Rukomet

Buvinić: "Odlazak u Metalurg i za mene je bio iznenađenje, u debiju protiv Kiela oprala me euforija"

Razgovarala:Tamara Rogić • utorak, 30.06.2015.
Buvinić: "Odlazak u Metalurg i za mene je bio iznenađenje, u debiju protiv Kiela oprala me euforija"
Foto: Tamara Rogić

Dvije godine zaredom ponio je titulu najboljeg sportaša Grada Umaga, s juniorskom rukometnom reprezentacijom Hrvatske osvojio je osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Argentini, sa seniorskom momčadi 2012. Kup Istarske županije. Član Metalurga Marko Buvinić za čitatelje Sportneta progovorio je o svojim rukometnim počecima, uzorima, ali i narednoj sezoni koja ga očekuje u Skopju te mnogim drugim izazovima...

23-godišnji Marko Buvinić polivalentan je igrač koji je u svojoj relativno kratkoj profesionalnoj karijeri nanizao brojne uspjehe, a prošle je godine obukao dres RK Metalurg Skoplje i postao jedan od važnijih igrača postave makedonskog prvoligaša pod trenerskom palicom bivšeg dugogodišnjeg izbornika hrvatske rukometne reprezentacije i velikog rukometnog stručnjaka Line Červara.

Iz kuta bivšeg trenera

"Marka sam upoznao prije šest godina kada mi ga je na trening doveo njegov bivši trener Goran Sinčić. Odmah sam vidio da Buvinić posjeduje kvalitete potrebne da jednoga dana bude vrhunski igrač i odlučio sam mu se malo više posvetiti. Budući da sam znao da u ovoj fazi dosta toga ovisi o treneru, zadao sam si cilj da ću učiniti sve da ga igrački razvijem. Tri godine bili smo zajedno u Umagu i sretan što mogu reći da sam svjedočio njegovu napretku. Kasnije je u Poreču još dodatno napredovao i sada je napravio još jedan iskorak gdje je otišao kod Line Červara u Metalurg gdje će, nadam se, još više rasti u rukometnom smislu. On je drugačiji profil igrača od svih koje trenutno imamo na raspolaganju. Vrlo polivalentan igrač koji može igrati obranu i više mjesta u napadu. Siguran sam da je to igrač koji će još napredovati i koji će ako ne sada, za nekoliko godina igrati na reprezentativnom nivou. ", zaključio je Saša Ilić, sada već bivši trener RK Poreča čija je povratnička sezona 2012./2013. bila najuspješnija u povijesti kluba s osvojenim trećim mjestom Premijer lige, srebrom u kupu Hrvatske te ostvarenim plasmanom u 1/8 finala kupa EHF.

Ilić će narednu sezonu preuzeti talijanskog prvoligaša Carpi koji od njega očekuje reforme u momčadi. No čini, se da je Ilić spreman za nove izazove: "Ima tamo dosta igrača s ovog područja. Na golu Jurina, došao je jedan novi igrač Jurić, tu su i Opalić, Bašić, Češo.. Dolazi Rudolf Ćužić. Oni traže da im ja malo taj rukomet učinim zanimljivijim, znaju da ja njegujem brzi rukomet, a to je ono što oni žele modelirati i na svojoj momčadi."

"Sve je krenulo u Umagu... S nepunih 13 odradio sam prvi rukometni trening, sa 16 sam debitirao u prvoj momčadi. Nedugo zatim RK Umag ispao je u drugu ligu, momčad su činili vrlo mladi dečki koje je preuzeo trener Saša Ilić. Bez zadrške mogu reći da je on osoba kojoj mogu najviše zahvaliti na ovome gdje sam danas. Dok sam bio u Umagu pod njegovim vodstvom imao sam, kako se u sportskom žargonu zna reći - dozvolu za ubojstvo. Tri sam godine bio u Umagu, Ilić me imenovao kapetanom iako sam bio jedan od mlađih u momčadi i to me dodatno motiviralo da svakodnevno dajem sve od sebe. A bilo je teško... Jedno smo se vrijeme borili za opstanak... Sve u svemu, mogu reći da smo mi jednim dijelom zaslužni za ovo gdje je Umag sada. Osim prvenstva, u Umagu se sada okuplja i reprezentacija i nevjerojatno sam sretan i ponosan da je moj dom ujedno i svojevrsni dom rukometa."

Trenera Sašu Ilića Buvinić navodi kao osobu koja je najviše utjecala na njegovu rukometnu karijeru pa ne iznenađuje činjenica da je odlaskom Ilića u RK Poreč, nakon što je bivši trener Vladimir Brčić preuzeo katarsku momčad Al Khora, i Buvinić sezonu 2012./2013. također startao sa svojim dugogodišnjim mentorom.

"U Poreču sam proveo dvije i pol godine i u početku sam se navikavao na prvoligaški ritam. Zadovoljan sam svojim doprinosom, RK Poreč je kvalitetan klub, mogli smo i u Europi ostaviti zapaženi trag, ali nedostajalo je malo sportske sreće, malo snage i završilo je tako kako je."

