Nogomet

Lokalni derbiji i bitka kod Karlovca

subota, 17.04.2010.
Lokalni derbiji i bitka kod Karlovca
Foto: Davor Sajko

Uoči večernje uvertire za finale Kupa, najviše će pažnje privući zagrebački obračun Dinama i Zagreba te dvoboj Karlovca i Cibalije, koji će umnogome određivati rasplet u borbi za drugo mjesto na tablici. Osim toga, na rasporedu je još jedan lokalni derbi, onaj Međimurja i Varteksa...

Utakmica 26. kola protiv Slaven Belupa bit će treća u tjedan dana za Istru 1961. Nakon pobjede sa Zadrom koja je Puljane stavila izvan zone ispadanja uslijedilo je gostovanje u Splitu.

Vezane vijesti

Tamo su igrači Istre odigrali jako dobru utakmicu i pošteno namučili protivnike, ali su na kraju ipak izgubili i zbog ostalih rezultata, vratili se na treće mjesto od kraja, koje vodi u drugoligaško društvo.

Zbog toga sa Slavenom Puljani moraju ići po puni plijen, iako su protivnici šesti na ljestvici. Ukoliko Istra ne pobijedi mogla bi biti u još težoj poziciji, a to pred gostovanje u Šibeniku nije poželjno.

Vulić ponovno ima na raspolaganju sve igrače. Nitko nije ozlijeđen, a nema ni kažnjenih. Splitski trener od svoje momčadi traži da u prvom redu odigra dobro u obrani, a zatim i agresivno u napadu, iako to bude značilo i više opasnosti po samu obranu.

Nedostaju: nitko

Igra momčadi Zlatka Dalića i dalje nije na zavidnoj razini, ali kvaliteta je konačno nekako isplivala na površinu i farmaceuti su se s tri nizane pobjede vratili u igru za izlazak u Europu sljedeće godine. Na putu prestizanja Karlovca i Šibenika ovoga im vikenda stoji Istra 1961, na čiju je klupu nedavno sjeo negdašnji Hajdukov trener Zoran Vulić.

Strateg "modrih" svjestan je kakvoj se momčadi suočava, ali ističe da će sve osim upisanog troboda biti neuspjeh. "Istra je čvrsta momčad i bit će nam velik zalogaj jer se bore za opstanak u društvu najboljih. No i mi smo u bubnju za Europsku ligu i vjerujemo da možemo do novih bodova."

"Nema popuštanja, idemo po pobjedu i četvrti nizani trijumf. U dobroj smo formi i posjedujemo odličnu kvalitetu", kazao je, istaknuvši da će iz sastava morati izostaviti kartoniranog Kaju Rogulja. Izvan stroja su još ozlijeđeni Marčić, Vojnović i Papa.

Nedostaju: Rogulj (kartoni), Marčić, Papa, Vojnović (ozljeda)

Dinamo je nedavno odradio stadionski derbi protiv Lokosa, a pred Modrima je novi protivnik iz istog grada – Zagreb. Plavi su prije samo tri dana uspješno prošli Varaždinom, a trener Kruno Jurčić svejedno će mijenjati pobjedničku momčad jer zbog ozljede neće biti Karla Primorca.

Dobra je pak vijest što bi od prve minute mogao krenuti Pedro Morales, no izglednije je kako će Čileanac svoju priliku dobiti tek u nastavku. Također, upitan je nastup Marija Mandžukića koji je ispao iz utakmice u Varaždinu na dan utakmice zbog viroze, no njegovo je stanje ipak bolje i mogao bi krenuti od samog početka.

Plavi su protiv Varteksa odigrali bolje nego je to bio slučaj posljednjih par utakmica, no ponovno je to bilo presporo i ispod razine igre koju bi ta momčad trebala pružati i koja se od njih očekuje. Zagreb se u Maksimiru neće braniti jer njima za spas trebaju sva tri boda pa bi tako gledatelji mogli vidjeti dobru utakmicu, a ulaz je besplatan.

Nedostaju: Lončarić, Ibanez, Tomečak, Primorac (ozljeda)

Pjesnici će na Maksimiru odigrati možda i najlakšu utakmicu od preostalih pet koliko ih je na rasporedu do kraja sezone. Na posljednjem su gostovanju, onom na Šubićevcu, "bijeli" prikazali otvorenu, napadačku igru, no plan za Dinamo nešto je drugačiji. Pokušat će Štimac s receptom koji je urodio plodom u 11. kolu kada je njegova momčad protiv lidera stigla do prve ovosezonske pobjede.

