Nogomet

Neizvjesna potraga za prvim golom i bodom

subota, 28.08.2010.
Neizvjesna potraga za prvim golom i bodom
Foto: Martina Japundžić

Četiri utakmice subotnjeg programa Prve hrvatske nogometne lige nude prvenstveno neizvjesnost. Gotovo svi imaju svoju računicu kako do pozitivnog rezultata. Inter je u potrazi za prvim bodom, a Šibenik za prvim golom...

Varaždinci će protiv Karlovca zaigrati nakon što se s igračima u svlačionici u subotu u 10 sati susretne predsjednik Zlatko Horvat. To bi moglo donijeti malo nade dosta nezadovoljnim nogometašima, koji su već dugo bez plaće. Trener Samir Toplak nada se da će vjerojatno obećanje isplata momcima dići moral, a kaže da su svi spremni čekati, samo da se obećanja konačno i ispune.

Protiv izazovnog protivnika po prvi bi puta mogao zaigrati novopridošli Nikola Šafarić, iako nije najavljen za početnih 11. U postavi možda neće biti ni Davora Vugrinca, koji veći dio tjedna nije trenirao nakon što je ozlijeđen u ponedjeljak, a trebao bi ga odmijeniti Saša Hojski.

"Karlovčani će biti teški protivnici, ako budu igrali svoju standardnu discipliniranu igru i tražili prilike za protunapade. Na nama je da se koncentriramo u svih 90 minuta, a još tri boda na kontu bila bi najbolji dokaz koliko dobro radimo bez obzir na loše uvjete", kazao je Toplak.

Nedostaju: Aganović, Tkalčić, Musli (ozljeda), Glavina (bolest)

Nakon poraza od Rijeke, nogometaši Karlovca u šestom kolu domaćeg prvenstva gostuju u Varaždinu. Trener Igor Pamić već je nekoliko puta priznao da je realizacija veliki problem njegove momčadi, a od uprave kluba je zatražio da se dovede jedan iskusni napadač, međutim, takav napadač još nije stigao na stadion pokraj Korane.

Karlovac je u Varaždin otputovao s mnogo problema, jer je praktički pola prve postave upitno za današnju utakmicu. "Znajući da imamo problema s Barićem, koji nije trenirao, kako znamo da je i Husić van stroja, onda smo u velikim problemima. Tu utakmicu moramo odraditi. Izgubiti možemo tri boda, a ne možemo izgubiti ništa, tek je šesto kolo", rekao je Paminjo.

Strateg Karlovca ne može računati na ozlijeđenog Lajtmana, a još su upitni Sunara, Barić, Jerneić i Husić, dok Špišić mora propustiti susret zbog kartona. Međutim, Karlovac se ne ide predati u Varaždin i zasigurno će iskoristiti svoju priliku, ukoliko mu se ukaže, da se kući vrati bez poraza.

Nedostaju: Lajtman (ozljeda), Špišić (kartoni)

Treća ovosezonska domaća utakmica dočekuje se u Zadru s velikim oprezom. Razlog je nezavidna pozicija zadarskog kluba na tablici, ali i spoznaja o kvaliteti i trenutačnoj formi protivnika. Prvi znaci alarma već su upaljeni i momčad mora kući biti bodovno što učinkovitija kako bi anulirala neuspješne gostujuće nastupe.

U momčadi koja će istrčati u lov na bodove bit će i nekoliko prisilnih promjena. Terkeša opet nema, ovaj put zbog ozljede, a nedostajat će i Ante Puljić zbog kartona. Na njegovo mjesto trebao bi uskočiti Jure Jerbić. Osim spomenutih izostanaka do zadnjeg trenutka se neće znati ni spremnost Ćurjurića i Begonje.

Svoje viđenje i recept za nadolazeću utakmicu ponudio je sportski direktor NK Zadra Josip Bajlo: "Zadar protiv Zagreba mora biti odlučan, pobjeda je jedino što nas zanima. Trebamo što prije postići gol kako bi nam bilo lakše u nastavku. Iako imamo problema s ozljedama vjerujem da će svi igrači koji istrče na teren dati sve od sebe."

Nedostaju: Skočibušić, Terkeš, Ćurjurić, Begonja (ozljeda), Puljić (kartoni)

Iza nogometaša Zagreba nalazi se niz od pet susreta bez poraza, a uoči odlaska u Zadar Ivi Šušku i ostatku bijelog društva optimizam ulijevaju i igre i rezultati s dosadašnjih gostovanja. Nastavku niza kvalitetnih rezultata zagrebaši se nadaju i danas. Novi uspjeh bila bi velika stvar pred reprezentativnu pauzu.

"Ući u pauzu s dobrim raspoloženjem omogućilo bi nam dodatni impuls da izazove koji slijede. Zadar respektiramo, ali odlazimo tamo s ambicijama osvajanja tri boda. Obveza nam je da budemo dobri jer u zadnjoj utakmici nismo bili takvi i na neki način ovo mora biti iskupljenje za tu našu slabu utakmicu."

Šušak ne može računati na isključenog Celjaka, Jefthon i dalje trenira odvojeno od ostatka momčadi, a Abdurahimi će svoju priliku u šestom kolu morati čekati s klupe. Umjesto ozlijeđenog drugog vratara Bašića na put, kao Višićeva zamjena, kreće Jakša Herceg. Upražnjeno mjesto u obrani tako će popuniti Brazilac James, u napadu će zaigrati Medić, dok će Jefthonovu ulogu preuzeti Oršulić.

