Nogomet

Borussia Dortmund na svom Westfalenu želi ispraviti greške iz prve utakmice

Mario Borko • utorak, 16.04.2024.
Borussia Dortmund na svom Westfalenu želi ispraviti greške iz prve utakmice
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu uzvratna utakmice četvrtfinala Lige prvaka između Borussije Dortmund i Atletico Madrida. Crno-žuti su u prvoj utakmici darivali Madriđane koji u Njemačku dolaze s prednošću od 2:1...

Možda i najmanje atraktivni par četvrtfinala Lige prvaka je ovaj između Borussije Dortmund i Atletico Madrida, ali obje momčadi su zasluženo u ovoj fazi. Žuto-crni su osvojili "skupini smrti" i u nokaut fazi nadigrali PSV. Madriđani su također bili prvi u svojoj grupi, a u osmini finala su izbacili favorizirani Inter. Momčad Diega Simeona brani 2:1 iz prve utakmice, a Nijemci se nadaju da će pred svojim navijačima naplatiti promašaje iz prvog susreta i doći do prvog polufinala nakon 11 godina.

Igraj na Borussia na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Madridu, Atletico je bolje krenuo u susret, a poveo je već u četvrtoj minuti preko Rodriga de Paula. Samuel Lino u 32. povećava prednost na 2:0 i tada gosti preuzimaju inicijativu. Borussija je oba gola poklonila svojima protivnicima, a rizik koji je preuzela isplatio se u završnici. Sebastian Haller je u 81. minuti smanjio na 2:1, a da se okvir gola nije dva put ispriječio, Crno-žuti bi u uzvratu startali bez zaostatka.

Borussia ove sezone igra toplo-hladno. Forma varira, a tome najbolje svjedoči tek peto mjesto u Bundesligi. Možda i najbolje igre momčad Edina Terzića pruža u Ligi prvaka. Prvo mjesto u skupini ispred PSG-a, Milana i Newcastlea sugerira da su Crno-žuti u stanju igrati dobro protiv najboljih ekipa. Terzić je preživio loš niz od šest utakmica bez pobjede, a u više navrata je pokazao da momčad može izvući iz krize. Dortmund je u derbiju pobijedio Bayern, pa je potom poražen od Stuttgarta i Atletica, a pobjedama se vratio na teškom gostovanju u Moenchengladbachu.

Legenda kluba Marco Reus ove sezone uspio je izbjeći ozljede, ali igra sve manje. Bez obzira na to s dva gola je najbolji strijelac svoje momčadi u Ligi prvaka. Borussiji nedostaje čovjek odluke na kojeg bi se ekipa u najvažnijim utakmicama mogla osloniti. Niclas Füllkrug najproduktivniji je igrač momčadi u Bundesligi, ali u Europi je zabio samo jedan gol. Uspije li netko od igrača u uzvratu individualno iskočiti i ne ponove li se komične greške u obrani, Crno-žuti mogu ući u povijesno polufinale.

Recept Diega Simeonea koji je Atletico dva puta doveo do finala Lige prvaka već je duže vrijeme neuspješan. Bez obzira na novi stadion i sve veća ulaganja, Madriđani šest sezona nisu uspjeli doći do polufinala, a dva puta su ispadali već u grupi. Trenutno su četvrti u LaLigi i Liga prvaka je jedino natjecanje u kojem su još uvijek u igri za trofej. Ove sezone su ovisni o domaćem terenu, u Europi su upisali svih pet pobjeda, a u prvenstvu bi, kada bi se gledali samo bodovi osvojeni kod kuće, bili vodeći.

Na posljednjih deset gostovanja Atletico je šest puta poražen, a slavio je samo jednom. Rezultati su promjenjivi, ali zadnje tri utakmice Madriđani su pobijedili. Za vikend su u LaLigi s 3:1 slavili protiv hita prvenstva Girone, a čovjek odluke s dva gola bio je Antoine Griezmann. Francuz ponovno igra sjajnu sezonu, a sa šest golova drugi je strijelac Lige prvaka. Alvaro Morata dodao je pet, ali on je u zadnjih 15 utakmica samo jednom bio strijelac.

Obje ekipe imaju dosta izostanaka, pa tako strijelci iz prve utakmice Lino i Haller neće igrati u uzvratu. Kod Atletica još zvone izostanci Maria Hermosa i junaka iz osmine finala Memphisa Depaya.

Što su rekli

Edin Terzić, trener Borussije Dortmund: "Oni su prošli tjedan bili vrlo disciplinirani i natjerali su nas da napravimo pogreške. Rezultat iz prve utakmice daje nam za pravo da sve imamo u svojim rukama. Vidjeli smo koliko je teško igrati protiv Atletica kada te natjeraju da radiš stvari koje oni žele da radiš, ali znamo što je potrebno da bismo ih pobijedili. Oni po potrebi mogu promijeniti svoj stil igre i imaju jako puno iskustva. Mi imamo dosta igrača koji su prvi puta u ovoj fazi, a jedino što želimo je biti bolji nego u Madridu."

Diego Simeone, trener Atletico Madrida: "Oni su izrazito domaćinska momčad i sigurno će od starta nametnuti visok tempo. Mi moramo biti na razini na kakvoj smo bili u zadnjim utakmicama. Imaju puno tehničkih dobrih igrača, jaki su na krilima, a veznjaci se vrlo dobro pridodaju iz drugog plana. Opasni su iz prekida, a mi ćemo napraviti sve da ih kaznimo tamo gdje mislimo da su najslabiji."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dortmund, Signal Iduna Park, 21:00

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

Nedostaju

Borussija Dortmund: Ramy Bensebaini, Sebastien Haller, Jamie Bynoe-Gittens, Jadon Sancho

Atletico Madrid: Mario Hermoso, Thomas Lemar, Memphis Depay, Marcos Paulo, Samuel Lino, Saul Niguez

Zadnji susret

Atletico je na svom Metropolitanu bio bolji s 2:1, ali Borussija je u završnici mogla doći i do potpunog preokreta. Ovo je treći puta da se ova dva kluba sastaju u Ligi prvaka, ali prvi puta u nokaut fazi. U do sad odigranih pet utakmica Madriđani ostvarili tri pobjede, a Nijemci dvije.

Prognoza

Borussia u ovaj dvoboj ulazi favorit. Simeone ima iskustvo pobjeđivanja takvih utakmica, ali njegova momčad ove sezone ima dva lica. Ono lošije u pravilu pokazuje na gostovanjima i zato je prednost na strani Dortmunda.

FOTO: EPA/JUANJO MARTIN

Liga prvaka, nokaut faza

četvrtfinale - uzvrati

Barcelona1:4PSG
Borussia D.4:2Atlético Madrid
Bayern1:0Arsenal
Manchester City3:4 **Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!