Rukomet

Trener juniora Panza najavio nadolazeće SP: "Dosadašnji uspjesi daju nam za pravo da se nadamo svjetskom odličju"

Razgovarala:Zvonka Keliš • petak, 12.07.2013.
Trener juniora Panza najavio nadolazeće SP: "Dosadašnji uspjesi daju nam za pravo da se nadamo svjetskom odličju"

Hrvatsku juniorsku rukometnu reprezentaciju za svega nekoliko dana očekuje još jedno veliko natjecanje na kojem će pokušati pokazati i dokazati što sve znaju i umiju, ali i na kojem će po posljednji puta u ovom sastavu krenuti u borbu za svjetsko odličje. U razgovoru za Sportnet trener koji je s ovim momcima bio od kada su još bili klinci, Luka Panza, otkrio je plan i program priprema ovih momaka, kao i što se sve od njih može očekivati na Svjetskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija ovoga je srpnja stigla do svog posljednjeg velikog natjecanja, posljednjeg zajedničkog ljeta punog priprema, treninga, borbi, utakmica, veselja i tuge, ali i druženja. U uzrastu do 20 godina ova je uistinu sjajna i zapravo trofejna generacija rukometaša uveseljavala sve zaljubljenike u ovaj sport duži niz godina tijekom kojih je nanizala uistinu lijepe uspjehe, poput europskog zlata i srebra kada se osmijeh s lica ovih mladića nije skidao, a ni ponos nije izostao.

U svojoj posljednjoj godini zajedno ovi će mladići stoga pokušati osvojiti i novi vrh, onaj svjetski, na smotri koja će se od 14. do 28. srpnja održati u Bosni i Hercegovini, a na kojoj Hrvati neće imati nimalo lak posao. Iako, dakako, slove za jedne od favorita ovoga natjecanja hrvatski mladići prvo moraju proći skupinu B u kojoj ih u "domaćem" Ljubuškom očekuju reprezentacije Alžira, Katara, Nizozemske, Njemačke te Švicarske.

Nakon što momci u prvih pet utakmica pokažu što sve znaju vrijeme je da se otisnu put Sarajeva gdje će nastaviti borbu u knock-out fazi u kojoj se, pak, križaju sa skupinom A gdje su se smjestile Angola, Danska, Francuska, Rusija, Srbija te Tunis. A nakon što ponovno daju sve od sebe vrijeme je za nastavak borbe sve do samoga kraja.

Ususret novom zanimljivom natjecanju na kojem Hrvati pokazuju koliko je sjajna njihova rukometna budućnost, u razgovoru za Sportnet trener juniorskih reprezentativaca, koji se ove godine također pomalo s tugom oprašta od svojih momaka, Luka Panza, otkrio je što sve Hrvatsku očekuje na svjetskoj smotri, koliko je realan povratak kući s medaljom oko vrata, koliko je teško nakon toliko vremena pustiti ove momke da odu, ali i još mnogo toga.

Pripreme, pripreme...

Radno ljeto hrvatskim juniorskim reprezentativcima već dugi niz godina nije nepoznat pojam, naime, dok oni marljivo treniraju, rade na snazi i formi, uigravaju nove taktike i slično, većina njihovih kolega i prijatelja najčešće odmara na moru. Stoga im ni u ovoj posljednjoj godini nije bilo čudno nakon svega par dana odmora od naporne sezone krenuti put Delnica pa potom Širokog Brijega gdje se momci pripremaju za novi veliki izazov.

"Nije jednostavno gledati svoje prijatelje koji su na moru kako se zabavljaju i provode dok ti radiš u dvorani, ali ako imaš cilj ispred sebe onda znaš na koji način doći do njega te da mu sve moraš podrediti. Ako si izabrao biti profesionalni sportaš, a oni kao juniorski reprezentativci s 21 godinom manje više svi žele biti profesionalni sportaši, manje više znaju da je to puno odricanja i puno rada da bi kasnije mogli uživati plodove svega toga što su radili", kazao je Panza.

"Dečki su zapravo imali vremena od kraja prvenstva pa do početka priprema neka tri tjedna gdje su se mogli jednim djelom odmoriti, no svejedno su dobili i programe za odraditi u toj pauzi. Cilj u Delnicama stoga je bio jednim dijelom osvježiti ove momke, dok je drugi naravno bio adekvatno ih fizički pripremiti za drugu fazu priprema gdje se više taktički radi", pojasnio je plan i program priprema Panza kojega su već u Delnicama zadesile ozljede njegovih mladića pa su tako na SP-u sigurno neće biti Marka Težaka zbog ozljede tetive desne noge, ali i Marka Buvinića zbog ozljede trbušnog zida te Filipa Ćelića koji, pak, ima problema s pucačkim ramenom.

