Nogomet

Punčec: "Za mene je Izrael obećana zemlja"

Razgovarala:Ivana Strahija • petak, 02.09.2011.
Punčec: "Za mene je Izrael obećana zemlja"
Foto: Duje Bonačić

Nakon najstresnijeg tjedna u svom životu, Roberto Punčec konačno se skrasio u Tel Avivu, gdje je postao članom Maccabija. Za Sportnet priča o svom putu do obećane zemlje…

Branič Varaždina, 19-godišnji Roberto Punčec, bio je među standardnih 11 u momčadi Samira Toplaka, igrao je jednako dobro na poziciji centralnog braniča kao i zadnjeg veznog, a jedno je vrijeme nosio i kapetansku traku. Bio je također i mladi reprezentativac, a s hrvatskom je izabranom vrstom na Europskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine izborio polufinale i plasman na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

Upravo je ta reprezentativna karijera mladom Varaždincu otvorila put za Izrael, objasnio nam je: "Motti Ivanir, trener Maccabija, proteklih je pet godina izbornik mlađih izraelskih selekcija, pa me zapazio kad sam s U17 reprezentacijom igrao protiv Izraelaca", kaže Punčec.

Nakon što je propao posao s Nizozemcima, gdje su ga dugo držali u neizvjesnosti oko dolaska u Haag, Punčec nije imao o mnogo čemu razmišljati. Ponuda iz Maccabija stigla je kao naručena, iako se za sami transfer trebalo svojski pomučiti: "Iza mene je najstresniji tjedan u mom životu, bilo je dosta komplikacija s papirima, no na sreću je sve riješeno. Na kraju će i Varaždin imati koristi od mog transfera", objasnio je.

Maccabiju za sada u domaćoj ligi ide dobro i iza njega su dvije uvodne pobjede. O svojoj novoj sredini Punčec kaže: "To je najtrofejniji izraelski klub, mogu biti ponosan što sam postao njegovim članom. Koliko sam imao prilike vidjeti i čuti, teži se napadačkom nogometu s mnogo presinga, a u svakoj je utakmici pobjeda imperativ."

No, još je važnija Maccabijeva europska sezona, u koju su Izraelci uspješno zakoračili u Europskoj ligi: "Impresivna je bila Maccabijeva pobjeda nad Panathinaikosom, kojom je izborena Europska liga. Mislim da tih 3:0 dosta govori o jačini ekipe."

Roberta najviše veseli upravo to, igranje Europske lige: "Igrat ću protiv Bešiktaša, Dinama Kijev, Stoke Cityja, to je zbilja velika stvar. U mladoj i dobroj ekipi svakako ću igrački napredovati."

Nije mala stvar ni poboljšanje financijske situacije za mladog Varaždinca, koji zajedno sa svojim bivšim kolegama plaću nije vidio 11 mjeseci: "Živio sam u sredini gdje nisam znao što znači riječ novac, tako da su bilo kakvi financijski uvjeti za mene veliki korak nabolje, a Izrael je za mene obećana zemlja. Mogu reći da sam zadovoljan svime što mi je Maccabi ponudio."

Sad mu preostaje "tek" dokazati se na terenu: "U Izraelu svaki stranac koji dođe jednostavno mora dobiti priliku, tako da ću je i ja dobiti, a ostalo je sve na meni. Igranje Europa lige je za mene velik korak u karijeri i ako ću se ustaliti u ekipi i igrati te utakmice sigurno ću jako napredovati."

Kolikogod sve zvučalo bajno u obećanoj zemlji, ipak mu je teško bilo ostaviti Varaždin, priznaje: "Sigurno će mi nedostajati i Klub i grad i dom i obitelj i cura, nije jednostavno otići negdje s 19 godina ali ovo sve shvaćam kao jedan izazov gdje ću očvrsnuti kao osoba."

On se iz Varaždina "izvukao", no za sobom je ostavio stanje daleko od idealnog: "Tužan sam što se događa sa Klubom, cijeli sam život proveo u njemu i nadam se da će ljudi koji vode klub naći izlaz iz ove jako teške situacije. Otišao je i trener Toplak, a to je možda i najveći udarac klubu u posljednje vrijeme, jer je on činio čuda u takvim uvjetima zajedno s igračima. Ja sam mu zahvalan na svemu i želim mu sreću u daljnjoj karijeri. Isto tako želim sve najbolje novom treneru Kocijanu i nadam se da će Klub nastaviti funkcionirati", zaključuje naš mladi reprezentativac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 20:12
    ne zna kaj znaci novac, dodje van u akvu koja je 20 m od stadiona i naruci bocu jegera.. al neka uspije, nek mu je sa srecom :)
    Obrisan korisnik