Tenis

Šarapova se opet "provozala" preko suparnice, Stosur ne ide u vlastitom "dvorištu"

Tea Lokas • srijeda, 16.01.2013.
Šarapova se opet "provozala" preko suparnice, Stosur ne ide u vlastitom "dvorištu"
Foto: EPA

Trećeg dana natjecanja na Australian Openu drugo kolo odradile su uspješno druga, četvrta i peta nositeljica. Marija Šarapova nastavila je "mljeti" suparnice ne ostavljajući im ni gema, dok su Agnieszka Radwanska i Angelique Kerber ispustile nekoliko gemova, no ipak prošle bez izgubljenog seta. Najveće razočaranje Down Under gledateljima je priuštila Samantha Stosur.

Već u drugom kolu glavnog turnira u Melbourne Parku Australci su se morali oprostiti sa svojom najvećom uzdanicom, Sam Stosur. 28-godišnjakinja je već tradicionalno loša u domovini, najdalje je stigla 2006. i 2010. kad je došla do četvrtog kola, a ove je godine prvu pobjedu na australskom tlu ostvarila upravo u prvom kolu ovog turnira (u Brisbaneu izgubila od Arvidsson).

Kobna za 28-godišnju devetu igračicu svijeta bila je Kineskinja Jie Zheng, koja se izvukla iz zaostatka od 5:2 u trećem setu i projurila do trećeg kola prvog Grand Slama u sezoni. Inače, Zheng je prva kineska tenisačica koja je igrala u polufinalu Grand Slama (2008., Wimbledon), a trenutno je 40. na WTA ljestvici.

Zheng će u trećem kolu igrati s jednom od dvije uspješne njemačke tenisačice trećeg dana turnira, Julijom Görges. Görges je, postavljena kao 18. nositeljica turnira, bila bolja od Rumunjke Romine Oprandi u dva seta (6:3, 6:2).

Od ostalih iznenađenja u danu bitno je spomenuti poraz Dominike Cibulkove od Ruskinje Savinykh te Austrijanke Paszek od Amerikanke Keys.

Slovakinja je posrnula pred ruskim brojem 159. na svijetu, i to u dva seta, nakon što joj je 21-godišnjakinja odnijela iscrpni tie-break u prvom dijelu susreta (8-6). Da Cibulkova i Stosur ne budu "usamljene" poražene nositeljice pobrinula se američka tinejdžerica Madison Keys koja im je pridružila Austrijanku Tamiru Paszek pobijedivši je rezultatom 6:2, 6:1.

17-godišnjakinja, rodom iz Illinoisa, u trećem će kolu imati jako težak zadatak - svladati Angelique Kerber. Petopostavljena Kerber nije se zadržala dugo na terenu protiv protivnice u drugom kolu, Lucije Hradecke iz Češke. Za 69 minuta bilo je 6:3, 6:1.

Favoritkinje za naslov nastavljaju svoju misiju na jugu. Tako je Marija Šarapova u još jednoj dominantnoj izvedbi nadigrala Japanku Misaki Doi, ponovno protivnicu ostavivši bez osvojenog gema. Dvostruki "bicikl" na startu prvog Grand Slama odličan je zalet Ruskinje, koja je nakon samo jednog sata i 42 minute provedene na terenu u dva meča, izjavila: "Igram jako agresivno i radim dobre stvari. Nije lako biti stalno na vrhu, jer vam se može dogoditi i pad. Ali samo se treba koncentrirati."

U sljedećem kolu Šarapova će vjerojatno izgubiti koji gem, a koliko joj može zaprijetiti starija sestra Williams, koja je okršaj kola zavrijedila pobjedom nad Francuskinjom Cornet (6:3, 6:3), ostaje za vidjeti.

Istim rezultatom kao 25. nositeljica Venus Williams, Agnieszka Radwanska porazila je svoju suparnicu Irinu-Cameliju Begu. Ovom pobjedom Poljakinja je nastavila niz bez poraza ove godine unutar kojeg je osvojila titule u Aucklandu i Sydneyju.

"Mogu igrati još bolje. Nisam očekivala da mogu osvojiti toliko mečeva zaredom, nadam se da mogu nastaviti", najavila je 23-godišnja četvrta na svijetu. 2011. i 2012. godine u Melbourneu je izgubila u četvrtfinalu od Kim Clijsters i Victorije Azarenke.

U drugom kolu još su slavile Kineskinja Na Li protiv Bjeloruskinje Govortsove te Srpkinje Janković i Ivanović protiv Portugalke Koehler, odnosno tajpežanke Chan. Li će u trećem kolu imati test u obliku Sorane Cirstee, dok će se Srpkinje međusobno sukobiti.

Nastavak natjecanja osigurale su još Bartoli, Makarova, Flipkens i Watson.

U turniru parova odigrano je prvo kolo u ženskoj konkurenciji, a Hrvatska je prošla s polovičnim učinkom. Darija Jurak izborila je pobjedu sa suigračicom Marosi protiv rusko - izraelske kombinacije Kudrjavceva/Peer (6:0, 6:3), dok Petra Martić nije imala sreće s Francuskinjom Mladenovic protiv luksemburško - američkog para Minella/Moulton-Levy (2:6, 6:4, 7:6).

Australian Open, tenisačice, drugo kolo:
A. Radwanska (Poljska, 4) - Begu (Rumunjska) 6:3, 6:3
Zheng (Kina) - Stosur (Australija, 9) 6:4, 1:6, 7:5
V. Williams (SAD, 25) - Cornet (Francuska) 6:3, 6:3
Li (Kina, 6) - Govortsova (Bjelorusija) 6:2, 7:5
Šarapova (Rusija, 2) - Doi (Japan) 6:0, 6:0
Kerber (Njemačka, 5) - Hradecka (Češka) 6:3, 6:1
Görges (Njemačka, 18) - Oprandi (Švicarska) 6:3, 6:2
Ivanović (Srbija, 13) - Chan (Kineski Tajpeh) 7:5, 1:6, 6:4
Janković (Srbija, 22) - Koehler (Portugal) 2:6, 7:6(5), 6:2
Bartoli (Francuska, 11) - Dolonc (Srbija) 7:5, 6:0
Keys (SAD) - Paszek (Austrija, 30) 6:2, 6:1
Flipkens (Belgija) - Zakopalova (Češka, 23) 6:1, 6:0
Makarova (Rusija, 19) - Foretz Gacon (Francuska) 6:3, 6:3
Watson (VB) - Pervak (Kazahstan) 4:6, 7:6(7), 6:2
Cirstea (Rumunjska, 27) - Pliskova (Češka) 1:6, 6:3, 6:2

Parovi, prvo kolo:
Jurak/Marosi (Hrvatska/Mađarska) - Kudrjavceva/Peer (Rusija/Izrael) 6:0, 6:3
Minella/Moulton-Levy (Luksemburg/SAD) - Martić/Mladenovic (Hrvatska/Francuska) 2:6, 6:4, 7:6(8)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 01:07
    Zgodna i veoma dobra tenisačica!
    Obrisan korisnik