Vodeni sportovi

Nova dva zlata Julije Efimove uz svjetske rekorde, Belmonte obranila čast na 800 metara slobodno

Kristijan Musa • petak, 13.12.2013.
Nova dva zlata Julije Efimove uz svjetske rekorde, Belmonte obranila čast na 800 metara slobodno
Foto: EPA

Kompletiran je i drugi natjecateljski dan europskog plivačkog prvenstva u 25-metarskim bazenima, koje se do nedjelje održava u danskom Herningu. Poput prvog dana natjecanja i drugi je ponudio dva svjetska rekorde, ali i brojne druge zanimljive utrke. Do drugog i trećeg zlata stigla je Ruskinja Julija Efimova, dok su dvije medalje drugog dana programa osvojili i Sarah Sjöström te Jeremy Stravius.

Junakinja drugog dana 15. po redu europskog plivačkog prvenstva u kratkim bazenima je ruska plivačica Julija Efimova. Nakon osvojenog zlata na 50 metara prsno, Efimova je do najsjajnijeg odličja došla i u četverostruko dužoj utrci, postavivši novi svjetski rekord 2:14.39. Srebrenu medalju je osvojila Dankinja Rikke Moehler Pedersen sa zaostatkom od 82 stotinke, dok se na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popela joše jedna Ruskinja Vitalina Simonova s više od četiri sekunde zaostatka.

U disciplini 100 metara leđnim stilom do zlata je stigla Mie Nielsen, sudionica danske štafete, koja je prvog dana prvenstva osvojila zlato uz svjetski rekord u disciplini 4x50 metara slobodno. Nielsen je isplivala rekord europskih prvenstava 55.99, 29 stotinki brže od drugoplasirane Čehinje Simone Baumrtove te 95 stotinki brže od brončane Ukrajinke Daryne Zevine.

Mlada, ali već uspješna nizozemska plivačica Ranomi Kromowidjojo je pak osvojila zlatno odličje na 100 metara slobodno. Kromowidjojo je tu dionicu apsolvirala za 51.78 sekundi, drugoplasirana Šveđanka Sarah Sjöström je za Nizozemkom kasnila 21 stotinku, dok je Bjeloruskinja Aliaksandra Herasimenia sa zaostatkom od 56 stotinki stigla do bronce.

Nedugo nakon osvojenog srebra na 100 metara slobodno Sarah Sjöström se na 50 metara leptir popela stepenicu više te osvojila zlatnu medalju. Šveđanka je utrku isplivala za 24.90 sekundi, 13 stotinki brže od Dankinje Jeanette Ottesen, a 39 stotinki od iskusne Nizozemke Inge Dekker.

Zlato na 800 metara slobodno je osvojila svjetska i europska rekorderka Španjolka Mireia Belmonte vremenom 8:05.18 te time stigla do svog drugog zlata u Herningu, nakon što je to isto učinila na 200 metara leptir. Domaća predstavnica Lotte Fries je za pobjednicom kasnila 3 i pol sekunde, dok je broncu s više od devet sekundi zaostatka osvojila Nizozemka Sharon van Rouwendaal.

Kod muškaraca su se prve medalje dijelile na 400 metara mješovito, gdje je titulu prvaka Europe osvojio mađarski plivač Dávid Verrasztó s vremenon 4:03.48, Izraelcu Galu Nevu je zlato promaklo za dvije stotinke, dok je broncu u vrlo tijesnoj i zanimljivoj utrci sa zaostatkom od 46 stotinki osvojio Talijan Federico Turrini.

Zlato na 50 metara leđno osvojio je Francuz Jeremy Stravius, odradivši tu dionicu za 23.19 sekundi, 19 stotinki ispred Nijemca Christiana Dienera i 26 stotinki ispred brončanog Bjelorusa Pavela Sankoviča.

Na 100 metara leptir, gdje je hrvatski predstavnik Mario Todorović osvojio osmo mjesto, je do zlata isplivao Rus Evgenij Korotiškin s vremenom 49.68, Stravius je uzeo srebreno, a Nijemac Steffen Diebler brončano odličje.

Do zlata u disciplini 100 metara prsnim stilom je isplivao Mađar Daniel Gyurta. Gyurta je do zlata stigao vremenom 57.08, šest stotinki brže od Nijemca Marca Kocha, a 16 stotinki od Slovenca Damira Dugonjića.

Program drugog dana prvenstva u danskom Herningu okončan je štafetom 4x50 metara mješovito, koju su sačinjavale po dva plivača i dvije plivačice iz svake zemlje. Hrvatska štafeta je podsjetimo, ispala zbog pogrešne izmjene, dok su do najsjajnijeg odličja isplivali predstavnici Rusije. Vitalij Melnikov, Julija Efimova (treće zlato), Svetlana Čimrova i Vladimir Morozov postavili su svjetski rekord, koji sada iznosi 1:37.63. Srebro je osvojila štafeta Njemačke, dok su se bronce domogli Česi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!