Vodeni sportovi

Počinje Europsko prvenstvo u vaterpolu, Hrvatska odmah na najtežem ispitu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 04.01.2024.
Počinje Europsko prvenstvo u vaterpolu, Hrvatska odmah na najtežem ispitu
Foto: EPA

Danas počinje prvo ovogodišnje veliko vaterpolsko natjecanje. Hrvatska je domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu...

Nakon što je Izrael morao odustati od domaćinstva Europskog prvenstva u vaterpolu, spremno je tu obavezu preuzela Hrvatska. Tako će se u narednim danima vrhunski vaterpolo igrati i Dubrovniku i Zagrebu, a Hrvatska starta već danas i to protiv najtežeg protivnika.

Igraj na Hrvatska - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mnogi stavljaju Španjolsku kao prvog favorita za zlatno odličje i kako će Hrvatskoj biti teško na otvaranju protiv ovako kvalitetnog protivnika, tako će biti teško i Španjolcima jer nikada nije jednostavno igrati na startu protiv domaćina i to posebno kada je domaćin jedan od kandidata za titulu.

Hrvatska brani titulu prvaka Europe, osvojila ju je u Splitu na prošlom Europskom prvenstvu i s velikim ambicijama čeka obranu titule. Reprezentacija je danas jača nego na Svjetskom prvenstvu, tada nije mogao igrati zbog ozljede Loren Fatović, u reprezentaciju se vratio i Luka Lončar što podiže kvalitetu Hrvatske.

Hrvatska bi trebala igrati svoju prepoznatljivu igru, ne bi tu trebalo biti nekih posebnih iznenađenja. Izbornik Ivica Tucak najavio je kako će biti upravo tako uz tek neke manje promjene, ali tako je otprilike u svim reprezentacijama.

Gdje je Hrvatska u ovom trenutku, saznat ćemo večeras nakon dvoboja protiv Španjolske. Španjolci su već predugo nerješiva enigma za Hrvatsku, više od deset godina na najvećim natjecanjima ne zna za pobjedu nad Španjolskom koja je danas vjerojatno i prvi kandidat za zlato.

No Hrvatska je posebno opasna kod kuće, roster izgleda jako dobro i večeras u Dubrovniku izabranici Ivice Tucka imat će što za reći. Neće biti jednostavno, ali Hrvatska definitivno nije bez šanse.

Što su rekli

David Martin, izbornik Španjolske: "Mi nismo navikli igrati pred 4.000 gledatelja, pa svaki put kada to možemo iskusiti trebamo uživati, dati maksimum. Nema ničeg ljepšeg nego igrati pred toliko gledatelja i to još protiv domaćina. Kada sam preuzeo ovu reprezentaciju 2017. cilj je bio formirati ekipu koja se može nositi s najboljim momčadi svijeta, a to smo i postigli. Štoviše, napravili smo i korak dalje jer smo od 2018. prošli četvrtfinale u svim natjecanjima."

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "S velikim zadovoljstvom i sportskom nervozom očekujemo, veselimo se natjecanju koje je pred nama. Hrvatska je dobila priliku ugostiti drugi put uzastopno Europsko prvenstvo i pokazati cijeloj Europi divnu sliku iz naših gradova, kako prvo Dubrovnika, tako kasnije Zagreba. Mi smo sa sportskog stajališta napravili sve najbolje što smo mogli, a koliko je to pokazat će uskoro same utakmice."

Mjesto, vrijeme

Dubrovnik, Gruž, 20:15

Prošli dvoboj

Nakon pobjede na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., Hrvatska nije više nijednom svladala Španjolsku na europskim ili svjetskim prvenstvima te olimpijskim igrama. Prošli međusobni dvoboj bio je prošlo ljeto na Svjetskom prvenstvu gdje je Španjolska slavila s 10:5.

Prognoza

Dvoboj dvije iznimno kvalitetne reprezentacije ostavlja susret posve otvorenim. Navijački Hrvatska ima malu prednost zbog domaćeg bazena, realno, Španjolci imaju širinu i vjerojatno najujednačeniji i najbolji roster.

FOTO: EPA/Szilard Koszticsak

EP 2024., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Crna Gora20:19 **Francuska
Španjolska12:14 **Hrvatska
1Hrvatska 339:34+56
2Španjolska 335:32+36
3Crna Gora 347:46+16
4Francuska 332:41-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!