Nogomet

Fina "vaga" Buffona i Casillasa, Balotelli na novom ispitu zrelosti

Pišu:Borna Rupnik, Ante Zovko, Josip Tolić • nedjelja, 01.07.2012.
Fina "vaga" Buffona i Casillasa, Balotelli na novom ispitu zrelosti
Foto: EPA

Do koje će finalna utakmica biti repriza susreta Španjolske i Italije iz skupine, što očekivati od Pirla i Balotellija, te mogu li vratari Buffon i Casillas biti prevaga vrijedna europskog trona?

Što će Španjolska i Italija pokušati ponoviti, a što promijeniti iz prve utakmice ovih protivnika?

Borna Rupnik: Italija prve dvije trećine utakmice, Španjolska posljednju trećinu. Azzurri će dakle, još jednom pokušati ne popustiti pred očekivanim španjolskim pritiskom te si probati otvoriti što više prostora za vlastite akcije, kojih - pokazali su - imaju dosta na zalihi. Međutim, Španjolska je vjerojatno naučila da protiv Italije treba zaigrati i s napadačem te je izgledno da će se na taj način probati nametnuti Talijanima, a tako odmah i biti ubojitiji ispred Buffona. Tu bi Prandelli možda morao od prve minute imati spreman neki novi recept, ali nije isključeno ni da Del Bosque odgovori novitetima. Zato utakmica iz skupine možda ni neće biti pretjerano važan pokazatelj.

Ante Zovko: Španjolski plan čini se jasan. Oduzeti Italiji loptu i držati je u svojem posjedu jer se to pokazala kao prije svega odlična obrambena taktika. Ako nemate loptu, ne možete ni zabiti gol. Više će pripaziti na duge lopte iz talijanske središnjice i pokušati oduzeti Pirlu prostor, dok će Talijani vjerojatno pokušati nametnuti se napadački aktualnim prvacima i ne dopustiti da samo promatraju kako španjolski igrači pletu mrežu sve dok koja lopta ne nađe mjesto u golu.

Josip Tolić: Najkraći odgovor bio bi da će ponovno željeti zabiti pogodak, a pokušati svoju mrežu ovaj put ostaviti nedirnutom. Bila je to utakmica u kojoj su i jedni i drugi hvatali zalet za, pokazat će se, finalnu utakmicu, i na mnogo je strana "puštalo". Talijani bi svakako ponovili Pirlovu sjajnu asistenciju za gol Di Natalea, a Španjolci kombinaciju Davida Silve i Fabregasa. S druge strane, iznenađuje lakoća s kojom su primali pogotke, iz čiste igre, dodavanjem između stoperskog dvojca, stoga će taj segment sigurno htjeti promijeniti.

Što i koliko može Andrea Pirlo u utakmici u kojoj bi mogao imati vrlo malo vremena i prostora s loptom u nogama?

Borna Rupnik: Andrea Pirlo mogao bi se naći u vrlo nezgodnoj situaciji, u čvrstom španjolskom stisku jer Furija vjerojatno neće dopustiti Talijanima prostora kao u prošlom susretu, a na Pirla će sigurno posebno paziti. No, kako će i Italija dočekati poneku priliku protiv Španjolaca, od Pirla se očekuje da takve situacije uoči i bezgrešno pretvori i opasnost pred Casillasom. Pirlo svoj vrhunski nastup na Europskom prvenstvu u finalu može okruniti i jednim ključnim potezom, budu li mu i suigrači raspoloženi, a možda i nekim izvrsno izvedenim prekidom.

Ante Zovko: To prije svega ovisi o pristupu Italije. Ne vjerujem da će se povesti hrvatskom i francuskom taktikom jer to, pokazalo se na ovom Euru, nije zamisao Prandellijeve Italije. Vjerujem da će se Italija pokušati nametnuti kao u prvoj utakmici sa Španjolskom, a Pirlo je u takvoj igri iznimno opasan. Ili kao asistent s dugim, preciznim loptama ili iz prekida kao protiv Hrvatske. U svakom slučaju, trebat će mu svaka pomoć koju može dobiti od kolega iz veznog reda.

Josip Tolić: Protiv ovakve taktike španjolske reprezentacije vezni igrači imaju možda i ključnu ulogu, kako na obrambenom, tako i na napadačkom planu. Zgusnuta sredina Furije s pet ili šest veznih igrača voli držati loptu, no kad je nema u nogama, opasnost se bitno smanjuje. Možda su najbolje to pokazali baš hrvatski igrači, ponajviše Luka Modrić, koji je opstruirao napade Španjolaca i brzo prenosio loptu na protivničku polovicu. I Andrea Pirlo kadar je napraviti u najmanju ruku isto, a možda i puno više. Neće se od njega očekivati da ide "u kost" protivniku, ali kad mu lopta dođe u noge - Piqué i Ramos mogli bi biti na mukama.

