Košarka

Dolazi nam nova "good year"

petak, 03.10.2003.

I ove će sezone hrvatska klupska košarka u novu "balkan-pustolovinu". Reprezentativni pokušaj buđenja hrvatske košarke iz mrtvila nije uspio, može li u Adriatic ligi barem dio švedskog razočaranja nadomjestiti neki novi KK Zadar? Ili će pak, jedini dojmovi ove sezone biti nova paljenja hrvatske zastave, zaplijenjeni pištolji i sjekire, pražnjenje dvorana... U nastavku pročitajte što donosi nadolazeća sezona Goodyear lige...

Slika 4 od 5.

Košarkašku sezonu 03/04 u subotu 4. listopada otvara dvoboj viceprvaka Hrvatske i viceprvaka Slovenije; s početkom u 17h sudarit će se u Draženovom domu zagrebačka Cibona VIP i slovenska Union Olimpija. Posjet Zagrebu, odnosno utakmici otvaranja Goodyear Lige najavili su u subotu i visoki predstavnici Eurolige. U skladu je to s najavom predsjednika Bilića kako će ova sezona pokazati da je u Europi od Goodyear lige veća tek Euroliga. Pompozna najava bez sumnje, a pogledajmo radi li se doista o drugoj ligi u Europi.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

U ovoj sezoni u Ligi će sudjelovati 14 klubova. Po četiri predstavnika dati će Hrvatska, Slovenija i SiCG. Bosna i Hercegovina ima pravo na dva predstavnika. Hrvatski se poker predstavnika nije mjenjao u odnosu na prošlu sezonu. Uz Cibonu od naših tu su hrvatski prvaci Split CO, aktualni prvaci Adriatic lige KK Zadar te Mravi iz Trnskog - KK Zagreb. Slovenski zastupnici su Krka Novo Mesto, Olimpija, Laško i Slovan. BiH predstavnici promjenili su imena, no radi se o klubovima koji su nastupali i prošle sezone: od ove godine prvoligaš sa Širokog Brijega nosi naziv Široki Hercegtisak, a uz njega natjecat će se Banjalučka pivovara, biši Borac.

Jedno vrijeme, ne toliko dana unazad, kolala je priča kako će se Goodyear ligi priključiti i bolonjski Virtus. Slavni, ali ove godine u drugu ligu degradirani talijanski klub, razgovarao je s Radom Lorbekom, direktorom Sidra d.o.o., firme koja na komercijalnim planu prati ligu. Kako je ždrijeb već bio obavljen, a raspored službeno prihvaćen - od uključivanja Virtusa nije bilo ništa. Na kraju priče, Talijani nisu ni službeno zatražili primanje, sve je ostalo tek na priči.

Slika 3 od 4.
Foto: Nikola Movrić

Nema niti Maccabija. Iako je sa ekipom iz Tel Aviva potpisan petogodišnji ugovor o nastupanju, već nakon jednogodišnjeg čina Izraelci su rekli "stop". Josip Bilić, direktor lige ima sljedeće objašnjenje: "Maccabi neće nastupiti zbog još posve neraščišćenih odnosa s Izraelskom košarkaškom federacijom oko sudjelovanja u završnici prvenstva Izraela, kao i zbog činjenice da je Tel Aviv domaćin ovosezonskog Final foura Eurolige. Maccabi silno želi igrati na tom Final fouru, ove sezone uzeo je "time-out" vezano za sudjelovanje u Goodyear ligi. Ali, dogodine će Izraelci opet biti tu."

Što se tiče klubova "s one strane Drine" korist su, osim prošlogodišnjih "pionira" Crvene zvezde, ove godine nanjušili i Lovćen, Reflex (iliti bivši Železnik) te podgorička Budućnost. Ovo je i bila najaktualnija tema ljeta. Zbog klubova iz SiCG, Liga se u svom trećem izdanju proširila na 14 sudionika, što je prema riječima direktora Cibone VIP i jednog od osnivača Goodyear lige Bože Miličevića - u suprotnosti pravilima natjecanja. Čak i u takvoj konstelaciji stvari Reflex i Lovćen su "padobranci" koji su uskočili nakon otkaza Partizana i Vršca.

Bez obzira na ovu rotaciju, znači li to da Ligu ove sezone očekuju slučajevi "hordi razularenih crveno-belih navijača" - u četverostruko većem obujmu? I opet čelnici Lige imaju odgovor: "Domaćini utakmica snose svu odgovornost, ni najmanjih popusta neće biti. Zadrani i Splićani pokazali su u prošloj sezoni kako se utakmice najvećega rizika moraju organizirati. Susreti Zadar - Zvezda i Split - Zvezda zaista su bili besprijekorno organizirani."

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Nije se teško sjetiti kako je dijametralno suprotna situacija bila u Beogradu na utakmicama protiv hrvatskih klubova: "Zvezda je na to ozbiljno upozorena, Beograđani su bili kažnjeni, dobili smo čvrsta jamstva da će ove sezone sve biti sukladno propozijama natjecanja", uvjereno će direktor Bilić.

Osim ovog obećanja, iz lige spominju kako problema neće biti, za razliku od prošle sezone, niti s organizacijom završnog turnira. Vlasnici Sidra d.o.o. obvezali su se odrediti domaćina na vrijeme, a najkasnije do prvog dana u 2004. godini. Ni tu nije kraj najavama: budući je Goodyear liga članica ULEB-a, najavljuje se kako će od sezone 2005./2006. najuspješniji klubovi izravno ulaziti u Eurolligu. Zasad je dogovoreno da se direktno plasiraju u ULEB Cup, pa će se iduće sezone tom natjecanju priključiti svi sudionici Final foura odnosno četiri najbolja kluba.

HTV je odustao od praćenja lige, za područje Hrvatske "uskočila" je Nova TV (za sukomentatora angažirali su Acu Petrovića). U Sloveniji isti posao rade POP TV i Kanal A, u BiH FTV, u SiCG TV Pink i TV Crna Gora. Jednom tjedno, pretpostavka je sredinom tjedna, emitirat će se posebna emisija o Goodyear ligi s prikazivanjem najzanimljivijih detalja netom završenog kola.

Na listi su ukupno 42 suca. Osim država sudionica Hrvatske, Slovenije, SiCG, BiH, tu su i dva makedonska međunarodna suca.

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 275+444
3Cibona 2210+140
4Cedevita Junior 2012+199
5Dinamo Zagreb 1913+208
6Zabok 1715+35
7Dubrovnik 1418-56
8Šibenka 1319-46
9Dubrava 1319-108
10Alkar 923-161
11DepoLink Škrljevo 725-337
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!