Ostali sportovi

Bivši francuski ministar sporta: 'Održavanje Tour de Francea je zločin protiv čovječnosti'

Matej Kačan • petak, 03.04.2020.
Bivši francuski ministar sporta: 'Održavanje Tour de Francea je zločin protiv čovječnosti'
Foto: Getty

Bivši francuski ministar sporta David Douillet kazao je kako bi održavanje Tour de Francea po originalnom rasporedu usprkos pandemiji koronavirusa bilo zločin protiv čovječnosti i ravno ludilu...

Mnoge se rasprave u Francuskoj vode oko održavanja najpoznatije biciklističke utrke na svijetu - Tour de Francea. Ministrica sporta Roxana Maracineanu je predložila kako bi se utrka trebala održati bez gledatelja, ali je to predsjednik utrke čvrsto odbio tek nekoliko dana kasnije.

Mnogo radikalniji od oboje je bivši francuski ministar sporta i dvostruki olimpijski prvak u džudu David Douillet. On je kao ministar sporta djelovao od 2011. do 2012. u vladi Nicolasa Sarkozyja, a za francusku je televiziju kazao kako se Tour ne bi trebao održati.

"Sam Bog zna da sam obožavatelj Toura, svake godine ne propuštam dionicu. Ako imamo dovoljno sredstava da osiguramo testiranje svakom sudioniku i publici i svi ispadnu negativni, zašto ne. No to baš i nije vjerojatno, pa se neće dogoditi. Nema cjepiva, ljudi umiru."

Douillet ima iskustva u politici pa je iskomentirao i održavanje lokalnih izbora u Francuskoj usprkos pandemiji koronavirusa, a odluku da se zasad Tour održava prema planu je usporedio upravo s tim.

"Bio sam vrlo ljutit kad sam vidio da će se izbori održati. Ne bojim se kazati da je to zločin protiv čovječnosti. Za mene, organiziranje Toura u ovim uvjetima je ravno tome. To je ravno ludilu", bez zadrške je komentirao Douillet.

Tour zasad još nije otkazan niti odgođen pa bi se trebao održati prema planu, a to je od 27. lipnja do 19. srpnja.

#ostanidoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!