Rukomet

BiH: Zajednička liga starta 30. rujna

Nermin Bise • petak, 07.09.2001.

Čelnici tri Rukometna saveza u BiH (RS BiH, RS Herceg-Bosne i RS Republike Srpske), dogovorili su se jučer u Sarajevu o zajedničkoj Premijer ligi na cijelom prostoru BiH. To je dobar signal i primjer ostalim savezima da bez jedinstvenog sustava natjecanja u BiH nema boljitka za sport. Za očekivati je da će nakon rukometa, predstavnici tri saveza krenuti istim tragom i u nogometu, košarci, odbojci...

Osim poboljšanja kvalitete, zajednički bi sustav natjecanja bez dvojbi jamčio odlazak u euro-kupove. A nastupi u Europi otvaraju vrata i mogućnost afirmiranja pa i financijsku dobit. Na snazi će, dakako, dobiti i reprezentacija BiH.

Na sastanku kojem su bili nazocni Rešad Šarenkapa, Zlatko Marić, Smajo Karačić (RS BiH), Zdenko Alpeza, Ivo Nuić, Stanislav Mucić (RS Herceg-Bosne), te Rade Unčanin i Branko Bukovac (RS Republike Srpske), dogovoreno je da zajednička liga starta najvjerojatnije 30. rujna.

Liga za rukometaše će vjerojatno brojati 14 klubova. To su: Gračanica Index, Bosna (Visoko), Željezničar (Sarajevo), Iskra (Bugojno), Sloboda-Solana (Tuzla), Izvidac (Ljubuški), Zrinjski (Mostar), Međugorje, Troglav (Livno), Vitez ili Čapljina, Borac, Mladost, Konig-Dunav Osiguranje (svi iz Banjaluke) i Sloga iz Doboja.

Prva liga za rukometašice imat će 12 klubova: Gorica Iskra (Bugojno), Jedinstvo (Tuzla), Željezničar (Hadžici), Galeb, Zrinjski, Katarina (svi iz Mostara), Ljubuški, Kiseljak, Mladost, Borac (oba iz Banjaluke), Mljekara Produkt (Dubica) i Doboj.

Budući je postignut dogovor o reorganizaciji rukometnog sporta na području cijele BiH, kao već ranije obećana nagrada Europske rukometne federacije (EHF), BiH će ove sezone imati najviše klubova u Euro-kupovima u konkurenciji rukometaša, čak šest, što je više i od velesila kakve su Španjolska, Njemačka, Hrvatska, Jugoslavija...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!