Nogomet

Hajduk na omiljenom gostovanju

subota, 14.08.2010.
Hajduk na omiljenom gostovanju
Foto: Kristijan Komarica

Stečenu prednost nad Dinamom Hajduk će pokušati održati u Zaprešiću, koji mu u posljednje vrijeme itekako odgovara. Neizvjestan se dvoboj očekuje u Parku mladeži, a Rijeka vrh čuva protiv ohrabrenog Varaždina...

U Zaprešić stiže najneugodniji gost za Inter. U posljednje tri sezone Splićani su u Zaprešiću postigli sedam pogodaka, a nisu primili nijedan. Uništavali su ih Kalinić, Gabrić, a zadnji put su dominirali terenom Ibričić i Strinić. Težak je posao pred igračima trenera Ilije Lončarevića.

Još se uvijek ne zna što će biti s Delačem koji je između Intera, Chelseaja, Belgije i tko zna kakvih još sve kombinacija, a kao ozebli sunce čekaju napadača Trajkovskog koji pravo nastupa stječe u rujnu kada će postati punoljetan, a zasad "para" mreže u prijateljskim susretima..

Interov direktor Branko Laljak napadača traži i u Maksimiru, ali ni tamo se trenutno ne zna tko pije tko plaća pa će Dodo još neko vrijeme biti između Dinama, Lokomotive i Intera. Pogodak "žuti" još nisu postigli, a sudeći prema dosadašnjim iskustvima sa Splićanima za vjerovati je da će se ta tradicija produžiti za još minimalno 90 minuta. Svi igrači imaju pravo nastupa, iako su neki lakše ozlijeđeni.

Nedostaju: nitko

Gostovanje u Zaprešiću za Hajdukovce je već godinama jedno od najugodnijih u HNL-u. Bez obzira s kakvim problemima ili momčadima dolazili u zagrebačko susjedstvo, "bili" su uglavnom bez većih problema pronalazili put do Interove mreže i kući se vraćali i s bodovima i s dobrom atmosferom.

Ovog puta Hajdukovci u Zaprešić dolaze u okviru priprema za Unireu u doigravanju Europske lige i to u prilično prorijeđenom sastavu. Nedostaju petorica standardnih igrača, od kojih bi se trojica trebala vratiti do četvrtka, no u Zaprešiću ni Strinić, ni Režić, ni Andrić neće nastupiti.

Bez obzira na novi hendikep, Hajdukovce ništa osim pobjede u Zaprešiću ne zanima. Dobru atmosferu može se očuvati samo trijumfima i bodovima, a "bilima" je prava atmosfera neophodna uoči pokušaja osiguravanja europske jeseni. Aduta Hajduk ima dovoljno, a Zaprešić će nakon Zagreba, Osijeka i Bukurešta biti prava prigoda za "gostujući popravni ispit" splitske momčadi.

Nedostaju: M.Ljubičić, M.Buljat, Strinić, Andrić, Režić (ozljede)

Nakon još jednog gostujućeg poraza u Karlovcu, nogometaši Splita već su se okrenuli novom izazovu - Slaven Belupu. U Parku mladeži ponovno se očekuje veliki broj domaćih navijača, koji bi trebali pomoći "crvenima" u lovu na drugu ovosezonsku pobjedu i dizanja samopouzdanja uoči nezgodnog nastavka prvenstva.

Naime, u sljedeće tri utakmice Splićani prvo putuju u Vinkovce, zatim igraju gradski derbi s Hajdukom i potom gostuju u Kranjčevićevoj kod Zagreba. Pobjeda protiv Slavena se, dakle, nameće kao imperativ jer novo posrnuće moglo bi ozbiljno uzdrmati momčad Ivana Katalinića.

Prije dva tjedna Varaždin je u Parku mladeži primio četiri gola, no i sam Katalinić je svjestan da ga sada čeka jedna drukčija utakmica protiv, kako je rekao, najjačeg suparnika protiv kojeg su do sada igrali. Slaven je startao s tri pobjede bez primljenog pogotka i nagovijestio sezonu velikih uspjeha i povratka u vrh. Splitu sigurno neće biti lako doći do bodova.

