Rukomet

Luka Stepančić: "Najnezahvalnije je kada trebaš nekakav alibi naći u pobjedi"

Razgovarala:Tamara Rogić • četvrtak, 03.09.2015.
Luka Stepančić: "Najnezahvalnije je kada trebaš nekakav alibi naći u pobjedi"
Foto: Kristijan Komarica

Prvo kolo SEHA Gazprom lige odigrano u Kutiji šibica navijačima PPD Zagreb donijelo je puno stresnih situacija. Hrvatski rukometni prvaci pobijedili su Nexe rezultatom 25:23, ali su se pritom i pošteno namučili. Prvi regionalni bodovi su upisani no ova je pobjeda momčadi Zagreba zasigurno i osvijestila činjenicu da su pred njima tek pravi izazovi, a ovdje su se itekako oznojili kako bi u drugom poluvremenu izjednačili s gostima i tek u zadnjoj minuti poveli dva razlike...

U redovima PPD Zagreb najefikasniji je bio kapetan Zlatko Horvat s postignutih pet pogodaka, a slijedio ga je desni vanjski Luka Stepančić koji je mrežu Našičana zatresao četiri puta. Luka je u ekskluzivnom intervjuu za Sportnet progovorio o jučerašnjem derbiju i prokomentirao igru kojom je momčad Zagreba otvorila sezonu.

Dobro ste otvorili utakmicu s Nexeom, krenuli ste s čvrstom obranom da bi već nakon 15. minute prvog poluvremena gosti poveli, a do 25. nakupili i pet golova prednosti. Ivić na golu nije bio na nivou, što se dogodilo?

"Prije utakmice rekli smo da nam fokus treba biti na obrani, da trebamo primiti što manje golova, vratiti se na prošlu sezonu gdje smo u prosjeku primali 22, 23 gola, a mi smo u prvom poluvremenu uspjeli primiti 17 golova i mislim da je to stvarno bio najlošiji dio. Nama nikad nije bio problem zabiti, 14 golova u prvom poluvremenu je sasvim solidno, ali ostajem pri tome da smo uistinu previše primili. Nažalost, nismo imali ni gustoću ni pokretljivost u obrani, a samim time nismo pomogli ni Filipu da se bolje realizira. Posljednjih dvadeset minuta utakmice trčali smo, borili se i konačno uspjeli izvući pobjedu."

Nakon Horvata bio si najefikasniji igrač Zagreba s četiri pogotka. Kako bi ocijenio svoju igru?

"Sve nas je iznenadilo da je trener Nexea već od prve minute počeo s flasterima. Krenuo je s flasterom na meni i samim time ograničio naš napad na lijevoj strani i osigurao slabiji protok lopte. Uvijek možeš više i bolje, ali kada imaš flaster 60 minuta teško je bilo što reći. Na kraju je najbitnije da smo mi od minus pet koliko je bilo u jednom trenutku uspjeli upisati pobjedu."

Prikazano u utakmici s Nexeom nije baš najbolja slika Zagreba. Ono pravo tek slijedi 17. rujna u utakmici s Kielom. Ako su vas Našičani tako namučili, hoćete li izdržati Nijemce i zahtjevnu skupinu Lige prvaka?

"Mislim da je najnezahvalnije kad trebaš nekakav alibi naći u pobjedi. Smatram da je dosta kumovao vikend i turnir u Parizu gdje smo nažalost ostali bez Pavlovića. Umor je napravio svoje što se i vidjelo na nama, noge su bile teške. Nexe je imao slobodan vikend uoči ove utakmice, uspjeli su se pripremiti. Po mom mišljenju igraju najbolji rukomet u posljednjih nekoliko sezona. Imali su i jako veliku šansu da napokon pobjede. Ovo nije prava slika Zagreba. Do Kiela ćemo se uspjeti odmoriti i bolje posložiti. Na turnirima je i protiv kvalitetnijih protivnika bilo bolje igre. Šteta za cjelokupni dojam s obzirom na to da smo otvorili sezonu pred svojom publikom. Sada ide Brest u gostima, onda Vardar pa Kiel, ali mislim da ćemo smoći snage uhvatiti jači ritam, a kada se Pavlović vrati imat ćemo i širu rotaciju pa će to biti dobro."

Je li u sinoćnjem derbiju došlo do raskoraka između trenerovih zamisli i taktike koju je pripremio za dvoboj s Našičanima i onoga s čime ste se vi susreli na parketu i naposljetku i vašom realizacijom?

"Teško se pripremiti na bilo što kada je prva utakmica sezone. Ne znaš kako protivnik igra, ima li izmjena. Sve je dosta nepredvidljivo. Sigurno da je njihov trener napravio jedno veliko iznenađenje s flasterom koji je cijelo vrijeme ometao protok lopte, kao što sam već ranije spomenuo. Jednostavno, teško se u kratkom roku prilagoditi kada u njihovoj momčadi ima dosta novih igrača, a i mi smo još nedovoljno uigrani, a treba sprovesti i ono što ti zamisliš i ono što trener u tom trenutku misli da je najbolje."

Po tvom mišljenju, je li dolazak bivšeg hrvatskog reprezentativca Vedrana Zrnića u redove Nexea dao Našičanima dodatni zamah?

"Pa sigurno da je donio jednu mirnoću i kvalitetu. Vidjelo se da je skoro svaki njegov skok bio pogodak, u penalima je siguran izvođač. Vjerujem da je svojoj momčadi savjetima dao dodatan vjetar u leđa. Imali su nas priliku pobijediti, ali mislim da smo pred kraj utakmice pojačali svoju agresivnost, a njima je čini mi se, u zadnja dva napada ispala lopta iz ruku te je tu kumovao ili nedostatak iskustva ili su se jednostavno možda prestrašili pobjede. Sve u svemu, iza nas je uspješno otvaranje sezone."

Ovu nedjelju 6. rujna gostujete u Bjelorusiji gdje vas očekuje dvoboj 2. kola SEHA lige s Meškovom.

"Imamo negativan omjer s Meškovom u Brestu. Oni iz godine u godinu grade europsku momčad za najviše domete. Sad su doveli Atmana i Kristopansa iz Prešova te je njihov cilj sigurno Final Four i sigurno neće htjeti gubiti bodove kod kuće. S njima je uvijek teško igrati usprkos dobroj atmosferi u dvorani, dug je to put. Međutim, budemo li izvukli neke pouke iz jučerašnje utakmice i ako želimo ići dalje spremni za utakmice s Vardarom i Kielom moramo pokazati puno viši nivo igre. A onda što bude. Nadam se najboljem, i pobjedi."

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!