Nogomet

Najbolje od najmlađih

Borna Rupnik • četvrtak, 10.06.2010.
Najbolje od najmlađih
Foto: EPA

Put na Svjetsko prvenstvo velika je nagrada, ali i poticaj, za mlade igrače koji su svojim talentom i igrama izborili mjesto u reprezentaciji...

Neki su izbornici povjerenje na konačnim popisima reprezentativaca ukazali i mladićima rođenima 1990. godine ili mlađima. Među njima su trojica Kamerunaca, dvojica Novozelanđana, novopečeni Alžirac Ryad Boudebouz i nekolicina drugih, a mi predstavljamo petoricu vjerojatno najzanimljivijih, koji bi mogli dati i osjetan doprinos svojim momčadima.

Toni Kroos (Njemačka)

Posudba iz Bayerna u Bayer bio je pravi potez za Tonija Kroosa. U Leverkusenu se nametnuo kao prvi playmaker ekipe koja se dugo borila za naslov prvaka Njemačke i pritom čuvala niz nepobjedivosti.

Ipak, neiskustvo i mladenačke oscilacije na kraju su ih koštali plasmana u Ligu prvaka, no to nije pokvarilo dojam o igrama ovog 20-godišnjaka koji iza sebe ima već četiri seniorska nastupa u nacionalnom dresu. Joachim Löw dozira mu minutažu, no izgledno je da će osjetiti južnoafričke terene.

Rene Krhin (Slovenija)

Najveća nada slovenskog nogometa je središnji vezni milanskog Intera, Rene Krhin. Na San Siru je još od 2006. godine, a sa samo 20 godina ove se sezone izborio za pet prvenstvenih nastupa pod Joseom Mourinhom, jednom i od prve minute.

U zelenom reprezentativnom dresu u pripremnim je utakmicama također ulazio s klupe. Sloveniju je predstavljao u četiri navrata te bi Matjažu Keku svojom poletnošću i talentom mogao poslužiti kao džoker.

Nicolas N'Koulou (Kamerun)

Premda nije najveća zvijezda kamerunske reprezentacije, Nicolas N'Koulou već je gotovo standardan član obrambenih redova "nepobjedivih lavova". U siječnju je na Afričkom kupu nacija odigrao svih 390 minuta, a dio je udarne postave Kameruna i u pripremnim ogledima.

Za svoj Monaco ove je sezone nastupio ukupno 27 puta i prikupio vrlo vrijedno iskustvo koje će željeti prezentirati u najboljem svjetlu i na najvećem natjecanju. Svakako treba spomenuti i njegovog godinu dana mlađeg sunarodnjaka Joela Matipa, koji je ove sezone debitirao za Schalke golom protiv Bayerna i također sve češće zaslužuje povjerenje izbornika.

Christian Eriksen (Danska)

Kada netko s tek navršenih 18 godina ima tri nastupa u dresu seniorske reprezentacije svoje zemlje i nađe mjesto među putnicima za Svjetsko prvenstvo, jasno je da se radi o posebno perspektivnom igraču. Christian Eriksen dijete je danskog Odensea, a karijeru je odlučio razvijati na jednom od najpoželjnijih odredišta za mlade igrače, u amsterdamskom Ajaxu.

Marljivo skuplja minutu po minutu, a već se stigao okušati i u Europskoj ligi, i to protiv Juventusa. U završnici sezone redovito je dobivao priliku u drugom poluvremenu, a Morten Olsen uvrstio ga je u najboljih 11 u generalnoj probi protiv Australije.

Sotiris Ninis (Grčka)

20-godišnji Sotiris Ninis iz Panathinaikosa zasad nije prvi izbor Otte Rehhagela, no svojim se izvedbama na klupskoj razini svakako nominirao za ulogu "tajnog oružja" u slučaju potrebe. Za Atenjane je u sezoni odigrao 39 utakmica, uz pet golova i osam asistencija.

Ukoliko Grčka u nekom trenutku na Svjetskom prvenstvu bude morala hvatati rezultat ili tražiti svježe rješenje u napadu, Ninis bi mogao dobiti svoju priliku i nadograditi svoj životopis. Prvijenac za Grčku postigao je još u svom debitantskom nastupu protiv Cipra 2008. godine, čime je postao najmlađi strijelac u povijesti svoje zemlje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!