Nedostaju: Budiša (suspenzija), Pr. Šimić (ozljeda)

Koprivničani u Split putuju nastaviti pozitivan niz. Svjesni su da će im gostovanje kod Splita biti teško i uvelike respektiraju ekipu koja se godinama gradila. Trener Mile Petković, iako zadovoljan dosadašnjim učinkom, smatra da će Split i Park mladeži biti prava prilika da se igra digne na još višu razinu, a posebno očekuje popravak trkačkog dijela, kojim dosad nije bio oduševljen.

Slavenove navijače posebno je obradovao u utakmici protiv Zadra Delić, koji je ušavši s klupe dao momčadi dodatni polet, a pobjedu je potvrdio golom. Takvo zalaganje od svakog svog igrača očekuje trener Petković, koji je još jednom naglasio da svih 18 na popisu mora biti apsolutno spremno odgovoriti na zahtjeve igre.

Iako Koprivničani nemaju igrača koji bi zbog ozljede bili van kadra, zbog sudara na treningu u petak šavove na glavama dobili su golman Nurković i Marčić. Ovaj drugi je prošao još nešto lošije jer mu je slomljen nos, ali u Split odlazi sa zaštitnom maskom.

Nedostaju: nitko

Nogometna Rijeka je u laganoj euforiji. Maksimalan učinak u prva tri kola podigao je nadanja navijača u nebesa, te Riječani očekuju i četvrtu uzastopnu pobjedu protiv Varaždina na svojoj Kantridi. Sudeći prema prošlim dvobojima ovih suparnika u Rijeci, može se očekivati efikasna utakmica jer je u posljednjih deset susreta na Kantridi postignuto 36 pogodaka.

Tijekom tjedna Nenad Gračan je odveo svoje igrače koji nisu imali reprezentativne obaveze na prijateljski ogled u Rovinj protiv istoimenog domaćina, a Rijeka je ubilježila pobjedu od 2:1. Damir Kreilach kaže za Novi list: ”Neće biti lako protiv Varaždina, ali vjerujemo u pobjedu. Protivnik je dobar, zato pozivam navijače da nam pomognu u zadržavanju prvog mjesta”.

Najvjerniji navijači će za ovu utakmicu, ako to vremenske prilike dopuste, oživjeti staru tradiciju te morskim putem doći do Kantride. Još jedan dobar razlog Primorcima za dolazak na Kantridu u subotu navečer je prilika da pozdrave nogometnog virtuoza koji je mnogo dao Rijeci, Davora Vugrinca.

Nedostaju: nitko.

Nakon remija protiv Dinama Varaždinci s mnogo optimizma gledaju na susret u Rijeci. Svakako bi voljeli upisati još bod na svoj konto i misle da je sad pravo vrijeme za takav podvig u Rijeci. "Riječani su se dokazali kao izuzetno dobro posložena ekipa, ali mislim da mi imamo igračku kvalitetu kojom možemo zaprijetiti domaćima i doći do dobrog rezultata", najavio je trener Samir Toplak.

Najveći je problem za varaždinsku momčad taj što su ozlijeđeni Tkalčić, bez kojeg su ostali na pola godine, te Aganović. No, kao i uvijek, Toplak će složiti momčad od onih koji su mu na raspolaganju. U njoj će se sigurno naći mjesta za Vugrinca, koji je nakon još tjedan dana treninga u još boljoj formi no prošle subote.

Trener je najavio da sastav za Rijeku neće mnogo mijenjati, s obzirom da je odrađen jako dobar posao protiv Dinama, a da će promjene biti taktičke prirode.

Nedostaju: Tkalčić, Aganović (ozljeda)

Nakon dva poraza i jednog remija, pobjeda nad Zagrebom nogometašima Šibenika nameće se kao imperativ. S novim trenerom na klupi tražit će Šibenčani prvi pogodak, ali i prvi trijumf u novoj sezoni. Svjesni su da su Zagrepčani itekako opasna momčad, već tradicionalno neugodan protivnik, ali za bijeg sa začelja i stvaranje dobrog ozračja u i oko kluba potrebna je pobjeda.

