Rukomet

Kakvi su bili na Euru i kakva im je budućnost u reprezentaciji?

Branimir Korać • četvrtak, 03.02.2022.
Kakvi su bili na Euru i kakva im je budućnost u reprezentaciji?
Foto: Pixsell

Priču oko Europskog prvenstva zaključit ćemo seciranjem nastupa hrvatskih igrača kao i kakva im je budućnost u reprezentaciji. Za neke mjesta više neće biti...

Mirko Alilović - Uletio je kada je situacija postala kritična i Horvat više nije imao izbora te ga je odlučio pozvati. Nakon tek preležane korone, van treninga, izašao je nakratko iz reprezentativne mirovine kako bi pomogao na ovom Euru. I takav je za nijansu bio iza prvoplasiranog u hrvatskoj reprezentaciji po postotku obrana.

Budućnost: Mirko je već istaknuo kako je ovo bila izvanredna situacija. On je u reprezentativnoj mirovini.

Matej Mandić - Bio je u Mađarskoj u prvom ešalonu, ali nije dobio priliku. Koronavirus ga je rano dostigao i ostao je bez nastupa.

Budućnost: Matej je definitivno budućnost hrvatskog rukometa i ako se nastavi pravilno razvijati, vratarski problemi trebali bi postati prošlost.

Dominik Kuzmanović - On se naknadno priključio u Mađarskoj, ali nije ušao u zapisnik.

Budućnost: Sve napisano za Mandića, vrijedi i za Kuzmanovića. Budućnost hrvatskog rukometa.

Ivan Pešić - Samo jedna zapažena utakmica Pešića na cijelom turniru je premalo. Samo je u dvoboju protiv Islanda bio na razini na kojoj mora biti prvi vratar reprezentacije koja želi napraviti nešto više. Tek 24 posto obrana na cijelom turniru, a proveo je na parketu više vremena nego svi ostali vratari zajedno, potvrđuju kako je nastup bio razočaravajuć. I prije prve utakmice potvrdio je sam kako nije u najboljoj formi.

Budućnost: Svakako u krugu reprezentacije, ali ne nužno kao prvi vratar.

Kristian Pilipović - Vidno impresioniran, izgorio je u želji da pokaže kako zaslužuje dres reprezentacije. Pilipović je sam najsvjesniji kako ovo nije bilo dobro i da mora puno bolje. Svakako i može. Nastup na ovom Euru samo će pamtiti kao debitantski nastup, ali ne i kao dobar nastup.

Budućnost: Svakako u krugu reprezentacije, ali mora se osloboditi, ne smije se dogoditi da postane još jedan od mnogih hrvatskih vratara koji u klubu izgledaju dobro, a u reprezentaciji niti približno tako.

Marin Šego - Nije bio na ovom Prvenstvu iako mu je tu bilo mjesto. Šego je naš najkvalitetniji vratar i tu ne treba gledati godine. Ako netko bude bolji, branit će prije njega, ali s obzirom da nije, Šego mora biti jedinica. Dok se to na parketu ne promijeni.

Budućnost: Trenutno broj jedan, bar bi trebao biti.

Mate Šunjić - Mate je po postotku obrana bio najbolji hrvatski vratar na Euru i to s 0.08 posto boljim učinkom nego Alilović. Šunjić je stabilan vratar, vrlo iskusan, imao je tu nesreću da kada je branio najbolje, da to u reprezentaciji nisu prepoznavali.

Budućnost: Bez obzira na učinak na Euru, nekako se čini da mu među ovim vratarima dionice najslabije stoje za neke buduće stvari.

Davor Ćavar - Na Euro je došao posljednji i izbliza je ispratio posljednje nastupe. Nije dobio priliku.

Budućnost: Na njegovoj poziciji je gužva i teško će ostati u nekim užim planovima.

Luka Cindrić - Cindrić je svjetska klasa, tu nema nikakve dvojbe, pokazivao je to u pojedinim trenucima kada je stvarno bio prevaga i igrač koji radi razliku. No koronavirus ga je uništio, nije imao snage i to je utjecalo na njegov nastup. Osim toga, s obzirom da nije bilo Duvnjaka, obrane su se dodatno koncentrirale na njega. Igrao koliko je mogao.

Budućnost: Cindrić je tu, jedan od nositelja i u budućnosti.

Ivan Čupić - Čupić se već opraštao od reprezentacije, godine su tu, ali ovo je kritična pozicija na kojoj Hrvatska baš i nema previše rješenja. I ovakav je trenutno prvi izbor. Na Euru je dobro odrađivao svoj dio posla. Bio bi i on istaknutiji da Hrvatska ima više akcija prema krilima, ali to je boljka hrvatske igre već godinama.

Budućnost: Sve je na Čupiću, ako želi igrati i dalje, bit će tu.

