Rukomet

Protiv Njemačke za potvrdu mjesta na Olimpijskim igrama u Parizu

Branimir Korać • subota, 16.03.2024.
Protiv Njemačke za potvrdu mjesta na Olimpijskim igrama u Parizu
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija danas igra susret kvalifikacija za Olimpijske igre protiv Njemačke. Pobjeda znači i potvrdu nastupa u Parizu…

Hrvatska se već jednom opekla u kvalifikacijama za Olimpijske igre kada je računala da će se sve odviti sukladno renomeu i kvaliteti reprezentacija, no u čudnom raspletu dogodilo se ono što joj nije išlo u prilog.

Igraj na Njemačka - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sjećamo se jako dobro tih kvalifikacija u Francuskoj kada je Hrvatska poražena od domaćina pa slavila protiv Portugala te u konačnici i protiv skromnog Tunisa. No u posljednjem kolu Francuska je na nevjerojatan način u završnici izgubila utakmicu protiv Portugala i golom u zadnjoj sekundi Portugalci su zajedno s Francuskom otišli u Tokio, a Hrvatska je u krugu reprezentacija s istim brojem bodova izvukla deblji kraj.

Da nekakav sličan rasplet ne bi imao veliki postotak izgleda, Hrvatska se dijelom pobrinula u prvom susretu protiv Austrije koju je svladala sa šest razlike, moguć je i dalje scenarij prema kojem Hrvatska može ispasti s dvije pobjede, ali trebali bi se poklopiti neki rezultati koji bi predstavljali trenutno poprilično iznenađenje.

Novi izbornik Dagur Sigurdsson je pobjednik i ne zanimaju ga nikakve kalkulacije, kroz karijeru je puno puta to pokazao i tražit će od Hrvatske pobjedu i u ovom susretu. Takvo što je i logično, ovo mu je prvo natjecanje s Hrvatskom i želi već sada nametnuti svoju filozofiju i ideju.

Protiv Austrije u prvom poluvremenu Hrvatska se mučila, igrala je u grču, ali u nastavku susreta kada se razmahao Martinović, vratari su pružili podršku, općenito, Hrvatska se rastrčala i Austrija to više nije mogla pratiti.

Njemačka je krenula u ovaj turnir vrlo uvjerljivom pobjedom protiv autsajdera Alžira, ali sada je čeka dosta teži posao. Hrvatska je pokazala i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj protiv tadašnjeg domaćina da ima što pokazati, upisala je pobjedu u tom susretu, a sada je još jača i Njemačka ima razlog za zabrinutost.

Što su rekli

Alfred Gislason, izbornik Njemačke: "Morat ćemo biti puno stabilniji nego što je to bio slučaj u susretu protiv Alžira. Ono što je dobro je da smo imali samo dvije tehničke pogreške u cijelom susretu, ali ne smijemo toliko toga pustiti u fazi obrane, tu ćemo morati biti bolji. Dagura poznajem desetljećima, neće to biti islandski dvoboj, borit će se oni na terenu."

Dagur Sigurdsson, izbornik Hrvatske: "Osjećaj je dobar, ali imamo još dva finala za igrati. Moramo ostati koncentrirani, dobro se pripremiti. Da ste izgubili, imali biste samo jednu šansu za pobjedu, i na taj način pristupamo dvoboju. Želim biti dio ekipe i kulture, mislim da je dobro čuti himnu i pokušate je pjevati, da vas uvede pravom raspoloženju u utakmicu. Tu sam tradiciju prenio iz igračkih dana, ostavio sam tu tradiciju i kao trener. Pokušao sam naučiti neke riječi, ali ostalo mi je još nekoliko utakmica da budem bolji."

Mjesto, vrijeme

Hannover, ZAG Arena, 14:30

Prošli dvoboj

Posljednji put Njemačka i Hrvatska susrele su se na Europskom prvenstvu u siječnju gdje je Hrvatska bila bolja s 30:24. Igralo se pred 20 tisuća gledatelja u Kölnu, ali Njemačka nije imala šanse u fantastičnom drugom poluvremenu Hrvata.

Prognoza

Njemačka je domaćim i samim time opasan protivnik, ali Hrvatska može s njom. Osim toga Sigurdsson je predobro poznaje, poznaju je i hrvatski igrači koji igraju u Njemačkoj, tako da nas očekuje zanimljiv dvoboj, nadamo se dobrim ishodom za Hrvatsku.

FOTO: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Kvalifikacije za OI 2024., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka30:33Hrvatska
Alžir26:41Austrija
1Hrvatska 3102:81+216
2Njemačka 3105:93+124
3Austrija 3101:95+62
4Alžir 377:116-390

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!