“Nužna nam je pobjeda. Primijetio sam da napadački dio nije toliko loš iako nije postignut pogodak, nešto više problema u dosadašnja tri kola bilo je u obrani. Budući da igramo na svom terenu logično je da ćemo napasti, ali svakako, moramo dobro paziti i na obranu. Napravit ćemo sve ne bi li Zagreb iznenadili u taktičkom smislu“, kazao je trener Šibenčana Lokica.

Strateg Modrih nije želio otkriti u kakvoj će se formaciji njegova momčad suprotstaviti trenutno četvrtoplasiranoj momčadi prvenstva. Identičan je odgovor bio i kada smo ga upitali za sastav koji će istrčati od prve minute. Gović i Alispahić mogu zajedno, s njima i Bačelić-Grgić. Od starijih igrača zapravo i očekujem najviše“, zaključio je novi kormilar šibenskog broda.

Nedostaju: Spahija (oporavljenik), Bulat i Gusić (ozljeda), Amauri (nespreman), Kartelo (nema pravo nastupa)

Nakon maksimalnog starta u sezonu, momčad Ive Šuška u proteklom je kolu stigla do boda i na ostatak prvoligaškog društva gleda s četvrte pozicije. S druge strane terena danas će joj stajati sastav koji je uvodnim rezultatima razočarao te je promjenom trenera želio izazvati pozitivan šok u svojim redovima. Bez obzira na lošiji protivnički start Pjesnici znaju da ih ne čeka lagan posao.

U kombinacijama za nastup po prvi će se puta naći Brazilac James, veznjak koji je posljednji pristigao u Kranjčevićevu. Ozljeda Šovšića zbog koje je propustio reprezentativni prijateljski ogled stvar je prošlosti i osim Pejića i Špičića koji se već duže vrijeme nalaze na listi izostanaka, strateg Zagreba nema problema s kadrom.

"U svakoj utakmici želimo uzeti što je više moguće, no dobar je bilo kakav plijen. No to ne znači da ćemo se postaviti na čuvanje vlastitih vrata. Igrat ćemo utakmicu u kojoj želimo sve, a teren je tu da pokaže koliko smo za to spremni."

Nedostaju: Pejić, Špičić (oporavljenici)

Nakon tri odigrana kola i svega dva boda na kontu, nogometaše Osijeka očekuje iznimno važan susret. U Gradski vrt stiže Lokomotiva, a bijelo-plavi najavljuju bolju igru i prvu prvenstvenu pobjedu. Iako početak prvenstva nije prema očekivanjima, u Wilsonovoj tvrde da razloga za zabrinutost nema:

"Nema mjesta panici. Ukoliko pobijedimo Lokomotivu imat ćemo tri boda više u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Realno gledajući, jedini pravi posrtaj imali smo protiv Cibalije. Protiv Lokomotive moramo biti čvrsti i pobjeda nam neće izmaći", smatra Tomislav Šorša, veznjak Osijeka.

Najveći problem bijelo-plavih u dosadašnjem dijelu prvenstva je neučinkovitost napadača. Steinbrückner je najavio da će određenu minutažu dobiti Prijić koji je to zaslužio izvrsnom realizacijom u pripremama. Prvih jedanaest iz Kranjčevićeve Štaco neće mijenjati ukoliko ne bude prisiljen ozljedama. Gavrić je lakše ozlijeđen, ali bi trebao biti spreman sa susret. Nakon duge stanke zbog ozljede Ibriks se priključio treninzima , a njegov povratak na teren očekuje se sredinom rujna.

Nedostaju: Ibriks, Maglica, Čaušić (ozljeda)

Prošlotjedna pobjeda nad Istrom 1961 - druga uzastopna, još jedna tijesna, ali slatka - donijela je u redove Lokomotive novu dozu optimizma nakon uvodnog poraza od Zagreba. Lokosi u igri imaju još mjesta za napredak, no ono najvažnije, bodovi, stižu na konto.