Domagoj Duvnjak - Jako je nedostajao, kapetan i najbolji igrač.

Budućnost: Bespredmetno je pričati o tome, Duvnjak i Cindrić su nositelji igre, barem do kraja olimpijskog ciklusa sigurno mora biti tu. Dalje će ovisiti o njemu.

Ante Gadža - Gadža je preko noći postao prvo rješenje na srednjem vanjskom, inače na poziciji na kojoj je Hrvatska uvijek bila sjajno pokrivena. Horvat mu vjeruje, igrao je dosta i to toplo-hladno. Ima dosta respekta, nedostaje mu malo više brzine i odlučnosti, ali nećemo zaboraviti gol za pobjedu protiv Islanda.

Budućnost - Kada se vrati Duvnjak i ako se vrati i Karačić, za Gadžu će biti vrlo malo slobodnog prostora. Neki širi popis, da.

Filip Glavaš: Uglavnom je igrao one minute koje nisu bile toliko bitne kako bi odmorio Čupića. Glavaš je bio jedno od iznenađenja na Horvatovom popisu, vrlo energičan igrač koji je solidno iskoristio ukazane minute.

Budućnost: U krugu reprezentacije. Dosta je igrača slične kvalitete na ovoj poziciji, a nitko ne odskače, ovisit će o formi.

Jakov Gojun - Vratio se kao ispomoć u reprezentaciju i odradio što se od njega očekivalo. Osjetilo se da je sporiji nego ranije, u početku se osjetila i neuigranost, ali do kraja je to iskustvom nadoknađivao.

Budućnost: Zvučao je dosta neodređeno po pitanju budućnosti, ali ipak se čini kako će biti bliže nekom širem popisu, ponovno kao ispomoć ako zatreba.

Nikola Grahovac - Igrao je vrlo malo i za to vrijeme nije mogao previše pokazati. I on je bio iznenađenje na popisu.

Budućnost - Grahovac je još uvijek mlad igrač, tek su mu 23 godine i to mu je prednost. Kada je Hrvatska u najjačem sastavu, ipak se teško može probiti. Ali negdje u budućnosti, igrač za razmatranje.

Šime Ivić - Šime je svoje odradio u obrani, ali u napadu smo očekivali puno više. Stisnula se ruka i nije bio niti blizu onih bundesligaških izdanja.

Budućnost: Ivić je uvijek tu negdje oko reprezentacije, ali morat će pokazati puno više od ovoga ako želi zadržati reprezentativni status. Ovo nije bilo dobro.

Halil Jaganjac - Vidjelo se da je ušao pod velikim pritiskom u Prvenstvo znajući kako se od njega očekuje puno. Nije bio niti blizu onog što može i što se očekuje od njega, a onda je još zaradio i potres mozga.

Budućnost: Bez obzira što je ovo bio nastup pod dojmom i s neočekivano velikim respektom, njegova reprezentativna budućnost ni najmanje nije upitna.

Marin Jelinić - Jelinić je veliko iznenađenje samo onima koji površno prate rukomet. U Nexeu je potvrdio svoju kvalitetu što mu je i donijelo transfer u Meškov Brest. Odradio je više nego dobro svoju zadaću i u obrani i u napadu.

Budućnost: Uz Mandića i Štrleka svakako glavni izbor na lijevom krilu.

Tin Lučin - Tin je najviše profitirao na ovom Euru. Značajno je napredovao i pokazao kako je iskoristiv i u obrani i u napadu. Ono što je najbolje, završio je na lijevom vanjskom što mu nije glavna pozicija, on je u biti srednji.

Budućnost: Neupitna, mora ostati u užem krugu.

Marko Mamić - Otputovao za Mađarsku i zarazio se prije prve utakmice, Nije nastupio.

Budućnost: Mamić je tu i mora ostati u užem krugu, dvosmjeran igrač.

David Mandić - Vrlo bitan i u obrani i u napadu, u ovom trenutku, s ovim kadrom, prvo krilo reprezentacije. Šteta za onaj plavi karton, pa koronavirus, imao je velika očekivanja.

Budućnost: David je tu, reprezentacija nije upitna.

Mateo Maraš - Na parketu je proveo samo osam minuta. Za to vrijeme je pokazao kako nema straha, ispucao je tri šuta, dva puta pogodio.

Budućnost: Među najmlađima, budućnost je svakako pred njim. Ovisno koliko će igrati i kako se razvijati u klubu, u skoroj budućnosti širi popis.

Marino Marić - Igrao u klubu ili neigrao, Marino Marić je u reprezentaciji uvijek pravi. Tehnički sjajan u napadu i vječita opasnost po protivnika, imao je i ovdje dojmljivih minuta iako je i on došao nakon preležane zaraze.

