Ostali sportovi

NHL All-Star: Svijet bolji od Sjeverne Amerike

Tomislav Pacak • nedjelja, 03.02.2002.

Slika 1 od 1.

Samo dan prije nego što New Orleans postane središte zanimanja sportu orijentiranog dijela pučanstva SAD-a (Super Bowl XXXVI), Los Angeles je ugostio najveće hokejaške zvijezde svijeta, u tradicionalnoj NHL All-Star utakmici. Nakon što je prošle godine u Denveru pao rekordan broj pogodaka (14:12 pobjeda Sj. Amerike), vratari su "ukrali show" ove godine, zaustavivši najbolje igrače svijeta na samo 13 golova, od toga dva u praznu mrežu. Ipak, dobrih poteza, lijepih golova i izvrsnih individualnih prezentacija nije nedostajalo, a na kraju svega, Svijet je bio uspješniji od Sjeverne Amerike sa 8:5.

Od šest vratara koji su branili u Staples Centeru, Nikolai Khabibulin bio je posebno dojmljiv, Rus je skinuo svih 20 udaraca s kojima se suočio u trećoj trećini, potaknuvši tako povratak Svijeta iz zaostatka od 3:5. Prvo je jedini Norvežanin na utakmici, Espen Knutsen, smanjio na 4:3, nakon čega je Detroitov Sergei Fedorov izjednačio rezultat, a Šveđanin Markus Naslund donio prvo vodstvo Svijetu na utakmici. Golovima u praznu mrežu posao su zaključili Alexei Zhamnov i Sami Kapanen, dok je Sjevernoj Americi za utjehu ostao naslov MVP-a, kojeg je dobio Eric Daze.

Igrač Chicaga je titulu najkorisnijeg igrača All-Star utakmice zaslužio zahvaljujući dva gola i jednoj asisteniciji u svom prvom nastupu na skupu zvijezda, iako je ostalo dvojbeno nije li MVP nagradu zaslužio sjajni Khabibulin, koji je postao tek četvrti vratar u zadnjih 14 godina sa shutoutom. I inače su svi vratari bili raspoloženi, Dominik Hašek, Tommy Salo i spomenuti Khabibulin obranili su 45 od 50 udaraca, dok su s druge strane Patrick Roy, Jose Theodore i Sean Burke također bili solidni na vratima Sjeverne Amerike. Osim Dazea, odlično su raspoloženi bili i Vincent Damphousse (1+2) za Sj. Ameriku i Teemu Selanne (dva gola) za Svijet, dok je Mario Lemieux izjednačio rekord Waynea Gretzykog sa 13 All-Star golova, u svom desetom nastupu.

Treneri obje ekipe, Scotty Bowman (Svijet) i Pat Quinn (Sj. Amerika) nekoliko puta su formirali napadačke postave i braničke parove po državama za koje će nastupiti na nadolazećem hokejaškom turnirom na ZOI u Salt Lake Cityu, pa je tako na primjer Pat Quinn, trener Kanade i Toronto Maple Leafsa, isprobao postavu Lemieux-Sakic-Kariya, koja se pokazala vrlo talentiranom i brzom. Inače, najviše predstavnika na utakmici imala je Kanada (devet), prva do nje bila je Rusija sa pet igrača, dok su Česi, Šveđani i Amerikanci imali po četiri predstavnika.

Utakmicu su vidjeli ljubitelji hokeja u 170 zemalja širom svijeta, šteta je što hrvatske televizijske kuće ne misle da bi takav spektakl bio rado gledan i na našim malim ekranima.

Los Angeles, NHL All-Star utakmica: Svijet - Sjeverna Amerika 8:5 (Selanne 2, Naslund 2, Knutsen, Fedorov, Zhamnov, Kapanen; Daze 2, Damphousse, Jovanovski, Lemieux).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!