se vratiti u pobjedničku formu. Pobijedili su u devetom kolu poljskog prvenstva AZS Czuwaj Przemysl sa skoro nevjerojatnih 44:14, no kako je i Wisla odradila svoj posao, prvo mjesto tablice nije povraćeno. Buntić je od 44 pogotka dao dva, iz tri šuta. U nedjelju pak je došao europski izazov, a Kielce je uspjelo ostati jedina neporažena momčad skupine C. U Skoplju je, na vrućem parketu dvorane Boris Trajkovski, pala pobjeda od 23:21, a Buntić je dvaput pogodio gol protivnika.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid)Uspješan je tjedna iza igrača Talanta Dujšebajeva, naime, pobjede su ostvarili na dva gostovanja, kako u natjecanju za prvaka Europe tako i u domaćem prvenstvu. S pet je pogodaka razlike Atletico u četvrtak bolji bio od rukometaša Constante da bi potom za vikend novu pobjedu pisao i u gostima kod Huesce čime je zadržao svoj stopostotni učinak u Ligi Asobal. Hrvatski reprezentativac uz svoju standardnu obrambenu rolu koja je odrađena onako kako treba, u dvoboju s Huescom zadobio je trenerovo povjerenje i u napadu te je dva puta zatresao protivničku mrežu.

Robert Markotić (Nexe): Protiv Izviđača su Našičani u prošlom kolu poraženi, no na domaćem su parketu, uz veliku potporu svojih navijača, upisali pobjedu protiv vrlo dobre ekipe Tatrana iz Prešova. Markotić je, uz Ivića, bio najbolji strijelac Nexea i u pobjedu od 28:25 ugradio je šest golova.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): I ovoga tjedna popularni "ministar obrane" bio je na svom uobičajenom nivou. Marljivo je odrađivao svoje obrambene zadatke u dresu momčadi iz glavnog njemačkog grada, koja je svoje zadatke odradila s polovičnim uspjehom. Pobijedila je Zagreb s 29:27, dok u Mannheimu nije uspjela prekinuti pobjednički niz Rhein-Neckar Löwena te je poražena s 25:23.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Batinović zbog ozljede Šprema provodi puno vremena na terenu, a hrvatski reprezentativac ipak je u posljednje vrijeme počeo pokazivati napredak u igri. Füchseu je zabio tri pogotka, ali se istaknuo i s nekoliko reakcija gdje mu je nedostajalo samopouzdanja u realizaciji. U regionalnom natjecanju Meškovu je zabio četiri pogotka iz četiri pokušaja, što je bez obzira na konačni ishod i poraz zadovoljavajući podatak.

Goran Šprem (Gummersbach): Ovoga vikenda Šprem je bio raspoloženiji dio hrvatskog dvojca u Gummersbachu. Na gostovanju kod Hannovera zabio je tri pogotka. Dva iz igre i jedan iz sedmerca. Nažalost po njega i suigrače, to nije bilo dovoljno za prekid negativnog niza.

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Protiv čvrste i zgusnute obrane berlinskih Lisica Marino Marić nije imao previše prilike za dokazivanje u Ligi prvaka. U strijelce se upisao u dva navrata, a uskoro će ponovno u borbu na crti sa Špoljarićem, Pevnovom i Laenom. U regionalnoj SEHA ligi Zagrebaši su poraženi u Brestu kod Meškova. Marić je loše otvorio susret, zaredao s promašajima, ali je u nastavku popravio svoju igru, aktivno sudjelovao u povratku CO Zagreba u utakmicu. No, zaostatak od dva pogotka bilo je najbliže što su se Zagrebaši i Marić uspjeli rezultatski približiti bivšem suigraču Ljubi Vukiću.

Forma u padu

Petar Metličić (Montpellier): Deveto kolo francuskog prvenstva utakmicom u srijedu otvorili su rukometaši Montpelliera i Aixa. Francuski prvak je stigao do domaće pobjede, a za razliku od proteklog tjedna u kojem je upisao nastup, ali nije uspio zatresti protivničku mrežu igrajući uglavnom u fazi obrane, Metličić je vratara pretposljednje momčadi prvenstva uspio prevariti jednom, a dodao je tome i jedno isključenje. Bez obzira na taj zgoditak i činjenicu da je obrana Montpelliera odigrala dobru predstavu, od nekadašnjeg kapetana Hrvatske u klubu očekuju još veći doprinos. Jedan više zgoditak Pero je zabio Partizanu u Ligi prvaka.