"Sigurno ćemo se malo više okrenuti defanzivi nego što to inače radimo, a svoju ćemo priliku čekati iz polukontre i kontre. Već su nas svi prekrižili za ta tri boda ili bod i zato nemamo nikakvu napetost prije utakmice. Znam da ona nije idealna za sastavljanje pas igre, ali nadam se da ćemo imati malo više mirnoće u središnjici. Moramo to popraviti, od tri lopte mi dvije prodamo", mišljenja je napadač Goran Ljubojević.

Početni sastav Pjesnika još je uvijek nepoznanica, no dobra je vijest da se stanje s Brazilcem Jefthonom poboljšava i njegov je nastup vrlo izgledan.

Nedostaju: Špičić, Pejić, Mikulić, Vidošević, Kartelo, Medić (ozljeda), Jugović (kartoni)

Nakon što su u prošlom kolu doživjeli prvi proljetni poraz od Zagreba, nogometaši Karlovca danas na svom terenu dočekuju Cibaliju. Tim porazom Karlovac je pao na peto mjesto, ali još je uvijek u kombinacijama za Europu. Trener Karlovčana Igor Pamić nada se povratku bar jednog ozlijeđenog prvotimca i novoj pobjedi svoje momčadi.

Pamić veoma respektira Cibaliju i smatra da je to Karlovcu najvažnija utakmica u sezoni. "Utakmica protiv Cibalije nama je najvažnija utakmica do sada. Nakon devet utakmica doživjeli smo poraz, međutim, nadam se da će moji igrači pronaći snagu da svladamo Vinkovčane", rekao je Paminjo.

Strateg Karlovca namjerava na teren poslati vrlo ofenzivnu formaciju. "Mi nemamo pravo na kalkulacije. Idemo tu utakmicu pobijediti i pobijedit ćemo, vjerujte mi. Od prve minute krećemo ofenzivno s dvije špice", hrabro je rekao Pamić. Karlovčani su također poručili da još nisu odustali od Europe i da će se boriti do samog kraja.

Nedostaju: Jerneić, Vukman, Pilipović (ozljeda)

Dramatična pobjeda nad Šibenikom vrlo je brzo arhivirana, već u četvrtak ujutro nogometaši Cibalije okrenuli su se sljedećem kolu i dvoboju s još jednim klubom iz vrha ljestvice. U nebesko-plavom taboru maksimalno respektiraju sastav Igora Pamića, a kako i ne bi, kad se Karlovac jesenas pokazao u možda i najboljem svjetlu od svih momčadi koje su gostovale na stadionu uz Bosut.

"Naš osnovni cilj tamo je - ne izgubiti, no naravno da nećemo propustiti priliku za pobjedu ako se ona ukaže. Očekujem vrlo tvrdu utakmicu s malo prilika, jer radi se o dvije momčadi koje primaju jako malo pogodaka", najavio je gostovanje u gradu na četiri rijeke Stanko Mršić, još uvijek noseći posljedice urnebesne utakmice sa Šibenikom. Glas vinkovačkog stratega bio je, naime, tih kao rijetko kada.

Nebesko-plavi brod u subotu će Koranom ploviti bez "požutjelog" kapetana Tomislava Pavličića, ali zato bi se u početnu jedanaestoricu trebao vratiti njegov imenjak Radotić, ponajbolji igrač Cibalije ovog proljeća.

Nedostaju: Pavličić, Prgomet (kartoni)

Vrijeme je za prvu pobjedu i prve golove u Gradskom vrtu, mišljenje je igrača i trenera bijelo-plavih. Milan Pavličić je znatno pojačao vezni red nakon ozljede. U Zaprešiću je zamijenjen u zadnjih dvadeset minuta radi bolova koje je osjetio, no do utakmice s Rijekom će biti spreman. Vedran Nikšić nije bio te sreće i utakmicu s Riječanima gledat će s tribina.

"Susreti Rijeke i Osijeka su uvijek obilovali dobrim nogometom. Rijeka je ekipa znalaca s trenerom koji je u kratkom roku podigao igru i efikasnost. Poznato je da mi puno bolje igramo na strani jer mladi igrači ne mogu igrati jednako dobro pod bremenom domaćeg terena. Smatram da je tome došlo kraj i da ćemo konačno kod kuće uzeti sva tri boda", rekao je pomoćni trener Ivo Vranješ.

Josip Barišić uz Ivana Miličevića najbolji strijelac, najavljuje rođendanski poklon navijačima: "Nadam se da se Rijeka neće doći braniti u Osijek. Mi ćemo dati sve od sebe da s pobjedom proslavimo rođendan Kohorte."

