Nogomet

Katastrofa Nizozemske i povratak Talijana među najbolje

Maj Gašparac • srijeda, 04.07.2012.
Katastrofa Nizozemske i povratak Talijana među najbolje
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini donijelo je mnogo uzbuđenja, ali i neka velika iznenađenja. Svoje navijače jako su razočarali nizozemski reprezentativci, dok su Talijani mogli biti vrlo zadovoljni nastupom svoje momčadi koja je na natjecanje doputovala uzdrmana skandalom oko namještanja utakmica. Iznenadio je i njemački izbornik svojim potezom u četvrtfinalu te španjolski branič Sergio Ramos efektnim izvođenjem jedanesterca.

Debakl Oranja

Svjetski viceprvak iz 2010. godine, reprezentacija Nizozemske, uoči natjecanja proglašavana je jednim od glavnih favorita za osvajanje Europskog prvenstva. No, nogometaši Berta van Marwijka takva očekivanja nisu ni po čemu opravdali.

Ždrijeb ih je smjestio u grupu B, odmah nakon izvlačenja prozvanom "skupinom smrti", zajedno s Njemačkom, Portugalom i Danskom. Oranje su svoj nastup započeli porazom od Danske, najvećim iznenađenjem prvog kola Eura, nastavili porazom od Njemačke, a svoj put na Europskom prvenstvu okončali neuspjehom protiv Portugala.

Tako je reprezentacija Nizozemske otišla kući s Eura bez osvojenih bodova, a njeni nogometaši su uspjeli postići tek dva pogotka, iako, barem po imenima, imaju jednu od najjačih svjetskih napadačkih linija.

Nkon tog debakla Oranja reprezentativci su govorili o lošoj atmosferi u momčadi i međusobno se okrivljavali za poraze, a Wesley Sneijder je prokomentirao kako postoji 'krtica' u momčadi koja odaje novinarima taktičke planove Oranja uoči utakmica.

Sukladno očekivanjima, izbornik Van Marwijk je nakon Eura podnio ostavku. Sada njegov nasljednik ima zadatak stvoriti od skupine izvanrednih pojedninaca momčad koja će se vratiti u sam vrh.

Topnik bez municije

Robin van Persie u dresu Arsenala odigrao je najbolju sezonu u karijeri. Za Topnike je postigao 30 pogodaka i najzaslužniji je što je momčad iz Londona završila sezonu na trećem mjestu koje donosi nastup u Ligi prvaka.

Nizozemski navijači očekivali su da će 28-godišnji napadač nastaviti s takvim predstavama i na Europskom prvenstvu, a mnogi su predviđali da će biti i najbolji strijelac natjecanja. No, Van Persie je na Euru postigao tek jedan pogodak i ni po čemu nije opravdao svoju reputaciju.

Povratak Azzurra na staze slave

Malo tko je očekivao tako dobar nastup reprezentacije Italije na Europskom prvenstvu. U pripremnim utakmicama uoči natjecanja Azzurri su poraženi od reprezentacija Urugvaja, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije te ništa nije dalo naslutiti kako bi upravo Italija mogla biti najugodnije iznenađenje Eura.

Također, u mjesecima uoči Europskog prvenstva talijanski nogomet uzdrmao je skandal s namještanjem utakmica, a pod istragom su bili i neki od reprezentativaca. Policija je uoči odlaska momčadi u Poljsku ispitala i braniča Azzurra Domenica Criscita, koji se ubrzo zbog velikog pritiska povukao iz momčadi na Europskom prvenstvu. Zbog tih okolnosti cjelokupna atmosfera oko momčadi Cesarea Prandellija bila je jako loša te su ju mnogi otpisali prije početka natjecanja.

No, Talijani su iznenadili izuzetno dobrim nastupom na Europskom prvenstvu i dolasku do samog finala u kojemu su malo toga mogli protiv dominantnih Španjolaca. Glavna figura na u momčadi Azzurra bio je Andrea Pirlo, 33-godišnji nogometaš Juventusa koji je zapovijedao veznim redom svoje ekipe i još jednom dokazao da se radi o vrhunskom igraču.

