Nogomet

Šuker: "Nisam stručnjak i učim"

Razgovarala:Ivana Strahija • srijeda, 06.04.2011.
Šuker: "Nisam stručnjak i učim"
Foto: Ivana Strahija

Iako mu nije baš običaj davati intervjue, Davor Šuker odazvao se zamolbi Sportneta i progovorio o predsjedničkoj utrci, svom mjestu u HNS-u, reprezentaciji i španjolskom nogometu.

O predsjedničkoj utrci

Vaš je angažman u završnici predsjedničke utrke pomalo iznenadio, kako ste se odlučili za to?

"Ulazim u hrvatski nogomet jer su bila dva kandidata, i jer kao svaki čovjek na ovom svijetu mogu dati svoju podršku kome želim. Moja sportska povijest mi daje to za pravo, a zauzvrat nisam tražio ništa. Mislim da Markovićeva opcija može još puno dati nogometu."

Kako razmišljate o Igoru Štimcu?

"Ja nemam ništa protiv Igora Štimca, kao ni protiv jedne regije koja nije glasala za Vlatka Markovića. Bit će izbori opet za četiri godine, pa će opet biti drukčiji kandidati. Osim toga, u četvrtak će biti druga skupština. Ja nisam onaj koji će ljude vući za rukav, to nek čine oni koji žele, ja sam uvjeren da će sve proći u najboljem redu."

O sebi u HNS-u

Spominjalo se da ćete vi postati predsjednikom HNS-a, a da će vas suradnja s Vlatkom Markovićem pripremiti na to.

"Ja sam ušao u komisije UEFA-e, a ništa nisam tražio zauzvrat za podršku Vlatku Markoviću. Rekao sam pred godinu, godinu i pol dana da jednom želim biti predsjednik HNS-a. Kod nas se u Hrvatskoj zbilja puno manipulira u vijestima, neki mediji u tome prednjače, ali ja ne dam da se mojim imenom netko igra."

Jeste li spremni za izazove koje donosi rad u Savezu?

"Nisam stručnjak i učim. Igrao sam nogomet i nisam mogao raditi nešto drugo, no sad želim naučiti sve što treba da budem uspješan u radu u Hrvatskom nogometnom savezu. Ljudi će na kraju kazati jesam li radio dobro ili ne. Mislim da već sad mogu mnogo učiniti u dovođenju investitora, i širenju renomea hrvatskog nogometa, a pomoći će mi to što pričam strane jezike."

Kome se divi?

Tko su vam trenutno najdraži napadači? "Messi i Cristiano Ronaldo."

Kome se divite? "Tu moram govoriti o igrama i organizacijama, ne pojedincima. Divim se Sevilli kako je dvaput osvojila Kup UEFA, te Real Madridu, Arsenalu, Barcelonu, svim mojim bivšim klubovima. Divim se kvadratićima gdje god dođem, to je fenomen kojeg treba iskoristiti."

Gdje vi vidite najviše prostora za poboljšanja u hrvatskom nogometu?

"Siguran sam u jedno, da županijskim savezima treba pomoći u njihovom radu. Nekima ne treba mnogo pomoći, mogu i sa sitnicama postati mnogo uspješniji. No, mi to moramo dati. Mislim da se ne smije sve svesti na traženje i davanje novca, nego da možemo i na druge načine pomoći. Želja mi je da primjerice mi iz brončane generacije damo posebni obol vrijednim događanjima svojim dolaskom, da nas ljudi, amateri, vrijedni radnici, mogu nazvati i dobiti našu potporu."

O reprezentaciji

Kako vi vidite mandat Slavena Bilića, ima li temelja za kritike?

"Što se Bilića tiče, on ima podršku Izvršnog odbora HNS-a i svih nas ostalih. Znam da je narod ogorčen Gruzijom. Gruzija nam je bila jedan loš dan, izgubljena utakmica, i ponavljanje toga nitko ne želi. Sad moramo nadoknaditi ta tri boda, pobijediti Gruzijce kod kuće. Također, treba odigrati sve te utakmice kvalifikacija do kraja, a treba se sjetiti da nam možda ni pobjeda protiv Gruzije ne bi jamčila plasman. Mislim da treba dati podršku izborniku i igračima, nema smisla sad bilo što rušiti."

Može li se Hrvatska kvalificirati na Euro?

"Sigurno će biti teško, ima još pet utakmica do kraja i trebat će se još dosta oznojiti. Važno je da igrači shvate da se ulaskom u utakmicu nonšalantno, ne može nikoga pobijediti, pa ni trećeligaša. To je zorno pokazala Gruzija, to je pokazala Grčka protiv Malte. Sigurno nam treba napadač koji će u posljednjih pet susreta dati tri do pet golova."

O španjolskom nogometu

Možete li komentirati prelazak Ivana Rakitića u Sevillu?

"Drago mi je da je tamo, jedva čekam da i ja dođem u Sevillu pa da se nađemo tamo. Rekao sam sve najbolje kad su ga kupovali, mislim da će napraviti lijepu karijeru u Sevilli."

Može li Rakitić napraviti koliko i vi u tom klubu?

"Ne treba toliko zabiti, treba igrati svoju igru. Važno je to da ima priliku boriti se za neku veliku titulu."

Tko može svrgnuti Barcelonu?

"Mislili smo da nitko ne može svrgnuti Rogera Federera, pa se i to dogodilo. U sportu je to tako, Barcelona je imala sreće što su Xavi, Iniesta i Messi nastali u njenom omladinskom pogonu."

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Levi30.04.2011. u 16:38
    ako hoćeš to biti moraš znati a ne učiti se šta ako ne naučiš
    Levi
  • Obrisan korisnik30.04.2011. u 09:04
    Pametnom dosta, Davor "brend" Šuker...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.04.2011. u 23:35
    evo vam svima plusevi :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 12:36
    Suker, Davor Suker 0,07 IQ.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 14:13
    Ne da nisi stručnjak nego nisi ni blizu... Kako čovjek od legende postane klaun ...
    Obrisan korisnik