Budućnost: Marićevo mjesto je u reprezentaciji.

Ivan Martinović - Prvi strijelac i među nnajistaknutijima. Imao je oscilacija, ali i takav je bio među boljima.

Budućnost: Nije upitno uopće, još godinama će nositi hrvatsku igru.

Lovro Mihić - Doputovao je kao prva zamjena za Davida Mandića pa se zarazio. Odradio samo dio utakmice protiv Francuza.

Budućnost: Mandić je ispred, Štrlek je ispred, a sada i Jelinić.

Željko Musa - Najbolji hrvatski obrambeni. Ono protiv Srbije bila je škola obrane. Šteta što je i on nakon toga bio pozitivan. Uvjeren sam da bi utakmica protiv Crne Gore s njim drugačije izgledala.

Budućnost: Musa ima godina, ali i dalje je najbolji hrvatski obrambeni i mora biti u reprezentaciji.

Veron Načinović - Koliko je igrao, dobro je igrao. Veron je odradio što se od njega očekivalo.

Budućnost: Igrač budućnosti koji će još dugo biti u reprezentaciji.

Valentino Ravnić - Došao kada su već neki otpali, odradio 20-ak minuta, ali nije se istaknuo.

Budućnost: Tek peti ili šesti izbor na ovoj poziciji, puno toga mu se treba poklopiti da bi ušao u uži krug.

Marin Šipić - Dobar je bio Šipić. Znamo da ima napadačkog potencijala, ozljeda ga je malo izbacila iz takta i na povratku rukometu predugo je tražio formu, ali ovdje je bio dobar. Šteta što igra samo napad, ima potencijala za postati i dobar obrambeni igrač, ali na tome mora mukom raditi.

Budućnost: Šipić je u krugu reprezentacije, tu nema spora.

Ivan Slišković - Došao je nespreman, stavio se na raspolaganje i mučio se na parketu.

Budućnost: U klubu igra na visokoj razini i jako dobro, kada je u pravoj formi, ima za njega mjesta. Ali realno trenutno je iza Mamića i Jaganjca.

Zvonimir Srna - Gledajući razdoblje u zadnjih godinu dana, Srna je jako napredovao. Ovdje je pokazao kako je jako koristan u obrani.

Budućnost: Svakako u širem krugu reprezentacije.

Leon Šušnja - Odigrao samo prvu utakmicu i nakon toga se zarazio. Dobar u fazi obrane.

Budućnost: U krugu reprezentacije, uži - širi, ovisno tko će otpadati.

Oni koji nisu bili tu - A trebali su biti.

Vratari - Tu nema previše izbora. Treba vidjeti hoće li se Filip Ivić vratiti u nekadašnju formu, na žalost karijera mu je krenula u jednom trenutku krivim smjerom. Valja pratiti i Sandra Meštrića, ne bi ga Kielce uzeo bez veze.

Lijevo krilo - Prvenstveno Štrlek. Manuel je igrač koji je visoke klase i uz Mandića svakako prvi izbor ako ćemo gledati golu kvalitetu.

Desno krilo - Deficitarna pozicija, čekamo Miletu da se razvije i potvrdi potencijal. On bi trebao biti taj koji će u budućnosti okupirati ovu poziciju.

Vanjska linija - Treba riješiti situaciju s Igorom Karačićem, kvalitetnih igrača nikad dosta. Čekamo oporavak i ulazak u formu Josipa Šarca koji je svakako igrač s visokim plafonom, Domagoj Pavlović je najveći pehist ove reprezentacije, prečesto je ozlijeđen, ali kada je zdrav treba doći u razmatranje. Isto tako i Lovro Jotić koji također može biti koristan.

Izbornik - Hrvoje Horvat više nema pravo na krivi korak. U njegovoj eri Hrvatska nije otišla na Olimpijske igre i završila je osma u Europi. Loše zvuči, znam, ali imao je neke olakotne okolnosti koje se ne smiju zanemariti. U Montpellieru su Francuzi napravili to što su napravili, a u Mađarskoj je bilo sve samo ne normalno Prvenstvo. Teško je kada ti se sve tako posloži, onda sve izgleda još lošije i dramatičnije.

Morat će poraditi na tranziciji i igri u napadu, malo smeta samo i isključivo isticanje obrane. Rukomet se igra za golove i treba imati ideju i plan kako do njih doći. Nije da je Hrvatska sada baš toliko loša prema naprijed da tu ne može izgledati smisleno i da se sve ne svodi na individualnu kvalitetu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se bliže, ždrijeb bolji nije mogao biti i Hrvatska tu mora proći "lijevom rukom". Sve osim laganog prolaza bit će veliko razočaranje. Stožer je dobio još jednu priliku, sada ne smije razočarati, nove prilike neće biti.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!