Nedostaju: Ibriks, Todorčev, Nikšić (ozljeda)

Riječani na dvoboj sa starim rivalima iz Osijeka putuju osokoljeni dvjema uzastonim pobjedama u kojima su bili vrlo efikasni i postigli čak devet pogodaka. Dok se uprava kluba bavila prodajom Zvonka Pamića u Bayer, Gračan i njegovi puleni su se pripremali za teško osječko gostovanje.

Nenad Gračan je komplimentirao slavonskoj momčadi, a između redaka se moglo pročitati da bi bio zadovoljan s bodom. b>”Možemo se nadati nečem pozitivnom u Osijeku iako gostujemo kod jedne agresivne, hitre i agilne momčadi što znači da moramo brinuti o disciplini u igri kako nam se ne bi događale stvari koje nas mogu dovesti u stanje nervoze. Vjerojatno će doći do određenih promjena u ekipi ali bitno je nastaviti s igrom i rezultatima”, izjavio je riječki strateg u najavi dvoboja.

Iako većina navijača Rijeke nije zadovoljna prodajom igrača koji nije odigrao ni minute u bijelom dresu, mogao bi ih obradovati podatak da su druga dva žminjska igrača produžila vjernost Rijeci. Naime, Alen Pamić i Sandi Križman su produžili ugovor s Rijekom do 2013. godine.

Nedostaju: Yourassowsky (ozljeda)

Međimurci Varteks dočekuju prihvaćajući ulogu favorita, s obzirom na dobar rezultat u Zagrebu, te Varteksov loš protiv Dinama. "Ne bojim se uloge favorita, a svoje igrače ne mislim sputavati. Smatram da smo malo bolji od Varteksa, a to malo može odlučiti o velika tri boda", rekao je trener Međimuraca Tomislav Ivković.

No, u momčadi će Ivkoviću nedostajati iznimno važna karika, Mario Darmopil, najstandardniji igrač crveno-crnih. Brzi veznjak je naime kartoniran, a teško će se u ostatku raspoložive ekipe naći jednakovrijedni igrač. Osim njega, kartoniran je i Aganović, braniča će odmijeniti Lesjak.

Što se taktike tiče, Ivković je rekao: "Miljenko Mumlek je sigurno jedan od najboljih igrača HNL-a ovog desetljeća, bilo bi jako neozbiljno olako ga shvatiti. Poklonit ćemo mu veliku pažnju, no on može biti režiser i razigravati tek kad ima otkrivene suigrače, pa ćemo i na to misliti", rekao je Ivković.

Nedostaju: Valentić (ozljeda), Aganović, Darmopil (kartoni), Bubalo (van kadra)

Iako je svima jasno koliko je utakmica u Čakovcu važna za obje ekipe, koje na tablici imaju isti broj bodova, Samir Toplak ipak ne želi stavljati preveliki imperativ na svoje igrače: "Utakmica je važna ali nije presudna", rekao je u prvi mah. Na naše insistiranje, ipak je priznao: "Bitan je ishod jer smo direktni konkurenti. Ne želim izgubiti jer ćemo u utakmicama nakon toga imati imperative."

Utakmicu u Čakovcu odlučivat će nijanse, a moglo bi presuditi i trenutno bolje raspoloženje. Međimurci imaju iza sebe gostujuću pobjedu, Varaždinci domaći poraz. S druge strane, lako je zamisliti da Varteksu dobra igra protiv hrvatskog prvaka da poticaj za bodove. Potpore iz gledališta sigurno im neće nedostajati, jer udaljenost od petnaestak kilometara garantira da će se mnogi odvažiti na izlet.

"Od Međimurja očekujem početni pritisak, pokušat će nam zabiti brzi gol. Mi ne smijemo gubiti glavu, moramo se sjetiti da je naš cilj pozitivan rezultat nakon 90 minuta, ne nakon deset", najavio je Toplak.

Nedostaju: Golubar, Musli (ozljeda)

Nakon dva uzastopna poraza, Zadrani najavljuju povratak na pobjedničke staze. Porazi od Puljana i Slavena prizemljili su Zebićevu ekipu, ali nisu poremetili pozitivnu atmosferu u klubu i oko njega. Unatoč porazu u Koprivnici, momčad je djelovala znatno organiziranije nego četiri dana ranije u Puli.

Nakon dva gostovanja u nizu, Zadrani dočekuju goste iz Zaprešića. Još nisu zaliječene rane iz jesenskog dijela i šokantnog poraza od Intera u posljednjim trenucima susreta. S posebnim motivom Zadrani dočekuju protivnika i najavljuju sportsku osvetu. U slučaju da Zadar ne osvoji tri boda, ponovno bi se zakomplicirala borba za ostanak, a to Zadrani svakako želje izbjeći.