Taj će podatak smanjiti pritisak na mladu momčad Roya Ferenčine koja će u Gradskom vrtu željeti pokazati da nije zaboravila igrati nogomet koji je pokazivala protekle sezone, a strijelac protiv Puljana, povratnik Domagoj Antolić, dodatni je poticaj ovoj nadarenoj ekipi.

Problema s kartonima zasad nema, a Ferenčina još djelomično uigrava neke novopridošle igrače poput Frane Mlinara i Mislava Komorskog. Utakmica protiv uspjeha gladnog Osijeka odlična je prilika da Lokomotiva pokaže koliko brzo sve može sjesti na svoje mjesto. Treba vidjeti i hoće li svoju šansu dobiti Ivan Sesar, koji je redove Lokomotive pojačao svojim dolaskom iz slovenskog Kopra, nakon neuspješnog obračuna sa zagrebačkim Dinamom.

Nedostaju: nitko.

Onako kako će ući u većini ovosezonskih utakmica Zadrani ulaze i u susret s Cibalijom. Točnije, ulaze s jednom mišlju, onom o osvajanju sva tri boda u svom dvorištu. Time treba zakrpati minus na bodovnom kontu koji nastaje slabijim gostujućim izdanjima ove momčadi.

O snazi Zadra na domaćem terenu, gdje izgledaju kao sasvim druga ekipa u odnosu na gostujuća izdanja, najbolje svjedoči najava trenera Cibalije Stanka Mršića da će u utakmicu krenuti s nekoliko dodatnih igrača kojima je defenziva osnovna igračka karakteristika.

U momčadi Zadra bit će nekoliko izostanaka, a najviše će se to osjetiti u posljednjoj liniji gdje će nedostajati Skočibušić i Con. No, trener Dalibor Zebić u izjavama je bio nedvosmislen: "Tko bude u postavi trebat će dati maksimum kako bi imali skladnu igru s kojom možemo pobijediti čvrstu momčad kao što je Cibalija."

Nedostaju: Skočibušić (ozljeda), Con (smrtni slučaj u obitelji)

Iako su u prva tri kola nove sezone pokazali puno više od momčadi sa Stanova, nogometaši Cibalije u Zadar su otputovali bez velikih najava. Svjesni su svi u nebesko-plavom taboru kako Zadrani vrlo teško potpisuju kapitulaciju na svom stadionu, a kako uoči subotnjeg dvoboja imaju dosta problema i u vlastitim redovima, dojam je kako bi Stanko Mršić i njegovi igrači bez previše razmišljanja "potpisali" i jedan bod.

Strategu nebesko-plavih pred gostovanje u "svom" Zadru glavobolje zadaju napadačke brige, s obzirom da je Kresinger još uvijek ozlijeđen, a Prgomet odrađuje utakmicu kazne zbog crvenog kartona u dvoboju s Interom. "Opet ću morati nešto 'kemijati', ali barem sam na to naviknuo u posljednje vrijeme", jadao se uoči puta za Dalmaciju Mršić, kojemu predstoji još jedan obiteljski obračun sa sinom Antonijom.

Optimizam Vinkovčana pred utakmicu svakako će podignuti sjećanje na prošlosezonsko gostovanje u Stanovima. Cibalia je tada, podsjetimo, u susretu prvog kola pobijedila s visokih 3:0 i tako najavila sjajnu sezonu.

Nedostaju: Kresinger (ozljeda), Prgomet (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatski dragovoljac1:1Istra 1961
Osijek0:0Lokomotiva
Šibenik0:1Zagreb
Zadar0:0Cibalia
Split3:0Slaven Belupo
Dinamo4:2Karlovac 1919
Rijeka1:1Varaždin
Inter-Zaprešić0:5Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.08.2010. u 14:43
    u SN piše da je prvi asistent Hajduka Anas s 4 asista a Ibro da ima 2....
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatski dragovoljac1:1Istra 1961
Osijek0:0Lokomotiva
Šibenik0:1Zagreb
Zadar0:0Cibalia
Split3:0Slaven Belupo
Dinamo4:2Karlovac 1919
Rijeka1:1Varaždin
Inter-Zaprešić0:5Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123