Nogomet

Barcelona lovi tek drugo polufinale Lige prvaka u posljednjih devet sezona

Mario Borko • utorak, 16.04.2024.
Barcelona lovi tek drugo polufinale Lige prvaka u posljednjih devet sezona
Foto: EPA

Kako se sezona približava kraja, tako se ritam Lige prvake ubrzao. Samo šest dana nakon prve utakmice četvrtfinala, na rasporedu uzvratna između Barcelona i PSG-a. Blaugrana brani prednost od 3:2 i traži ulazak u 18. polufinale u povijesti...

Nakon sjajne prve utakmice u Parizu, samo šest dana kasnije čeka nas uzvrat u Barceloni. Katalonci brane prednost od 3:2, a Parižani se nadaju da mogu ponoviti rezultat od prije tri godine kada su na Camp Nou slavili s veliki 1:4. Hoće li Blaugrana stići do svog 18. polufinala ili PSG do svog četvrtog saznat ćemo od 21:00.

Igraj na Barcelona - PSG na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prva utakmica bila je vrlo zanimljiva za gledanje, periodi dominacije jedne i druge momčadi su se izmjenjivali, a to su pratili i golovi. Raphinha je u 37. minuti okrunio bolju igru Barcelone, a PSG je na samom otvaranju drugog dijela napravio velik pritisak i okrenuo rezultat u svoju korist. Strijelci su bili Ousmane Dembele i Vitinha. Gosti su napravili određene taktičke prilagodbe te su preko Raphinhe i Andresa Christensena, u završnici, stigli do 2:3 pobjede.

Barcelona je u odličnoj formi, a otkako je Xavi, krajem siječnja najavio svoj odlazak s klupe , njegova je momčad neporažena u 13 utakmica. Barca je u nizu od šest uzastopnih pobjeda, a trofej Lige prvaka jedini je preostali za kojeg se u ovoj sezoni bori. Katalonci su već duže vremena, pa i u eri Lea Messija, u potrazi za velikim rezultatom u najelitnijem nogometnom natjecanju. Zadnje dvije sezone ispadali su već u grupnoj fazi, a u prethodnih osam samo su jednom prošli četvrtfinalu stepenicu.

Blaugrana je u subotu odradila ligaške obveze i s 0:1 slavila kod Cadiza, a pogodak je postigao Joao Felix. Nije to bila dojmljiva predstava protiv 18. momčadi LaLige, ali Xavi je uspio odmoriti udarne snage. Barcelona je trenutno momčad koja pretjerano ne ovisi o nekom pojedincu, Robert Lewandowski je najbolji strijelac ekipe, ali njegova produktivnost je u 36. godini u padu. Maloljetnici Pau Cubrasi i Lamine Yamal bit će najveća ostavština Xavijeve ere ne odluči li legendarni Španjolac promijeniti svoju odluku o odlasku, a potonji bi svojim prvim golom u Ligi prvaka večeras mogao biti čovjek odluke.

PSG iz sezone u sezonu traži europski iskorak. Domaće prvenstvo je već osvojeno, finale kupa je izboreno, a u najvažnijem natjecanju, Parižani su ponovno pred (pre)ranim ispadanjem. Odlaskom Messija i Neymara te dolaskom Luisa Enriquea na klupu, okrenut je novi list i započeta je nova klupska strategija. No vjerojatni odlazak Kyliana Mbappéa na ljeto bit će nenadoknadiv gubitak i ne uspije li ove sezone, pitanje je kada će PSG ponovno biti među glavnim konkurentima za osvajanje Lige prvaka.

Ljetna pojačanja su se zasad pokazala kao potpuni promašaj. Randal Kolo Muani je plaćen gotovo 100 milijuna eura, a od dolaska je zabio devet golova, samo jedan u Ligi prvaka. Ništa bolji nije ni Ousmane Dembele kojem je prošlotjedni gol protiv bivšeg kluba bio tek drugi ove sezone. Mbappé s 39 golova i devet asistencija vuče ovu momčad, iako je i on u posljednjih nekoliko utakmica pokazao mali pad forme. Parižani su za vikend bili pošteđeni ligaških obveza, maksimalno su fokusirani na uzvrat, a njegov ishod odredit će je li sezona bila uspješna ili nije.

Što su rekli

Xavi Hernandez, trener Barcelone: "Pred nama je sjajna prilika za veliki rezultat. Igramo kod kuće, što je prednost, a vjerujem da će Olimpijski stadion pružiti atmosferu kakvu je u prošlosti pružao Camp Nou. Više-manje će sve biti isto kao i u prvoj utakmici, obrambene linije ćemo držati visoko, moramo pokazati karakter i nastaviti s hrabrom igrom. Igramo protiv jedne od najboljih momčadi na svijetu s jednim od najboljih trenera na svijetu, ali pobjeda u prvoj utakmici dala nam je potrebno samopouzdanje da im se možemo suprotstaviti."

Luis Enrique, trener PSG-a: "Uvjereni smo da možemo preokrenuti rezultat. Mislim da su se igrači mentalno oporavili od poraza i da uzvrat za nas dolazi u vrlo dobrom trenutku. Očekujem utakmicu koja će biti zanimljiva navijačima, a takve mi treneri baš i ne volimo. Žao mi je što se ne igra na Camp Nou, ali i Olimpijski stadion je isto pozornica vrijedna ovog susreta."

Mjesto, vrijeme, sudac

Barcelona, Olimpijski stadion, 21:00

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Nedostaju

Barcelona: Gavi, Alejandro Balde, Andreas Christensen, Sergi Roberto

PSG: Presnel Kimpembe, Sergio Rico, Nordi Mukiele

Zadnji susret

U prvoj utakmici Barcelona je na Parku prinčeva slavila s 2:3. Ovo je peti puta u povijesti da se ova dva kluba sastaju u nokaut fazi Lige prvaka, Katalonci su do sad slavili tri puta, a Parižani jednom.

Prognoza

Barcelona je favorit i ima prednost iz prve utakmice, ali vidjeli smo u Parizu da domaći teren ne čini toliku razliku. Zato je ovdje sve otvoreno i ne moguće je prognozirati pobjednika. Trebali bi gledali još jednu otvorenu utakmicu s puno golova.

FOTO: EPA/MOHAMMED BADRA

Liga prvaka, nokaut faza

četvrtfinale - uzvrati

Barcelona1:4PSG
Borussia D.4:2Atlético Madrid
Bayern1:0Arsenal
Manchester City3:4 **Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!