Nogomet

Kranjčar nije imao sreće

Mihaela Bradovski • nedjelja, 07.02.2010.
Kranjčar nije imao sreće
Foto: EPA

Ždrijeb skupina kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu najavio je niz odličnih utakmica. Posebno vatreno moglo bi biti u skupinama D i G, a nesreću da uđe u skupinu G imao je Zlatko Kranjčar koji s Crnom Gorom ide na noge Engleskoj...

Skupina A
Njemačka, Turska, Austrija, Belgija, Kazahstan, Azerbajdžan

Kuglice su u skupinu A smjestile zanimljivo društvo koje kao nositelj skupine predvodi Njemačka. Nijemci su favoriti, ali moraju biti opasni jer imaju još najmanje tri dobra protivnika koji su sposobni otkinuti bodove.

Svakako najopasniji bit će Turci koji će sigurno imati veliku podršku i u gostujućem dvoboju u Njemačkoj i te dvije reprezentacije trebale bi voditi borbu za prvo mjestu u skupini. Njima bi račune mogli pokvariti prije svih Austrija i Belgija koje ne spadaju u sam europski nogometni vrh, ali odlasci na velike smotre nisu im strani dok im klubovi redovno ostvaruju solidne nastupe u europskim kupovima. Kazahstan i Azerbajdžan u ovom društvu su potpuni autsajderi, no gostovanja na njihovim terenima nikako neće biti "mačji kašalj".

Skupina B
Rusija, Slovačka, Irska, Makedonija, Armenija, Andora

Dosta borbe za prve dvije pozicije moglo bi biti u skupini B. Tri reprezentacije s pravom smatraju kako bi se mogli probiti na mjesta koja vode u Poljsku i Ukrajinu ili barem u kvalifikacije. Ipak, Rusi su ti koji se imaju najviše pravo nadati. Posljednjih godina podignuli su kvalitetu reprezentacije i više nisu nikom poželjan protivnik. Nakon neuspjeha u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, pod svaku cijenu će se željeti iskupiti u ovim kvalifikacijama.

No na prvo mjesto ne pikiraju samo Rusi već i Slovaci i Irci. Slovaci su iznenadili plasmanom u Južnu Afriku i svojim prvim odlaskom na neko veliko natjecanje što svakako treba respektirati. S druge strane Irci su nesportskim Henryjevim potezom ostali bez Svjetskog prvenstva, ali su pokazali kako su izuzetno opasna reprezentacija. Makedonija će se teško ugurati među ove reprezentacije, ali može biti "crna mačka" nekom od favorita. Armenci i pogotovo Andorci tu su radi popunjavanja broja.

Skupina C
Italija, Srbija, Sjeverna Irska, Slovenija, Estonija, Farski otoci

Talijani su u svoju skupinu dobili dvije reprezentacije s područja bivše Jugoslavije što teško da su priželjkivali. Srbija i Slovenija su u uzlaznoj putanji i Talijani neće biti baš izraziti favoriti u tim dvobojima, posebno ne na gostovanjima.

Upravo Slovenci su bili možda najgori izbor iz četvrte skupine, plasirali su se na Svjetsko prvenstvo na račun Rusije i na krilima dobrog rezultata u Južnoj Africi u ovim kvalifikacijama mogli bi napraviti ponovno puno nereda. Srbija ima vrlo kvalitetnu reprezentaciju, a čini se kako su napokon sređeni i problemi unutar reprezentacije te napokon igraju u skladu s očekivanjima.

Ne treba zaboraviti Sjevernu Irsku koja je mnogim reprezentacijama u dosadašnjim kvalifikacijama znala zagorčati život, a njihov napadač David Healy jedan je od najefikasnijih napadača gledano nekoliko posljednjih ciklusa. Estonci bi mogli stvoriti određene probleme izrazito defenzivnim pristupom dok će što se tiče Farskih Otoka put biti jedini problem.

Skupina D
Francuska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Albanija, Luksemburg

Odličan nogomet očekujemo u skupini D. Francuska, Rumunjska, BiH pa i Bjelorusija i Albanija sposobni su pružiti vrlo dobre igre i gledateljima priuštiti zadovoljstvo. Nakon nekoliko loših nastupa u kvalifikacijama, Francuzi očekuju od svoje reprezentacije puno bolje igre u ovom kvalifikacijskom ciklusu, a tko će ih voditi, znat će se nakon Južne Afrike.