Za vrijeme drugoga dijela priprema kada će se više raditi na samoj taktici reprezentaciji će se i, kao malena novost u odnosu na prijašnja natjecanja, pridružiti izbornik A selekcije Hrvatske, Slavko Goluža, koji će tako zamijeniti na toj poziciji Silvija Ivandiju koji je, iako već u Kataru vodi jednu momčad, prihvatio ponudu tamošnjeg Saveza da preuzme i njihovu kadetsku reprezentaciju.

"Ne bih rekao da nam se pridružuje Slavko Goluža nego izbornik seniorske reprezentacije. On svojom funkcijom i rejtingom koji ima u hrvatskom rukometu može samo pomoći i mislim da će nam donijeti jednu dodatnu dimenziju u toj drugoj fazi priprema kada će se dosta raditi taktički. Smatram da će to na kraju biti jedna rezultatski dobra suradnja."

"Hrvatska uvijek ide na medalju"

Hrvatske rukometaše u Ljubuškom je dočekala zanimljiva skupina, ali i raspored odigravanja utakmica budući da juniore na samome startu očekuju dvije nešto lakše utakmica nakon čega iz utakmice u utakmicu slijede sve jači suparnici.

"Tu smo u dobroj situaciji jer igramo doma i igramo zadnju utakmicu s Nijemcima. Imamo dobar raspored, utakmice su nam se nekako složile po težini, smatram da bi ove prve dvije utakmice trebali pobijediti ajmo reći na rutinu, iskustvo i pojedinačnu kvalitetu koju imamo, a mislim i da ćemo biti u pravom izdanju i u posljednjoj utakmici u grupi te kasnije u eliminacijskim utakmicama."

"I od Ivića i od Mandalinića koji su već okusili što znači biti A reprezentativac, očekujem da povuku ostale dečke za sobom i da budu putokaz njima. Neka im pokažu da se radom i upornošću može doći do vrhunskih rezultata poput igranja s vrhunskom ekipom kao što je seniorska rukometna reprezentacija. Smatram da će njihovo iskustvo igranja u Ligi prvaka ove godine isto puno pomoći na Prvenstvu u BiH", otkrio je trener juniora.

Nastavak natjecanja Hrvatima u križanju donosi skupinu B u kojoj čekaju nove i nimalo lake ekipe poput Srbije, Danske i drugih: "Smatram da drugi zapravo moraju više misliti o nama, tko se s nama križa, tko će nas htjeti, a mi se, ukoliko želimo osvojiti medalju, svakako jednom moramo naći s dobrim konkurentima poput Danske, Španjolske, Srbije i drugih. Znači neće biti nimalo lako, ali ako želimo medalju to je neminovno."

"Mi smo hrvatska rukometna reprezentacija i uvijek idemo po medalju. Ova generacija je do sada osvojila dvije medalje na velikim natjecanjima i još dvije medalje na Mediteranskim igrama i Europskom olimpijskom festivalu mladih, dakle, od pet natjecanja osigurala je četiri medalje i samim time daje sebi za pravo da se i u BiH nada medalji", jasan je bio Panza koji ipak na koncu ove priče i pred samo natjecanje ostaje i pomalo tužan što je ovoj lijepoj priči došao kraj.

"Ovo je posljednja akcija Svjetskog juniorskog prvenstva nakon šest godina. Često znamo reći da smo mi u stožeru ove momke uzeli kao klince, a ni iz reprezentacije izlaze kao ljudi, a neki već i kao seniorski reprezentativci. Stoga u nama prevladava i veselje, ali i tuga jer je ipak došao kraj", priznao je trener Panza.

Odlični uspjesi iza, ali i ispred CO Zagreba

Hrvatsko rukometno znanje traži se i u Danskoj

Koliko je hrvatsko rukometno znanje vrijedno, a treneri cijenjeni pokazalo se i ove godine kada je trener Panza dobio poziv na seminar trenera u Danskoj na kojemu je s ponosnom predstavljao hrvatski rukomet, kao i Školu rukometa CO Zagreba: "Dobio sam poziv od danske udruge trenera da dođem na njihov seminar trenera, točnije, Master Coach i Top handball Symposium. To je njihov najviši nivo seminara, a od mene su tražili da im prezentiram jedno teoretsko i jedno praktično predavanje. Njihove reakcije bile su jako dobre i pozitivne, imali su puno pitanja vezana uz naš način rada te je meni bila čast predstavljati naš rukomet zemlji kao što je Danska gdje je rukomet praktički prvi sport. Bilo je to jedno fino i zanimljivo iskustvo", pojasnio je Panza koji je u Danskoj prenio svoje znanje, ali naučio i dosta toga novoga: "Svugdje možeš nešto naučiti i možeš vidjeti različite stilove. Skandinavski stilovi su oni koji pridaju puno pažnje tehnici i tu se stoga moglo vidjeti dosta zanimljivih stvari."

