Nogomet

U lovu na povijesne uspjehe

Matej Milanović • četvrtak, 24.06.2010.
U lovu na povijesne uspjehe
Foto: EPA

Paragvaj je u Južnu Afriku došao s ciljem dolaska do četvrtfinala. Na dobrom je putu da to ostvari budući da pobjeda u zadnjem kolu donosi sigurno prvo mjesto. Ipak, s druge strane će stajati iznenađujući Novi Zeland koji je trebao biti jedna od najslabijih reprezentacija, ali još ima šanse za osminu finala...

Susret zadnjeg kola skupine F, između Paragvaja i Novog Zelanda, postao je neočekivano važan. Moglo se pred početak natjecanja očekivati da će Paragvaju ta utakmica biti bitna za prolaz. Puno je teže bilo predvidjeti da Paragvaj drži sve u svojim rukama za prvo mjesto i da Novi Zeland još uvijek ima šansu dokopati se osmine finala.

Paragvajci su do sada odigrali jako dobro i najviše su pokazali u njihovoj grupi. Protiv Italije su zaslužili i više od boda, a Slovačku su potpuno nadigrali. Dobra igra donijela im je mogućnost da sami odlučuju o svojoj sudbini. Pobjeda im osigurava prvo mjesto u skupini i vjerojatnu osminu finala s Danskom ili Japanom. S obje reprezentacije Paragvajci se mogu nadati pobjedi i imali bi sjajnu priliku da prvi put u povijesti uđu u četvrtfinale.

Vezane vijesti

Bod bi pak značio siguran prolaz, ali i moguće drugo mjesto u slučaju da Italija porazi Slovačku s tri razlike ili s dva gola razlike, ali zabije barem gol više od Paragvaja. Mogao bi o prvom mjestu odlučivati i novčić. To će se dogoditi ako Paragvaj igra 1:1, a Italija pobijedi 2:0.

Paston ostaje na golu

Mark Paston dobio je priliku na vratima Novog Zelanda u prve dvije utakmice jer je Glen Moss, prvi vratar reprezentacije, morao odraditi suspenziju. Paston je djelovao jako nesigurno u dvoboju sa Slovacima, no protiv Italije je nastupio odlično i jedan je od najzaslužnijih što su All Whitesi izvukli bod. Zbog toga je izbornik Ricki Herbert odlučio poslati Pastona na teren i u najvažnijoj utakmici u povijesti nogometne reprezentacije Novog Zelanda.

Novi Zeland je pak protiv Slovačke s(p)retno izvukao bod i taj ih gol još uvijek održava na životu. S Italijom su All Whitesi poveli neregularnim pogotkom, no nakon toga su se jako dobro branili, primili su gol iz sumnjivog jedanaesterca i na samom kraju su mogli doći i do pobjede. Novi Zeland također ima sve u svojim rukama kako bi se dočepao povijesne osmine finala. Ako pobijede, sigurni su da će doći do osmine finala, bez obzira da li s prve ili s druge pozicije.

Neodlučeni ishod bi pak mogao donijeti prolaz, ali samo u slučaju da Italija i Slovačka remiziraju. Tada bi Novozelanđani prošli ako zabiju više pogodaka od Talijana. U slučaju da obje utakmice završe s istim rezultatom, o drugom mjestu odlučivat će bacanje novčića.

Roque Santa Cruz, jedan od najbitnijih igrača Paragvaja, uvjeren je da Paragvaj može daleko i dao je jasno do znanja da je ova godina, njemu i njegovim suigračima, prilika da dođu po prvi put u povijesti do četvrtfinala: "Ako nastavimo igrati ovako i ako nastavimo raditi kao do sada, sve je moguće. Paragvaj nije nikad došao do četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu, no uvijek postoje prilike da se povijest promjeni."

