Nogomet

Dinamo i Rijeka peti puta igraju u finalu Kupa, u posljednja tri bolji su bili Riječani

Mario Borko • srijeda, 15.05.2024.
Dinamo i Rijeka peti puta igraju u finalu Kupa, u posljednja tri bolji su bili Riječani
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Danas od 19 sati na Maksimiru se igra prva utakmica finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Dinamo je nedavnom pobjedom na Rujevici riješio pitanje prvaka, a Riječani će sada učinit sve ne bi li sjajnu sezonu završili barem s utješnom nagradom...

U subotu smo saznali ime novog-starog prvaka. Dinamo je pobjedom protiv Osijeka osvojio 25. naslov prvaka Hrvatske, a na putu do njega najveći protivnik mu je bila upravo Rijeka. Riječani su odigrali sezonu iznad svih očekivanja, ali su se u ključnom trenutku okliznuli, izgubili tri utakmice i trofej za prvaka ostavili u Maksimiru.

Igraj na Dinamo - Rijeka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danas na taj isti Maksimir dolaze po utješnu nagradu. Od 19 sati na rasporedu je prva utakmica finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Taj susret vjerojatno neće ništa riješiti, obje će ekipe imati popravni na Rujevici iduće srijede, a ove sezone smo svjedoci da u međusobnim utakmicama ovih dvaju takmaca odlučuju nijanse.

Dinamo je osvajanjem naslova prvaka sa svojih leđa skinuo ogromno breme. Sezona je bila turbulentna, svašta se izdogađalo i promijenilo, ali kako i ne bi kad je od prve utakmice prošlo više od deset mjeseci. Modri su do danas odigrali 56 utakmica, a usprkos crnim prognozama i šokantnim porazima mogu stići do dvostruke krune, a uz to su igrali osminu finala Konferencijske lige.

Sergej Jakirović kadrovski je posložio ovu Rijeku, a onda je preko noći završio u Maksimiru. Preživio je neke povijesne blamaže, smjenu klupskog vodstva i od zvižduka s tribina stigao do zasluženog pljeska. Da dobro poznaje momčad koju je selektirao pokazuje i podatak da je od četiri prvenstvena ogleda protiv nje ostvario tri pobjede i jedan remi. Nije na odmet spomenuti da su tri utakmice dolazile nakon europskih obaveza.

Modri su trenutno na 11 pobjeda u nizu i iako na terenu tako ne djeluju, rezultat sugerira da su nezaustavljivi. Riječani im kao protivnici maksimalno odgovaraju. U zadnjih deset utakmica ostvarili su devet pobjeda, posljednji poraz zbio se upravo u kupu krajem 2021. godine nakon kojeg je smijenjen Damir Krznar.

Dinamo je u prvenstvu stigao do 25. naslova prvaka, a kup je do sad osvajao 16 puta. Sedam puta je gubio u finalima, tri puta baš od Rijeke. Modri kao da su u posljednje vrijeme zapostavili ovo natjecanju s obzirom na to da su od posljednjih pet izdanja osvojili samo jedno.

Plavi su na putu do finala redom izbacivali: Ponikve, Oriolik, Goricu i Hajduk. Njihov najbolji strijelac u tom natjecanju je Sandro Kulenović s četiri gola, a on bi protiv Rijeke mogao imati važnu ulogu.

Rijeka je u proljetnom dijelu sezone imala nevjerojatnu seriju rezultata, ali niz od devet pobjeda bez primljenog gola puknuo je u trenutku kad se lomila sezona. Momčad Željka Sopića izgubila je tri utakmica za redom i nije uspjela stići do drugog naslova prvaka Hrvatske. Riječani se mogu revanširati u kupu, imaju bolji koeficijent od Dinama pa uzvrat igraju kod kuće, ali važno je ostvariti što bolji rezultat u Zagrebu. S obzirom na pravilo gola u gostima eventualni pogodak na Maksimiru bi im povećao šanse.

Na putu do finala Riječani su već izbacili dva zagrebačka kluba i to u gostima. Nakon Libertasa i Cibalije u uvodnim kolima, bili su bolji od Rudeša i Lokomotive. Franjo Ivanović s četiri gola najbolji je strijelac ekipe u tom natjecanju.

Rijeka je do sad osam puta igrala u finalu Kupa, a šest puta je Rabuzinovo sunce završilo u njezinim vitrinama. Posljednje je osvojeno u sezoni 2019./20., a tri su izborena upravo protiv Dinama. Ta finala igrana su na jednu utakmicu, a Riječani su svaki put s tri gola u mreži Modrih bili vrlo uvjerljivi.

Sopić je odlučio odmoriti neke od ključnih igrača na posljednjoj prvenstvenoj utakmici u Varaždinu, a to je rezultiralo neugodnim 3:1 porazom. Rijeka je tako u posljednje tri utakmice primila čak osam golova, ali možda se poraz u baroknom gradu pokaže kao dobar potez.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Dinama: “Odlučivat će nijanse, trenutačna forma, kako je tko raspoložen. Nema tu nekih iznenađenja ni tajni u kojem god sustavu igrali mi ili oni. Vidjet ćemo, pokušat ćemo se najbolje prezentirati, nema problema s motivacijom, igra se za trofej i napravit ćemo sve da ga pokušamo osvojiti. Ima slatkog umora, ali igramo za trofej. Rekao sam da ćemo napraviti sve, imamo još snage i unutarnjih rezervi.“

Željko Sopić, trener Rijeke: “Fokus je na finalu, da izađemo sa svježim, odgovornim i zdravim igračima i da se suprotstavimo Dinamu na dostojan način i pokušamo ga osvojiti. Ne trebate biti trener da znate što se događa u kup formatu, posebno u ovakvom izdanju. Nećemo se doći samo braniti, pravilo je da gol u gostima vrijedi duplo i zato će biti jako važno ga zabiti. Moramo svim silama pokušati u Maksimiru zabiti gol i ostaviti si šanse da na Rujevicu donesemo priželjkivani rezultat.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Zagreb, Maksimir, 19:00 Sudac: Dario Bel

Nedostaju

Dinamo: Luka Stojković, Dino Perić, Sadegh Moharrami, Lukas Kačavenda, Mauro Perković

Rijeka: Emir Dilaver

Prošli dvoboj

Dinamo je u posljednjem susretu protiv Rijeke na Rujevici slavio s 1:2 i tako napravio ključan korak prema naslovu prvaka. Zadnji ogled u kupu zbio se u sezoni 2021./22., a tada su Riječani na Maksimiru slavili s 1:3.

Prognoza

Dinamo je favorit u ovoj utakmici, ali iako ga prati rezultat ne djeluje previše uvjerljivo. Rijeka će sigurno igrati nešto defenzivnije i tražiti svoje prilike iz protuudara. Modri bi mogli minimalno slaviti, a Riječani moraju postići gol kako bi na Rujevici imali što veće izglede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!