Nogomet

Tko se boji ispadanja još?

Ante Jukić • srijeda, 06.10.2010.
Tko se boji ispadanja još?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Veliki ovoljetni remont u svlačionici ispisao je dosta upitnika nad mogućnostima Cibalije u novoj sezoni, no učinak nebesko-plavih nakon odigranih deset kola daje naslutiti kako u Vinkovcima razloga za brigu biti neće.

Početak prvenstva u Vinkovcima je dočekan s dosta zebnje. Odlazak nekolicine standardnih igrača nakon jedne od najuspješnijih sezona u povijesti kluba kod mnogih je simpatizera nebesko-plavih "posijao" bojazan od ponovnog povratka u prosječnost, a stvar je dodatno "zakuhala" najava o smanjenju lige, koja je upalila alarm za uzbunu u većini prvoligaša. U situaciji kad iz lige u kojoj su razlike, stavimo li po stranu Dinamo i Hajduk, minimalne, ispada praktički trećina klubova, jasno je kako će rijetki do kraja prvenstva imati miran san, no sudeći po prikazanom u prvih deset kola, Cibalia će imati taj "luksuz".

Nakon odigrane prve trećine nove sezone, vinkovački se prvoligaš s 15 osvojenih bodova nalazi na sedmom mjestu, što je plasman kojeg bi svatko u klubu prije početka prvenstva objeručke prihvatio. Bez obzira na toliko spominjani odljev stožernih igrača (Antolović, Pavličić, Milardović, Lukačević...), nebesko-plavi su i ovoj sezoni zadržali gotovo sve karakteristike koje su ih krasile i lani, što će, uostalom, potvrditi i treneri svih momčadi koje su u dosadašnjem dijelu prvenstva odmjerile snage s Vinkovčanima.

Dvojica u "Klubu 900"

Mladen Matković i Mario Lučić jedini su igrači Cibalije koji su odradili svih 900 minuta u ovoj sezoni. Iza spomenutog dvojca, s 810 minuta u nogama, smjestio se Tomislav Mazalović.

Činjenica da družina s Bosuta ponovno ima jednu od najboljih obrana u ligi i nije toliko iznenađenje, ako uzmemo u obzir kako je to jedini dio momčadi koji je ostao praktički nepromijenjen. Parmaković, Lučić i Tomić, uz pomoć bočnih igrača, i ove su sezone stvorili čvrsti bedem s kojim sve protivničke momčadi imaju dosta problema. S izuzetkom domaće utakmice sa Splitom i gostovanja kod Dinama, gdje je, ruku na srce, bilo teško i očekivati da Modri tijekom 90 minuta neće nekoliko puta ozbiljno zaprijetiti, obrana Cibalije je svojim suparnicima dopuštala vrlo malo prilika, čime je Mladenu Matkoviću znatno olakšala uvodne minute u prvoligaškom društvu. Sigurnost koju je dobivao od momaka ispred sebe, Mladenu je pomogla u stjecanju prijeko potrebnog samopouzdanja, tako da nebesko-plavi danas na vratima imaju adekvatnu zamjenu za Marijana Antolovića, koji je nakon dobrih prezentacija prošle sezone prodan u varšavsku Legiju.

U Vinkovcima (i dalje) odlični

Nakon što su prošlu sezonu odradili bez poraza na domaćem terenu, nebesko-plavi su i u novoj nastavili nizati uspjehe na stadionu uz Bosut. Osim Splita, koji je rezultatom 1:0 slavio u petom kolu, svi ovosezonski vinkovački gosti teren su napuštali pognutih glava.

Analizirajući, nadalje, pojedine linije ovosezonske Cibalije, palac gore bez problema možemo dignuti i za defenzivno orijentirani dio veznog reda. Sama spoznaja da nitko Vinkovčane, osim djelomično Splita, u ovih deset kola nije nadigrao (razbio pogotovo), govori kako Mazalović, Jurić i ostatak društva u sredini terena svoj posao rade korektno, onako kako se to od njih očekuje. Trka, agresivnost i maksimalna disciplina osnovni su preduvjet modernog nogometa, a kad govorimo o "radnim" momčadima kakva je Cibalia, ti segmenti igre pogotovo ne smiju zakazati. Na sreću Stanka Mršića, Vinkovčani takvih problema nemaju.

Nije loše ni u gostima

Remiji u Zadru, Šibeniku i Koprivnici, te porazi u Zagrebu (Dinamo) i Varaždinu ovosezonski su učinak Vinkovčana na gostovanjima. Iako se još uvijek čeka na prvu pobjedu, dosadašnji učinak Cibalije na "strani" sasvim je zadovoljavajući, pogotovo ako bacimo pogled na bližu povijesti, u kojoj su se Vinkovčani s gostovanja uglavnom vraćali poraženi. Upravo dobre igre na gostujućim terenima glavni su razlog renesanse nebesko-plavih u posljednje dvije sezone, s obzirom da berba bodova kod kuće nikad nije bila upitna.

Problemi, ipak, za Cibaliju nastaju kad treba nešto smišljeno odigrati prema naprijed. Odlasci Lukačevića, Milardovića i posebice Pavličića itekako se osjete, a kako i ne bi, kad je riječ trojcu koji je lani "imao prste" u praktički svakom drugom golu prvoligaša s Bosuta. Nastalu rupu u napadačkom dijelu igru donekle je "zakrpao" Bartolović, no kako je riječ o igraču koji nije prošao pripreme s ostatkom momčadi, jasno je da njegove prezentacije na terenu dosta osciliraju. Ipak, i takav, nedovoljno spreman Bartol, za pojmove HNL-a još uvijek je dobar igrač, baš kao i Frane Vitaić, koji je u Vinkovce stigao prije mjesec dana. Uspije li za ove reprezentativne stanke navedeni dvojac dignuti svoju formu, Cibalia će u nastavku sezone dobiti dva vrlo jaka aduta, čija bi individualna kvaliteta mogla biti presudna u "li-la" utakmicama.

Samo Split ima bolju obranu

Sa sedam primljenih golova u deset utakmica, obrana Cibalije ponovno je jedna od najboljih u ligi. Manje od Vinkovčana dosad je primio jedino Split (3), dok su vratari Dinama i Hajduka po loptu u mrežu morali također sedam puta.

Dotad, dok ne dobije igrača koji će, poput Pavličića prošle sezone, donositi pobjede golovima iz slobodnih udaraca ili lucidnim proigravanjima prema napadačima, Cibalia se mora pouzdati u maksimalno zalaganje i "oranje" svih 90 minuta svake utakmice, što uopće nije loše. Družina koja je dugi niz godina bila sinonim za izrazito neugodnog domaćina, ali i gosta koji gubi utakmice praktički čim sjedne u autobus, polako dobiva obrise ozbiljne momčadi, koja u svakoj utakmici zna što želi i kako do toga stići, bilo da se igra u Vinkovcima, Zagrebu, Šibeniku, Splitu, Koprivnici ili negdje drugdje. Upravo zbog toga, svi simpatizeri nebesko-plavih imaju se pravo nadati kako će grčevita borba za ostanak i ove sezone proći bez njihovih ljubimaca u glavnim ulogama.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • allen13.10.2010. u 19:41
    idemo po 3 boda u subotu!
    allen