Slično razmišlja i izbornik Novog Zelanda, Ricki Herbert. Svjestan je da su već napravili fantastičan podvig, ali sanja prolaz dalje i smatra da se njegovi igrači imaju pravo nadati uspjehu protiv Paragvaja: "Rezultat ostvaren s Italijom je nevjerojatan. To je najveći uspjeh u našoj povijesti. Mi se sada usuđujemo sanjati. Na Svjetskom prvenstvu sve je moguće i već smo vidjeli neke čudne rezultate. Nismo se bojali Slovaka, nismo se bojali Talijana, nećemo se bojati niti Paragvajaca."

Kapetan Novog Zelanda, Ryan Nelsen, smatra da su ostali protivnici bili uvjereni da će se lako obračunati s Novim Zelandom, ali je isto tako uvjeren da je njegova momčad sada pokazala da je ozbiljan protivnik i da protiv njih treba odigrati ozbiljno za upisati rezultat: "Ljudi su nas vjerojatno podcijenili. To sada više nije slučaj. Većina sastava je vjerojatno mislila da je igrati protiv nas sigurna pobjeda. Sada, pak, znaju da moraju dati sve od sebe i da moraju igrati dobro da bi nas pobijedili."

Paragvajci su do sada odigrali dvije dobre utakmice i postigli tri gola. Ipak, iako igraju s trojicom napadača, niti jednom nisu zabili Valdez, Santa Cruz ili Barrios. Napad je najjača strana Paragvaja, no do sada još nije bio uspješan. Protiv Novog Zelanda će imati pravu priliku da se pokrenu, jer u drugoj fazi natjecanja upravo će se od ove trojice igrača očekivati da povedu dalje svoju zemlju.

Novi Zeland je pak pokazao da se zna braniti i morat će to ponoviti protiv Paragvaja kako bi ulovio povijesnu osminu finala. U napadu će se pak pouzdati u Shanea Smeltza koji ima zadatak da pokuša All Whitese dovesti do pobjede koja bi osigurala drugi krug.

Paragvaj je izraziti favorit. Sve osim pobjede Južnoamerikanaca bilo bi iznenađenje. No, Novi Zeland je već dvaput iznenadio i njegovi igrači imaju posebnu motivaciju pred ovu utakmicu s obzirom da znaju da imaju povijesnu priliku za osminu finala i Paragvajci će se morati dobro potruditi kako bi opravdali ulogu favorita.

Roque Santa Cruz najveća je zvijezda u redovima Paragvaja. Od njega se očekuje puno na ovom Svjetskom prvenstvu i on je više puta naglasio kako je Paragvaj ozbiljan kandidat za četvrtfinale. S Italijom nije igrao od početka jer nije bio potpuno spreman. Sa Slovačkom je odigrao jako dobro i stvorio nekolicinu prilika, međutim lopta nije ušla u mrežu. Protiv Novog Zelanda morat će odigrati još jednu vrhunsku utakmicu i pokušati upisati svoj prvi pogodak na natjecanju.

Ryan Nelsen je jedan od najiskusnijih igrača Novog Zelanda. 43 puta nastupio je za nacionalnu selekciju i od 2005. godine nastupa u redovima Blackburn Roversa gdje je stekao veliko iskustvo. Nelsen je kapetan All Whitesa i stup obrane. Uz Pastona je najzaslužniji što je Novi Zeland uzeo bod protiv Italije. Istina je da Novi Zeland mora pobijediti Paragvaj kako bi bio siguran u prolaz, no Južnoamerikanci imaju strašan napad te će Novi Zeland svoj uspjeh morati u prvom redu bazirati na dobroj obrani i pokušaju da ne prime gol. Upravo to će uvelike ovisiti o nastupu Nelsena.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Slovačka3:2Italija
Paragvaj0:0Novi Zeland
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 10:37
    Paragvaj i Novi Zealand, Talijani i Slovaci doma... to bi bilo najkorektnije rješenje skupine. Ali....
    Obrisan korisnik