Pirlo je na natjecanju razigravao svoje suigrače, ali i odrađivao velik posao u defenzivi. Zabilježio je dvije asistencije, a postigao je i jedini zgoditak iz slobodnog udarca na Europskom prvenstvu. Svoje umijeće je pokazao i u izvođenju jedanaesteraca protiv Engleske u polufinalu kada je Panenkom nadmudrio Joa Harta.

Prva utakmica nije ključna

Gotovo uvijek se govori da je prva utakmica na nekom natjecanju ključna i da će njen ishod imati velik utjecaj na konačan plasman. No, iz dva primjera na ovogodišnjem Europskom prvenstvu može se vidjeti da to nije uvijek baš tako.

Reprezentacija Rusije izvrsno je započela svoj nastup u Poljskoj. Na otvaranju su vrlo uvjerljivo svladali Češku 4:1, a u toj utakmici posebno se istaknuo mladi napadač Alan Dzagojev s dva postignuta pogotka. Nakon tog susreta činilo se da su Rusi sposobni za velik rezultat, no oduševljenje nije dugo potrajalo. U sljedećoj utakmici momčad Dicka Advocaata odigrala je neodlučeno s Poljskom, a u završnom kolu poražena je od Grka i eliminirana s natjecanja.

Suprotan put na Europskom prvenstvu imali su Portugalci. Nogometaši Paula Benta otvorili su natjecanje porazom od Njemačke u utakmici u kojoj su pokazali mnogo, no jedan trenutak neopreznosti pokazao se kao koban. Portugalci su se ubrzo oporavili od te utakmice i u sljedećem susretu svladali Dansku, a nastup u "skupini smrti" završili pobjedom nad Nizozemcima. U teškoj četvrtfinalnoj utakmici Portugalci su svladali Češku, a zaustavljeni su u polufinalu od budućih prvaka, Španjolaca, i to tek nakon lutrije jedanaesteraca.

Löwov uspješan eksperiment

U četvrtfinalnoj utakmici protiv Grčke njemački izbornik Joachim Löw jako je iznenadio sa sastavom momčadi koja je izašla na teren. Odlučio je promijeniti gotovo sve igrače iz napadačke linije svoje ekipe te su od prve minute priliku dobili Marco Reus, André Schürrle i Miroslav Klose, dok su na klupi ostali Thomas Müller, Lukas Podolski i Mario Gomez, igrači koji su do tada postigli četiri zgoditka na turniru.

Taj iznenađujući potez njemačkog izbornika pokazao se kao vrlo uspješan. Elf je svladao Grčku 4:1 i plasirao se u polufinale, a po pogodak u toj pobjedi postigli su i neočekivani starteri Klose i Reus.

Jedanaesterac Sergija Ramosa

Čim je potvrđena informacija o ozljedi Carlesa Puyola, zbog koje će biti prisiljen propustiti Europsko prvenstvo, pretpostavljalo se kako će španjolska obrana biti mnogo propusnija. No, pokazalo se da nije bilo razloga za pretjeranu zabrinutost jer je 34-godišnjaka izvrsno zamijenio Sergio Ramos, koji se posebno istaknuo jednim potezom u polufinalu.

Nakon što je regularni dio susreta između Španjolske i Portugala završio bez pogodaka, a mreže se nisu tresle niti u produžecima, pobjednik se odlučivao izvođenjem udaraca s bijele točke. Nogometaš Real Madrida ostao je upamćen po jedanaestercu u polufinalu Lige prvaka kada je pucao visoko iznad okvira gola, no protiv Portugalaca nije imao takav problem. 26-godišnjak je hladnokrvno izveo jedanaesterac i Panenkom svladao vratara Ruija Patrícija.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 19:16
    DOSTA CLANAKA I REZIMEA EURA VISE....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 19:03
    Sjajn turnir. Toliko nećekivanih rezultata i toliko sjajnih pojedinaca te veliki broj neizvjesnih i odličnih utakmica nije bilo još na ni jednom turniru.
    Obrisan korisnik