Packe

Dinamo bolji bez Luke?

Tomislav Pacak • četvrtak, 17.07.2008.
Dinamo bolji bez Luke?
Foto: Bruno Karadža

Nije utakmica u Belfastu pokazala ništa što o novom Dinamu već nismo znali. Linfield nije protivnik koji može ugroziti hrvatskog prvaka, ali siguran start u sezonu može modrog navijača napuniti optimizmom i suočiti s pitanjem koje se čini kao grijeh - može li ovaj Dinamo biti bolji od onog Luke Modrića?...

Pitanje se, naizgled, čini kao heretično. Kako bi, molim te lijepo Tomislave, Dinamo bez najboljeg hrvatskog reprezentativca i jednog od vodećih veznjaka Europe, mogao biti bolji od onog - sa njim? Međutim, za takvo što ima puno primjera - recimo Arsenal bez Thierryja Henryja.

No, Dinamo u potrazi za primjerima ne mora ići dalje od svog dvorišta. Dinamo je bez Eduarda i Ćorluke, također sjajnih reprezentativaca, bio bolji, uspješniji i uvjerljiviji nego s njima. Objašnjenje?

Vrlo jednostavno. Dakako da ni Ćorluka ni Dudu, a ni Luka Modrić, nisu bez razloga završili u Premiershipu, no Dinamo se na drugim pozicijama pojačao više nego što je na njihovim pozicijama izgubio kvalitetu. Rezultat je bio izvrstan - tamo gdje su Eduardo, Modrić i Ćorluka zapeli bez ispaljenog metka (Auxerre), novi Dinamo je samo s Modrićem od tog trolista prošao veliki Ajax i završio u Ligi Uefe.

Možemo li naći sličnosti s ovosezonskim Dinamom? Definitivno! U odnosu na prošlu jesen, Dinamo je izgubio četiri bitne karike. Daleko najvažniji odlazak je Luke Modrića u Tottenham, umjesto kojeg će "španati" Pedro Morales. Nema više ni reprezentativnog tandema zadnjih veznih, umjesto Pokrivača i Vukojevića trče, rade i organiziraju Vrdoljak i Chago. A nema ni Hrvoja Čale koji će, kako sada stvari stoje, tek sada dobiti priznanje u obliku rečenica "E da nam je barem još Čale na boku".

Gdje je to, onda, ovaj Dinamo jači? Prvenstveno je jači za Igora Bišćana. Mnogi zaboravljaju da je Dinamov kapetan svojedobno za ogroman novac otišao u veliki Liverpool, a sada je u najboljim igračkim godinama, puno iskusniji nego tada i gladan nogometa. Napredak od Gordona Schildenfelda do Igora Bišćana je - nemjerljiv. Čak i da Pedro Morales nije tako dobar kao što ga za sada vidi veći dio Dinamovih kroničara, čini se da je Dinamo u toj zamjeni Schifo/Luka za Moralesa i Bišćana - u plusu. Dovoljno je prisjetiti se svih kobnih obrambenih pogrešaka prošle jeseni (primjerice protiv Branna) da se shvati koliko je pojačanje novi kapetan.

Nadalje, kao što su lani Pokrivač i Vukojević od prinova postali Dinamova pojačanja i reprezentativni kandidati, tako to sada imaju priliku napraviti Vrdoljak, Tadić i Mandžukić, koji je, istina, već bio u krugu reprezentacije. No Mariju je ovo tek druga sezona u Dinamu i njegova eksplozija tek se može očekivati.

Dinamo je jači i za Mathiasa Chaga koji je protekle dvije sezone praktički propustio, a u Kužeovom Dinamu bio je vrlo važan čovjek. Chago u punoj formi je pojačanje za Dinamo i u igri prema naprijed veliki napredak u odnosu na Vukojevića i/ili Pokrivača. Dok su njihove lopte uglavnom bile prema nazad ili "do Modrića", Chago gleda okomito, brže se rješava lopte i ima dobar pas, a uz više sigurnosti u igri mogli bi doći i golovi od Kamerunca.

I Badelj dobitak je Branka Ivankovića, mladi veznjak zna podvaliti krasnu loptu i bit će pravo osvježenje s klupe. Da ovaj Dinamo ima bogatiji izbor igrača prema naprijed svjedoči i činjenica da je Sammir sada na klupi, kao i da je Guela dalje od prve postave nego lani.

Sve to, jasno, ne mora ništa značiti. Do pobjede u Belfastu Dinamo je došao vrlo sigurnom, racionalnom igrom, ne dopustivši protivniku niti jednu šansu. Takva ozbiljnost sigurno veseli Ivankovića, čvrstina stoperskog para bit će njegov možda i glavni oslonac u lovu na Europu, ali i obranu naslova prvaka Hrvatske. U HNL-u, naime, niti jedan stoperski par nije ni blizu Drpića i Bišćana.

Stvoreno je dovoljno šansi da se pobijedi i puno uvjerljivije od 2:0, a igra je na trenutke bila lepršava i atraktivna. Sve to, dakako, malo vrijedi kad znamo da je Linfield kvalitetom ispod Hazara, no ipak je puno ugodnije ovako krenuti u europsku avanturu.

Vrijednost ovog Dinama tek dolazi na provjeru, od drugog pretkola Lige prvaka do prvih ispita u HNL-u. Tada ćemo saznati da li Ivanković ponovno može učiniti nešto naizgled nemoguće - ostati bez reprezentativ(a)ca, a napraviti bolji rezultat.

Štofa ima, a na ruku mu ide i to što su očekivanja niža nego proteklih sezona. I u klubu se kunu da imperativa rezultata nema (u europskim okvirima), da se gradi momčad za iduću sezonu, a to je još jedan plus novog Dinama.

Nitko ne očekuje čuda, većina i javnosti i medija papagajski ponavlja da je bez Modrića ovaj Dinamo slabiji, da Morales ne može zamijeniti Luku i najvjerojatnije su - u pravu. Ali taj manji pritisak, u kombinaciji s potencijalom momčadi i pojačanjima (Bišćan, Morales, Chago, Suarez, iskusniji Vrdoljak, Mandžukić, Tadić, spremniji Balaban) možda mogu razveseliti Dinamove navijače više nego što to oni očekuju uoči sezone...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!