U konkurenciji za susret s Interom neće biti Puljića koji je izgubljen do kraja sezone, a neizvjestan je nastup i vratara Ježine zbog ozljede. U slučaju njegovog izostanka na vrata će Gluić koji je korektno odradio utakmicu u Koprivnici. Svi ostali konkuriraju za susret.

Nedostaju: Puljić, Ježina (ozljeda)

Ilija Lončarević nakon neugodnog poraza od Osijeka u Zaprešiću po prvu pobjedu na klupi Intera kreće u Zadar, no njegovi se nogometaši hitno moraju pribrati i pružiti svoj maksimum žele li konkurirati ovoga proljeća raspoloženom domaćinu.

Srećom po Lončarevića, Inter nema problema s kažnjenim ili ozlijeđenim igračima, a optimizmom se može hraniti i pobjedom u prvom dijelu prvenstva (4:3). Međutim, to će Zadru biti i poseban motiv za uzvraćanje udarca. Interu bi u gužvi na začelju svaki bod bio važan korak prema osiguranju prvoligaškog statusa.

Zaprešićanima je ključ uspjeha popraviti realizaciju jer iz igre nisu zabili ni Sesvećanima ni Osijeku, a obrana je u ta dva susreta primila čak šest golova te je teško vjerovati da mogu "parkirati autobus u šesnaesterac" i sačuvati nulu. Naravno, mnogo će ovisiti i o partiji Mateja Delača, koji prošle subote protiv Croatije nije pokazao najbolju formu.

Nedostaju: nitko

Bolje igre u posljednjim kolima pružile su nogometašima sesvetske Croatije nadu da možda mogu izvesti čudo, no na Kantridi su doživjeli prizemljenje. Poraz 4:2 u srijedu pokazao je da Sesvećani mogu dio utakmice odigrati vrlo dobro, ali cijelu - teško. Ukoliko protivnik bude na potrebnoj razini, Croatia je opet autsajder.

Optimizam prije utakmice s Lokomotivom treneru Goranu Jerkoviću ulijeva podatak od pet pogodaka u tjedan dana, pri čemu je ključni čovjek Ante Pokrajčić, iako su svoj obol dali i Marko Guja te Matias Zubak. Izostanaka u momčadi nema, a Jerković zapravo nema mnogo razloga za drastičnije promjene u sastavu.

No, protiv Lokomotive će sesvetskom prvoligašu trebati još jedna iznadprosječna izvedba jer se, objektivno gledajući, Jerkovićevi igrači pojedinačnom kvalitetom ne mogu nositi s gostima u Kranjčevićevoj. Osim toga, broj bilo kakvih pogrešaka mora biti sveden na minimum jer će brzi plavo-bijeli to sigurno znati kazniti.

Nedostaju: nitko

Jedna je stvar treneru Royu Ferenčini prije okršaja sa Sesvećanima jasna: goru utakmicu od one protiv Međimurja Lokomotiva teško može ponoviti. Zato fenjeraš lige Lokosima dolazi kao naručen jer vjerojatno nema bolje prilike za iskupljenje nakon srijede koju svi u Ferenčininom taboru žele što prije zaboraviti.

Najveći problem uoči utakmice Ferenčini predstavlja Nino Bule. Naime, iskusni je napadač protiv Čakovčana zaradio žuti karton zbog kojeg u subotu nema pravo nastupa, što znači da će teret pospremanja lopte u gol pasti na leđa manje rutiniranih strijelaca poput Mateja Jelića.

S obzirom da rezultatskog imperativa u Lokomotivi više nema - ispunjen je minimalan cilj, ostanak u ligi - moguće je da će ponovno veću minutažu dobiti i juniori poput Ivana Mršića, Ivora Horvata, Filipa Ščrbeca i Petra Franjića, kojima je svaka prilika za dokazivanje itekako dobrodošla. Pet kola prije kraja Europa je ipak ostala predaleko.

Nedostaju: Pivarić, Musa (ozljeda), Bule (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Istra 19612:0Slaven Belupo
Karlovac 19193:0Cibalia
Dinamo1:1Zagreb
Međimurje0:0Varaždin
Sesvete1:2Lokomotiva
Osijek1:0Rijeka
Zadar0:1Inter-Zaprešić
Šibenik0:1Hajduk
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Istra 19612:0Slaven Belupo
Karlovac 19193:0Cibalia
Dinamo1:1Zagreb
Međimurje0:0Varaždin
Sesvete1:2Lokomotiva
Osijek1:0Rijeka
Zadar0:1Inter-Zaprešić
Šibenik0:1Hajduk
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114