Tenis

Nadal unatoč bolovima preokretom u teškom meču do polufinala Wimbledona

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 06.07.2022.
Nadal unatoč bolovima preokretom u teškom meču do polufinala Wimbledona
Foto: EPA

Poznati su svi polufinalisti i polufinalistice Wimbledona. Rafael Nadal i Nick Kyrgios čine drugi polufinalni par u muškoj konkurenciji, a u ženskoj su to Simona Halep i Elena Ribhakina...

Veliki Španjolac Rafael Nadal ostao je u igri za osvajanje kalendarskog Grand Slama zahvaljujući 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6 (4) pobjedi protiv Amerikanca Taylora Fritza u četvrtfinalu Wimbledona nakon četiri sata i 20 minuta igre.

Nadal, koji je ranije ove godine slavio na Australian Openu i Roland Garrosu, u srijedu se osim protiv Fritza borio i protiv svojih ozljeda, ali je uspio pronaći put do pobjede iako je zaostajao sa 0-1 i 1-2 u setovima. Osim ozljede stopala, koja ga muči od početka turnira, Nadal je tražio i liječničku pomoć zbog ozljede trbušnih mišića, no nije se predavao te je na kraju ostvario veliki preokret.

Nadal će u polufinalu u petak igrati protiv Australca Nicka Kyrgiosa koji je ranije u četvrtfinalu svladao Čileanca Cristiana Garina sa 6:4, 6:3, 7:6 (5). Za 27-godišnjeg kontroverznog Australca ovo je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, po prvi je put stigao u polufinale nekog Grand Slam turnira, nakon što je u Wimbledonu 2014. i na Australian Openu 2015. zaustavljan u četvrfinalima.

Polufinale su još u utorak izborili branitelj naslova Srbin Novak Đoković i Britanac Cameron Norrie.

Rumunjska tenisačica Simona Halep i Kazahstanka Elena Ribakina osigurale su međusobni polufinalni meč u Wimbledonu, na trećem Grand Slam turniru godine.

Halep, 17. nositeljica u All England Clubu, pobijedila je sa 6:2, 6:4 mladu, 20-godišnju Amerikanku Amandu Anisimovu. Rumunjka je bila blizu vrlo uvjerljive pobjede jer je vodila 6:2, 5:1. Tada je, pak, krenulo buđenje Amerikanke koja je došla nadomak velikog preokreta. Približila se na 4:5 u drugom setu te je imala tri vezane break prilike (0:40) za 5:5.

No, Halep je kontrirala s pet poena u nizu čime nije dozvolila dodatnu dramu u četvrtfinalnom meču koji je trajao samo 63 minute. Halep se time približila i ostvarenju iz 2019. godine kada je slavila u Wimbledonu, a uz to ima i pehar pobjednice iz Roland Garrosa tijekom 2018. godine.

Ribakina je moćnim servisom, ali i vrlo preciznom igrom s osnovne linije tijekom drugog i trećeg seta ostavila bez šanse Ajlu Tomljanović, hrvatsku tenisačicu s australskom putovnicom. Slavila je 4:6, 6:2, 6:3.

Nakon 6:4 Tomljanović u prvom setu uslijedio je žestoki odgovor Ribakine, igračice koja je kolo ranije svladala Hrvaticu Petru Martić. Ribakina je dobila drugi set 6:2, potom povela 5:1 u trećem te tako riješila dvoboj. Čak 15 as servisa ispalila je Ribakina tijekom nešto manje od dva sata igre.

Podsjetimo kako su dan ranije, u utorak, međusobni polufinalni meč osigurale Tunižanka Ons Jabeur i njemačka tenisačica Tatjana Maria.

Wimbledon, četvrtfinale (M):
Nick Kyrgios (Aus) - Cristian Garin (Čile) 6-4, 6-3, 7-6 (5)
Rafael Nadal (Špa/2) - Taylor Fritz (SAD/11) 3-6, 7-5, 3-6, 7-5, 7-6 (4)

Wimbledon, četvrtfinale (Ž):
Simona Halep (Rum/16) - Amanda Anisimova (SAD/20) 6-2, 6-4
Elena Ribakina (Kaz/17) - Ajla Tomljanović (Aus) 4-6, 6-2, 6-3

FOTO: EPA/KIERAN GALVIN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!