Gianluigi Buffon protiv Ikera Casillasa: može li netko od njih biti prevaga u finalu?

Borna Rupnik: Može, ali vjerojatno neće, osim u slučaju raspleta kroz jedanaesterce. Obojica su spremni na nevjerojatne obrane u bilo kojem trenutku, što su dokazali i u Poljskoj i Ukrajini, no lako je moguće i da će obojica "poništiti" dobar učinak onog drugog. Bude li pogodaka u finalu, vjerujem da će Buffon i Casillas biti u situaciji da pritom nisu mogli ništa učiniti. Iako je talijanski čuvar mreže pokazao određene nesigurnosti protiv Njemačke, mislim da se vratarima ovog kalibra neće potkrasti pogreška u završnom dvoboju. U takvom slučaju bili bi prevaga na stranu protivnika jer bi neki takav potez po svemu sudeći, uzevši u obzir snagu obje momčadi, mogao biti i koban.

Ante Zovko: Iako se radi o dva i dalje ponajbolja vratara svijeta, dvije legende, dva kapetana, dao bih malu prednost Casillasu jer se pokazao sigurniji na ovom natjecanju. Buffon je protiv Njemačke nekoliko puta "zaplivao". Jedan kiks protiv Španjolaca mogao bi biti koban za Talijane jer je Furija, dokazano je, sposobna potpuno umrtviti protivnika i učiniti ga neopasnim bezbrojnim dodavanjima. Kad povede, Španjolsku je gotovo nemoguće pobijediti.

Josip Tolić: U finalnim utakmicama velikih natjecanja nerijetko odlučuju detalji poput sjajnog udarca, dodavanja, džokera s klupe ili pak - obrana vratara. U taboru jedne i druge momčadi bez previše sumnji složit će se da upravo među vratnicama imaju jednog od (naj)pouzdanijih igrača na travnjaku. Okršaj je to ikona Real Madrida i Juventusa. Casillas se zasad pokazao za nijansu sigurniji zbog manjeg broja primljenih golova (samo jedan), no i jedan i drugi teško su savladivi. Imaju iskustvo brojnih velikih utakmica i pokazali su se pouzdanim i u raspucavanju s bijele točke, stoga je teško izdvojiti boljega među njima. Statistički bi to trebao biti San Iker, no uz ovako raspoloženog Balotellija to ne mora ništa značiti.

Kakvu će utakmicu odigrati Mario Balotelli, ukoliko dobije priliku?

Borna Rupnik: Mario Balotelli dobio je krila protiv Njemačke, odnosno veliku i važnu dozu samopouzdanja, koja igraču poput njega itekako mnogo znači. Osim toga, skinuo si je veliki teret s leđa i usmjerio rasprave o sebi prema nogometnim kvalitetama, a manje prema svemu što ga okružuje izvan nogometnih terena. Stoga bi Balotelli, u skladu s Prandellijevim željama, mogao probati igrati jednostavno, prvenstveno za momčad, što bi značilo da će odigrati - dobro. Hoće li se prometnuti i u junaka, ovisit će uvelike i o Španjolskoj, a o psihičkoj će pripremi prije utakmice ovisiti da Balotelli poslije Njemačke ne poleti - previsoko, uz "nizak pad" protiv Španjolske.

Ante Zovko: Priliku će sigurno dobiti ako bude zdrav, uopće u to ne sumnjam. Prandelli je uspio dobiti od napadača Manchester Cityja točno ono što je tražio. Robusnog, ali hitrog napadača koji može širiti protivničku obranu bježanjem u stranu, križanjem s drugim napadačem, a dva gola protiv Njemačke samo su potvrdila koliko je dobar kad je potpuno koncentriran. Ako bude takav i u finalu, mogao bi biti čovjek odluke jer će ga talijanska vezna linija pokušati tražiti dugim, preciznim dodavanjima. Bježao je njemačkoj obrani, protiv španjolske će to ići puno teže, ali sigurno je sposoban za udarac.

Josip Tolić: Talijanski izbornik Cesare Prandelli u dosadašnjim je utakmicama bio sklon povremenim rošadama u momčadi pa je tako i Cityjev napadač bio u nemilosti trenera, no u utakmici protiv Njemačke pokazao je kakav dragulj može biti, stoga se čini logičnim i nužnim da počne i finalni okršaj. Španjolska će zasigurno biti poseban "zalogaj" za Super Marija jer je na Euru dosad primila samo jedan gol, a od 2006. nije primila pogodak u nokaut-fazi velikih natjecanja (devet utakmica). Međutim, obrana crvenih nikako se ne čini nesavladivom, uz dobro raspoložene Cassana i Pirla i to bi trebalo doći do izražaja. I dati nam svima odgovor na pitanje je li Mario igrač za najveće utakmice.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco01.07.2012. u 20:08
    FORZA ITALIA !
    Tonco