Vodeni sportovi

Jovanović sedma u finalu na 50 metara leđno, zlato uz svjetski rekord za rusku štafetu

Kristijan Musa • subota, 14.12.2013.
Jovanović sedma u finalu na 50 metara leđno, zlato uz svjetski rekord za rusku štafetu
Foto: EPA

I treći dan europskog plivačkog prvenstva u malim bazenima u danskom Herningu je priveden kraju. Hrvatska plivačka delegacija na ovom prvenstvu iskusnija je za još jedno finale, ali do mjesta na pobjedničkom postolju, barem za sada ne mogu stići. Za razliku od njih ruska plivačka reprezentacija nastavlja s „teroriziranjem“ ostatka Europe. Vladimir Morozov je trećeg dana prvenstva ugrabio još dva zlata, za svojih ukupno četiri, dok je Julija Efimova još u polufinalu postavila rekord europskih prvenstva na 100 metara prsno.

Drugi dan u nizu hrvatska plivačka reprezentacija je izborila finale na Europskom prvenstvu. Nakon finalnog „podbacivanja“ Marija Todorovića, najbolja hrvatska plivačica Sanja Jovanović je odradila finale u svojoj najjačoj disciplini, 50 metara leđno. Aktualna svjetska i europska rekorda na toj dionici je pak utrku okončala na „tek“ sedmom mjestu.

Do zlata je pak isplivala Čehinja Simona Baumrtova s vremenom 26.26, Poljakinji Aleksandri Urbanczyk je nedostajalo samo pet stotinki, dok je broncu osvojila mlada Šveđanka Michelle Coleman. Jovanović je za pobjednicom kasnila 92 stotinke.

Mireia Belmonte Garcia je još jednom pokazala, da je jednostavno vladarica „dugih pruga“. Nakon zlata na 800 i 1500 metara slobodno, Španjolka se najsjajnijim odličjem okotila i u disciplini 400 metara slobodno. Belmonte je utrku odradila za 3:56.14, dok su s više od dvije sekunde zaostatka srebro i broncu osvojila također velika imena ženskog plivanja, Dankinja Lotte Fries i Talijanka Federica Pellegrini.

Na 100 metara mješovitim stilom je zlato uz novi rekord europskih prvenstava osvojila 16-godišnja Litavka Ruta Meilutyte s vremenom 57.68, 28 stotinki brže od srebrene Katinke Hosszu iz Mađarske te 58 stotinki brže od trećeplasirane Britanke Siobhan-Marie O'Connor.

Treći dan 15. Europskog plivačkog prvenstva u malim bazenima u danskom Herningu obilježio je pak ruski plivač Vladimir Morozov. Morozov, koji je u treći dan natejacanja ušao s dva osvojena zlata, je osvojio pak još dva te barem za sada pretendira za najboljeg natjecatelja na ovome prvenstvu. Morozov je svoje prvo subotnje zlato osvojio na 100 metara slobodno, isplivavši tu dionicu za 45.96 sekundi, 45 stotinki brže od svog sunarodnjaka Daniila Izotova, a 53 stotinke brže od Marca Orsija.

Drugu zlatnu medalju je 21-godišnji Rus osvojio kao član ruske „miješane“ štafete 4x50 metara slobodno, koja je postavila novi svjetski rekord. Naime, Rusija je u sastavu Sergej Fesikov, Vladimir Morozov, Rozalija Nasretdinova i Veronika Popova isplivala vrijeme 1:29.53. Talijani su kasnili 73 stotinke, a Nizozemci predvođeni ženskom snagom (Dekker, Kromowidjojo) sekundi i devet stotinki.

Zlatno odličje na 200 metara leptiru otišlo je u Srbiju. Naime, 20-godišnji Velimir Stjepanović isplivao je „utrku života“ te s vremenom 1:51.27 osvojila najsjajniju kolajnu u toj disciplini. Poljak Pavel Korzeniowski je kasnio devet stotinki, a brončani Rus Nikolaj Skvortsov 35 stotinki. Jedan od favorita za zlato, mađarski plivač Laszlo Cseh završio je na četvrtom mjestu, s nešto više od sekunde zaostatka za pobjedničkim vremenom.

Nakon osvojene bronce na dvostruko dužoj dionici, Slovenac Damir Dugonjić se popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u disciplini 50 metara prsno. Dugonjić je isplivao vrijeme od 26 sekundi i 21 stotinke, dok su tri plivača iza njega bili unutar samo tri stotinke. Tako je srebro osvojio Francuz Giacomo Perez Dortona (+0.34), broncu Irac Barry Murphy (+0.35), dok je medalja pobjegla Šveđaninu Johannesu Skagiusu (+0.36).

Zlato na najdužoj disciplini, 1500 metara slobodno, osvojio je pak Mađar Gergely Gyurta s vremenom 14:30.26. Pal Joensen iz Farskih Otoka je kasnio 5 sekundi i 73 stotinke te tako donio vrlo vrijednu medalju svojoj zemlji s jednog elitnog sportskog natjecanja. Gabriele Detti kasnio je 6.17 sekundi, što je ipak bilo dovoljno za osvajanje brončane medalje.

U nedjelju se spušta zavjesa na još jedno europsko plivačko prvenstvo. Posljednjeg dana na programu je čak 13 finala, dok će u prijepodnevnom dijelu programa, točnije u kvalifikacijama, nastupati nekolicina hrvatskih predstavnika.

Program će otvoriti nastupi Sanje Jovanović i Dora Vrčić na 50 metara slobodno, zatim će u bazene Mislav Sever, Nikša Stojkovski i Mario Todorović na 50 metara leptir, Ana Radić će plivati na 400 metara mješovito, Lucija Jurković-Periša na 200 slobodno, Sven Ainar Saimundsson i Dominik Straga će se potom prezentirati u istoj disciplini, dok će jutarnji dio programa zaključiti kvalifikacije u ženskoj štafeti 4x50 metara mješovito, a hrvatska „posada“ se nalazi u prvoj kvalifikacijskoj skupini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!