U redovima Zagreba, točnije, na njenoj klupi Panza je posljednjih mjeseci doživio prave uspjehe, a suradnja koju je u pravi tren ostvario s trenerom Borisom Dvoršekom te trenerom vratara Marijom Kelentrićem bila je još i bolja. Upravo stoga vrijedi vidjeti što ova, godinu dana iskusnija momčad, s nekoliko novih mladaca, koje, pak, Panza odlično poznaje iz juniorske reprezentacije, može učiniti već u sezoni ispred nas.

"Odličan je uspjeh koji smo ostvarili, ipak su tu tri trofeja za kraj sezone. Osvajanje SEHA lige, rad s Dvoršekom i Kelentrićem, rad na jednom vrhunskom nivou te na kraju s vrhunskim rezultatima stvari su o kojima mogu samo pričati u superlativima", kazao je Panza te nadodao riječ, dvije o dolasku ovoga trojca na klupu Zagreba po odlasku izbornika Goluže: "Ne znam što je pravi, a što krivi trenutak. No, rezultatski se naš dolazak pokazao odličnim što ne znači da da smo došli prije ili poslije da bi bilo drugačije. Na kraju se pamti rezultat i to je ono što je bitno."

Nakon odličnih rezultata ostvarenih na koncu ove sezone vrijeme je za pogled u itekako skoru budućnost u kojoj hrvatski prvak, dakako, želi ponoviti ovosezonske uspjehe, ali i napraviti korak više na europskom tlu. Upravo u svemu tome pomoći bi im trebali i novi Zagrebovi momci.

"Zagreb će sigurno napraviti iskorak u sezoni koja dolazi, a Šušnja, Čorić i Obranović koji su stigli Zagrebu će donijeti jednu kvalitetu više u širini, kao i većem izboru igrača. To su tri izuzetno kvalitetna i karakterna dečka koji vole raditi i trenirati i mislim da je Zagreb jako dobro pogodio što ih je angažirao."

"U klubu se postaje igrač, a u reprezentaciji zvijezda"

Iako je ova sjajna generacija tijekom godina već iznjedrila i izbacila nekoliko individua trener Panza ni sada ne sumnja kako će oni nanovo zasjati, a zasigurno će se i još poneki njegov igrač istaknuti i zapeti za oko ponekom rukometnom stručnjaku kako bi pokazao koliko će biti vrijedan u ne tako dalekoj budućnosti, a možda već i sada.

"Po tom pitanju ne smijemo zanemariti dečke koji su na svjetskim i europskim prvenstvima već osvajali individualna priznanja, dakle, poput Kaleba, Mandalinića, Čorića , ali i Ivića i Bačić i brojnih drugih. Imamo strahovito puno igrača koji ovise samo o prilici u svojim klubovima jer oni su ti koji stvaraju igrače i u njima se najviše izbrusi sam igrač. U reprezentaciji se dodaje tek dodatna dimenzija, dakle, kao što je rekao jedan naš trener ''U klubu se postane igrač, a u reprezentaciji zvijezda''. Tako da ukoliko oni budu kvalitetno radili u klubovima imat ćemo mi mnogo igrača u reprezentaciji."

Nastavio je potom Panza: "Juniorska i kadetska svjetska i europska prvenstva dobar su izlog igrača, a do njega se dođe samo dobrim radom u klubu. A kada budeš pozvan u reprezentaciju, tu se moraš prezentirati u najboljem svjetlu jer tu nema loših, ima samo dobrih i boljih i sigurno je da su ovakva Prvenstva odlična kako bi igrači skrenuli pažnju na svoje kvalitete", kazao je trener, koji će u novoj sezoni zasigurno imati priliku uzeti još pokoju mladu generaciju pod svoje okrilje, a koji je na koncu zaključio: "Ova Prvenstva dolazi gledati dosta ljudi iz Europe i svijeta i svima su itekako zanimljivi mladi i kvalitetni igrači. To je sigurno jedna dobra odskočna daska za uspješne buduće karijere."

Foto: Matija Hećimović

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 20:40
    Sretno našim nadama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 12:37
    Ovaj Goluža se stvarno gura u svaki turnir, stvarno smješno, ko da je jedini rukometni trener u Hrvatskoj. Sretno dečkima na prvenstvu !
    Obrisan korisnik