Raymond Domenech hoda po rubu već duže vrijeme i u slučaju slabog rezultata na SP-u, teško da će ga na kormilu zadržati i njegov veliki prijatelj predsjednik Saveza. Ukoliko zaigraju onako kako bi se očekivalo od reprezentacije i igrača takvog ugleda, Francuzi će biti prvi favoriti za prvo mjesto.

Da im život ne bude lagan pobrinut će se hit prošlih kvalifikacija za SP BiH te Rumunjska. Obje reprezentacije razočarane su neodlaskom na SP, BiH je bila blizu i ispala u dodatnim kvalifikacijama, dok s druge strane Rumunji nisu igrali dobro i završili su čak iza jedne Litve. Bjelorusi će dosta ovisiti o zdravlju Hleba i ukoliko on bude zdrav mogli bi biti neugodni, Albanija će na svom terenu sigurno biti težak protivnik, a Luksemburg će slaviti svaki bod.

Skupina E
Nizozemska, Švedska, Finska, Mađarska, Moldavija, San Marino

Veliki dvoboj i borba za prvo mjesto očekuje nas u skupini E. Zlatan Ibrahimović povest će švedsku reprezentaciju u bitku s jednom od najjačih europskih reprezentacija Nizozemskom i te dvije reprezentacije morale bi završiti natjecanje na prva dva mjesta. Svaki drugi rasplet bio bi veliko iznenađenje.

Finci i Mađari su ti na koje će ove dvije reprezentacije morati posebno pripaziti i ući ozbiljno u te dvoboje. Moldavija i San Marino nemaju baš nikakve šanse, San Marino niti za izbjegavanje posljednje pozicije.

Skupina G
Engleska, Švicarska, Bugarska, Wales, Crna Gora

Na papiru gledano ovo je možda i najjača skupina. Ovdje su Englezi ti koji odskaču od ostalih, ali tu svatko svakog može pobijediti. Capellova Engleska pokazala se trenutno jednom od najboljih reprezentacija Europe, ali sada će ponovno biti na iskušenjima.

Švicarska je uvijek "tu negdje", reprezentacija koja je ili na velikom natjecanju ili na rubu odlaska na njega što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti. Bugari su možda u malom padu, ali još uvijek imaju dovoljno kvalitetnih igrača da mogu protiv svakog ići na pobjedu.

Dvije nominalno najlošije reprezentacije skupine su Wales i Crna Gora, no u te dvije reprezentacije nastupa niz sjajnih igrača visoke tržišne vrijednosti. Bit će zanimljivo vidjeti što Zlatko Kranjčar može s ovakvom reprezentacijom u tako jakom društvu. Sreće sa ždrijebom nije imao, ali u ovoj skupini nitko nije imao sreće sa ždrijebom.

Skupina H
Portugal, Danska, Norveška, Cipar, Island

Cristiano Ronaldo i društvo dobili su priliku osvetiti se Dancima za "krađu" prvog mjesta u skupini u kvalifikacijama za SP. Danci su ih svladali u Portugalu 3:2 da bi na domaćem terenu u posljednjim trenucima ispustili pobjedu i odigrali 1:1 što ih ipak stavlja u laganu ulogu favorita ispred superjakog Portugala.

Danci i Portugalci će se u ovoj skupini boriti za prvu poziciju, a račune bi im mogla pokvariti Norveška koja je vrlo nepredvidljiva. Ciprani i Island su ipak razred ispod i teško da mogu nešto više od osvajanja pokojeg boda u ovom društvu.

Skupina I
Španjolska, Češka, Škotska, Litva, Lihtenštajn

Tko god dobije Španjolce u skupinu, ne može biti sretan. Španjolska je trenutno jedna od Top 3 svjetske reprezentacije, igraju izvrstan nogomet i apsolutni su favorit ove skupine.

Nakon Španjolaca po ugledu dolaze Česi i Škoti. Dvije reprezentacije koje također nisu lagani protivnici, ali opet teško da mogu skinuti Španjolsku s prvog mjesta. Njihov doseg bi trebala biti borba za drugu poziciju jer ipak ova današnja Češka nije na razini one u kojoj su glavnu riječ vodili Nedved, Poborsky i društvo.

Litva je u prošlim kvalifikacijama pokazala kako nije tako jednostavan protivnik, ali ovdje će teško napraviti više od izbjegavanja posljednjeg mjesta koje bi trebalo pripasti Lihtenštajnu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 22:55
    :D i u Makedoniji dosli su za setnja ali gubili su 2-0
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika07.02.2010. u 16:24
    koja šetnja za Španjolce :D
    jugoplastika