Slučajnost ili nešto više, ovaj je polivalentni ljevak, koji se osim na krilu dobro snalazi i na poziciji desnog vanjskog, otišao pod okrilje Čarobnjaka iz Umaga. Dva Umažana, svaki u svojoj ulozi, kliknuli su čini se vrlo brzo čemu u prilog govore brojke, ali i odluka o nastavku suradnje. Červar je naime, 23-godišnjeg Buvinića u prošloj polusezoni u Metalurg doveo usprkos ozljedi aduktora.

"Moram priznati da je i za mene to bilo poprilično iznenađenje. Dva mjeseca radio sam samo statičke treninge, nisam smio trčati ni ozbiljno trenirati, a dobio sam poziv za Metalurg. Međutim, u to vrijeme makedonski je prvoligaš imao ozbiljnu situaciju. Sedamnaest prvotimaca napustilo je klub i praktički je druga momčad postala udarna postava. Razlog angažmana i ukazanog povjerenja koje mi je Červar dao upravo je Saša Ilić. Lino je često s njim u kontaktu i razmjenjuje iskustva i mišljenja o igračima, a s obzirom na pozitivne komentare koje je dobio, odlučio je dovesti me u Metalurg. Stigavši u Skoplje doslovno sam bačen u vatru. Stigao sam u utorak, još sam uvijek bio ozlijeđen, ali sam krenuo punom parom s treninzima. Kratkotrajna pauza i tupa bol zbog ozljede već mi je bila dozlogrdila i rekao sam sam sebi - idem jako pa ako nešto treba puknut, nek pukne! Samo par dana nakon mog dolaska krenuli smo za Njemačku, u subotu je bila utakmica i moj debi protiv Kiela. Stao sam na teren i zabio odmah u startu dva gola. Oprala me euforija, dvorana je bila prepuna, a sama spoznaja da igraš protiv najjačih igrača na svijetu u jednom od najvećih klubova na svijetu zaista je neprocjenjiva."

Rukometni uzori

"Naravno da ih imam. Kada sam tek ozbiljnije krenuo s rukometom, uistinu sam se divio Stefanu Vujiću, mom sugrađaninu i prijatelju jer je dosta odskakao od svojih vršnjaka talentom i razumijevanjem rukometa. Bio je tu i neponovljivi Mirza Džomba iz stare škole rukometa; sviđa mi se stil Horvata, njegov stav i samopouzdanje na terenu te naravno, njegova realizacija. Spomenuo bih još i veličanstvenog Kima Andersona."

Potencijalni rizik dovođenja ozlijeđenog igrača u slučaju RK Metalurg i Buvinićevog probitka u redovima makedonskog prvoligaša ovdje se pokazao kao neopravdan i, dapače, odličan potez. Nakon brzog ritma u Poreču, zanimalo nas je kakva je trenutna situacija u makedonskoj ligi.

"Ne mogu reći da je makedonska liga na nekom zavidnom nivou, izuzev Vardara koji je u samom vrhu europskog rukometa. Ako radimo neku usporedbu moram reći da Makedonci ne prakticiraju brzi rukomet, više streme dugim napadima, a i treninzi su nešto slabiji u usporedbi s hrvatskim standardima. Sviđa mi se što trener Červar dosta pažnje usmjerava na taktički dio treninga i što mu je vrlo važno da igrači razumiju rukomet."

A razumijevanje rukometa ne možemo osporiti Lini Červaru koji je trenersku rukometnu karijeru započeo davne 1974. u rukometnom klubu Triko iz Novigrada; vodio hrvatsku rukometnu reprezentaciju od 2002. do 2010. godine te nanizao povijesne uspjehe. Doznali smo i kakav je trener Červar u očima ovog hrvatskog internacionalca.

Reprezentacija

"Vjerujem da svaki rukometaš želi nositi reprezentativni dres i tu ni ja nisam iznimka. Uvijek sam bio realan i vrlo samokritičan, trenutno ne znam ima li tu mjesta za mene, ali nadam se da ću svojom igrom i doprinosom rukometu, jednoga dana zaslužiti taj poziv."

"Zaista je neumoran! Moram priznati da me često prijatelji, ali i ljudi iz rukometnog svijeta pitaju kakav je Lino, a ja im uvijek kažem - on je čudo od čovjeka! S preko 60 godina i dalje posjeduje toliki entuzijazam prema rukometu i poslu koji obavlja te moram reći da mu se u brojnim situacijama uistinu divim. Od njega se može jako puno toga naučiti."

Buvinić ima dvogodišnji ugovor s RK Metalurg u koji stižu i neka nova pojačanja. Červarevoj momčadi pridružio se još jedan sunarodnjak i bivši Zagrebov igrač Marko Matić koji igra na poziciji lijevog vanjskog te srpski rukometaš s austrijskom putovnicom Janko Božović, donedavni član Meškova iz Bresta.

"Neki dan čuo sam se s Linom, krajem srpnja ili početkom kolovoza kreću pripreme. Ambicije kluba su velike, mislim da je Červar utisnuo u cijelu momčad stav da treba težiti velikim ciljevima. Prvi cilj je drugo mjesto, a potajno napasti prvo. U sve tri utakmice koje smo odigrali s Vardarom namučili smo ih i stoga ne vidim razlog da ne bismo težili i takvom kupskom ostvarenju. Potencijala imamo, kvaliteta je tu, stižu pojačanja..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!