Nedostaju: Celjak (kartoni), Jefthon (suspenzija), Špičić, Pejić, Bašić (ozljeda)

Lokomotiva je posljednji put gostovala u Zaprešiću u zadnjem kolu prethodnog prvenstva. Tada je domaćin spašavao prvoligaški status i uspio ga izboriti pobjedom 4:2. Ni danas situacija neće biti bitno drukčija. Inter je prikovan za dno bez boda i s katastrofalnom gol-razlikom pa je krajnji trenutak da se stvari pokrenu s mrtve točke.

Navršivši osamnaestu, klub je napustio Matej Delač i zaputio se u Nizozemsku. S druge strane, u klubu s nestrpljenjem čekaju rujan da punoljetnost dočeka i napadač Aleksandar Trajkovski jer je realizacija jedan od kroničnih nedostataka Zaprešićana u novoj sezoni. Tek je u petom kolu Herceg postao jedini strijelac u tekućoj sezoni.

Prošlog tjedna u Kranjčevićevoj vidjele su se naznake za optmističniji nastavak sezone. Je li to bio samo trenutni bljesak pokazat će susret protiv Lokosa. Ilija Lončarević na raspolaganju će imati sve koje je imao i do sada, a ako postojeći kadar ponovno zakaže, zazvonit će posljednji alarm za dovođenje pojačanja.

Nedostaju: nitko

Lokomotiva na put u obližnji Zaprešić kreće sa solidnom bodovnom zalihom na svom kontu, ali i iscrpljena nastupom u pretkolu Hrvatskog nogometnog kupa. Naime, u Mladini protiv Vinogradara iščupali su pobjedu 2:1 tek nakon 120 minuta igre, zahvaljujući pogotku Tomislava Havojića.

Stoga bi trener Roy Ferenčina mogao malo kombinirati sa sastavom, s obzirom da ove sezone ima nešto veću širinu nego prošle, a time bi mogao prirediti i poneko iznenađenje svojim domaćinima iz Zaprešića.

Obrana Lokosa u uvodnom je dijelu prvenstva, iako bez standardnih prošlosezonskih stopera, primila tek jedan pogodak i Inter će se morati pošteno namučiti da je slomi, no najveći bi Ferenčinin problem u subotu mogao biti izostanak suspendiranog napadača. Nino Bule, iskusni prvi strijelac, odrađuje kaznu zbog kartona, a priliku bi tako od prve minute mogao dobiti mladi Marko Šimić, kako bi napokon počeo skupljati vrijedne minute za svoj nogometni razvoj.

Nedostaju: Bule (kartoni)

Hoće li se u trećem domaćem ovosezonskom prvenstvenom susretu napokon otvoriti nogometašima Šibenika? Hoće li napokon doći do pogotka/pogodaka, a samim time i prvog trijumfa? Žele li izbjeći da se već sada zacementiraju za dno ljestvice i već počnu drhtati za prvoligaški status Šibenčanima je pobjeda nad Istrom neophodna.

Tijekom tjedna Modri su odigrali prijateljsku utakmicu u kojoj su sedam golova ostavili u mreži četvrtoligaša Omladinca. Možda je i to nagovještaj da će upravo protiv Istrana napokon pasti prvi ovosezonski gol. Trener Lokica istaknuo je kako će njegovoj momčadi za pobjedi trebati najmanje dva gola: "Želja nam je svima osvojiti tri boda, približiti se srednjem dijelu tablice. Ako to uspijemo svima bi bilo lakše. A svi koji nastupe moraju ostaviti srce na terenu."

A tko će zaista istrčati od prve minute velika je enigma. Cerić gotovo sigurno neće, problema s ozljedama imaju i Kartelo, Medvid, Jurčević, Gović, Bačelić-Grgić, Jakoliš. Dio njih vjerojatno će i nastupiti, a kao najozbiljnije kandidate za početni sastav Lokica je spomenuo Georgijevskog, Spahiju i Maleša.

Nedostaju: Bulat, Aračić, Jordan, Cerić (ozljede)

Istra 1961 nikako ne uspijeva izaći iz krize i domaći dvoboj s Osijekom, koji je trebao donijeti prvu pobjedu, u konačnici je samo donio nove probleme. Trener Robert Jarni tijekom tjedna dobio je barem jednu dobru vijest. Naime, Puljani su angažirali Sinišu Linića, bivšeg igrača Rijeke i Hajduka, koji ipak neće biti na raspolaganju sa Šibenčanima.

Osim Linića, moguće pojačanje je Rumunj Cristian Muscalu, koji je trenutačno na probi u pulskom sastavu. Jarni će tek za koji dan donijeti konačnu odluku o njemu. Što se dvoboja sa Šibenikom tiče, Jarni bi mogao biti bez dvije važne karike. Naime, problema s ozljedama imaju Asim Šehić i Goran Roce i ne zna se hoće li biti u stanju zaigrati.

U Šibenik Puljani idu s osnovnim ciljem da izbjegnu poraz, no Jarni ne skriva želju da uzme puni plijen s teškog gostovanja. Ipak, ako stvarno ne bude mogao računati na njegove dvije udarne igle, jako će teško ostvariti ciljeve.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Hrvatski dragovoljac1:1Osijek
Varaždin1:0Karlovac 1919
Šibenik2:2Istra 1961
Inter-Zaprešić5:0Lokomotiva
Zadar2:1Zagreb
Rijeka2:1Slaven Belupo
Split1:1Hajduk
Dinamo2:0Cibalia
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!