Filip Ivić (Croatia osiguranje Zagreb): Iza Ivića je tjedan kojeg će što prije htjeti zaboraviti. U Berlinu nije bio posebno raspoložen, pa je Kelentrić morao među vratnice, dok niti protiv Meškova u Bjelorusiji nije zabilježio pretjerano dobru partiju. Skinuo je dva sedmerca, ali u utakmici se bolje snašao Ivan Stevanović, koji je dobio priliku nakon slabijeg otvaranja Ivića. Prvi vratar CO Zagreba mora povratiti koncentraciju i formu za nadolazeći susret protiv berlinskog sastava u subotu.

Manuel Štrlek: (Kielce) Nakon poraza od svog najvećeg domaćeg rivala, Wisle Plock, rukometaši Kielcea brzo su se vratili na stare pobjedničke staze te su tako uspjeh polučili kako u domaćoj PGNiG Superligi tako i u natjecanju za prvaka Europe. Slavili su Poljaci nad AZS Czuway Przemyslom 44:14 da bi potom krenuli put Makedonije gdje ih je čekao uvijek neugodan Metalurg koji je također svladan, no sa samo dva pogotka razlike. Bivše lijevo krilo hrvatskog prvaka CO Zagreba u domaćem se prvenstvu nije upisalo u listu strijelaca, dok je u Ligi prvaka jednom zatresao mrežu Makedonaca.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Nominalno prvi srednji vanjski CO Zagreba nikako da uhvati konstantu u svojim nastupima. Iako je u Berlinu na momente igrao dobro i zabio dva pogotka u važnim trenucima susreta, dojam je pokvario s nekoliko tehničkih pogrešaka i promašenim zicerima. O nastupu u Brestu u regionalnoj SEHA ligi ne treba trošiti riječi. Nakon što je ostao bez napadačkog učinka, uz pet nerealiziranih šuteva i nekoliko tehničkih pogrešaka, postavlja se pitanje zašto trener Goluža nije na njegovoj poziciji više koristio neke druge igrače, koji inače dobivaju manju minutažu, a kako bi ovi iz udarne postave dobili malo više odmora nakon napornog dvoboja u Ligi prvaka?

Vedran Zrnić (Gummersbach): Porazom kod Hannovera negativni niz Gummersbacha produžen je na tri utakmice. U toj utakmici Zrnić je zabio jedan pogodak te se istaknuo jednim promašajem s linije sedam metara i jednim isključenjem.

Klupa, tribina, doktori

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Momčad aktualnog španjolskog i europskog viceprvaka u tjednu iza nas vratila se svojim pobjedničkim navikama u oba natjecanja, kako Ligi prvaka tako i Ligi Asobal, te je prvo u četvrtak izborila gostujuće slavlje nad rumunjskom Constantom da bi potom u subotu navečer u sklopu desetog kola španjolskog prvenstva bolja bila od rukometaša Huesce. Hrvatski maestro u Rumunjsku nije putovao već je ostao u Madridu kako bi odmorio za nove izazove koji slijede te je stoga zaigrao za Atletico u nacionalnom prvenstvu, no nije se upisao u listu strijelaca.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Šprem je i dalje 'van stroja'. Oporavlja se od ozljede koljena, no, bilo bi od izuzetne važnosti kada bi se uspio oporaviti do idućeg susreta u Ligi prvaka. U posljednjim utakmicama vidi se koliko nedostaje njegov doprinos u 5-1 obrani, jer niti Matić, a ni Marić nisu na toj poziciji prikazali ono što bi se očekivalo.

Mirko Alilović (Veszprem): Proteklog tjedna mađarski je prvak odradio tek europski gostujući dvoboj sa Sävehofom. Veszprem je slavio deset razlike, a Alilović nije ulazio u igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bozidar7820.11.2012. u 12:48
    Nisam pisao o kvaliteti igre, niti tko zaslužuje poziv ili ne zaslužuje, ali ako se prate Hrvatski reprezentativci, onda je red da se prate svi oni koji su članovi te reprezentacije, a i Joso Valčić i Matić su igrali zadnje utakmice kvalifikacija
    bozidar78
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 10:42
    Kaj više ne pratite Sulića?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2012. u 00:36
    lol kakav matić budimo ozbiljni i joso isto nebi trebao biti na popisu poput i matića koji nisu taj kalibar, ja bi čak vodio računa o sliškoviću, i mladom šime iviću koji je odigrao odlično protiv tatran uz šut 7 od 8, kad je matić odigrao takvu utakmicu ? i ne nema isprike novi je igrač, isto ko i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bozidar7819.11.2012. u 21:36
    Marko Matić? Mislim da je i on dio reprezentacije pa bi bilo lijepo da i njega uvrstite u praćenje hvala
    bozidar78
  • Obrisan korisnik19.11.2012. u 21:31
    Čupko caruje, Dundo Maroje.
    Obrisan korisnik