Nogomet

Palestinski nogometni savez zatražio hitno izbacivanje Izraela iz Fife

Branimir Korać, HINA • petak, 17.05.2024.
Palestinski nogometni savez zatražio hitno izbacivanje Izraela iz Fife
Foto: EPA

Palestinski nogometni savez (PFA) pozvao je na trenutačno izbacivanje Izraela iz vodeće organizacije svjetskog nogometa na Kongresu Fife u Bangkoku.

Lopta je u vašem dvorištu, poručio je predsjednik Palestinskog saveza (PFA) Jibril Rajub predsjedniku Fife Gianniju Infantinu.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"FIFA ne može ostati ravnodušna prema ovim kršenjima ili genocidu koji je u tijeku u Palestini," kazao je.

"Tražim od vas da stanete na pravu stranu povijesti... Ako ne sada, kada?"

Njegov izraelski kolega Shino Moshe Zuares rekao je da nikakva pravila nisu prekršena i da prijedlog nema nikakve veze s nogometom.

"Još jednom se suočavamo s ciničnim političkim i neprijateljskim pokušajem PFA da naškodi Izraelu", rekao je Zuares za čijeg su govora irački i iranski predstavnici napustili prostoriju.

Infantino je odbio glasovati o palestinskom zahtjevu, najavivši kako će FIFA održati izvanredni sastanak Vijeća Fife prije 20. srpnja kako bi donijela odluku o zahtjevu za suspenziju.

"Zahtjevi PFA-e za sankcijama protiv IFA spadaju u nadležnost Vijeća Fife, izvršnog tijela. S obzirom na hitnost situacije, do 20. srpnja bit će organizirano izvanredno Vijeće koje će donijeti najprikladnije odluke, dok je sljedeća redovna sjednica zakazana za listopad," kazao je Infantino.

"FIFA će do tada zatražti od neovisnih pravnih stručnjaka kako bi analizirali argumente PFA-e, koja optužuje IFA-u za niz kršenja statuta svjetskog nogometnog tijela, kako u Gazi tako i na Zapadu," dodao je.

Kongres u Bangkoku okupio je izaslanike 211 saveza članica, a jedna od glavnih točaka bila je odluka o domaćinu Svjetkog prvenstva nogometašica 2027. godine.

Domaćinstvo je na koncu dobio Brazil pobjedivši zajedničku kandidaturu Belgije, Nizozemske i Njemačke sa 119:78 u glasovima. Utrka je prošlog mjeseca smanjena nakon što su Sjedinjene Države i Meksiko povukli svoju zajedničku kandidaturu.

FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!