Košarka

Kvalitetni, kompletni, motivirani

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 01.08.2005.

Hrvatska košarkaška reprezentacija krenula je u pripreme za EP u SiCG, koje počinje sredinom rujna. Momčad koju je sastavio Neven Spahija ovog puta sprema se bez velikih najava, no "kemija" momčadi je vrlo dobra. Predstavljamo vam 16 odabranih...

Slika 2 od 2.

Dalibor BAGARIĆ (Climamio Fortitudo Bologna): Odličan potez "Bagi" je napravio povratkom u Europu. Nakon par sezona sjedenja na klupi Chicago Bullsa, naš najviši reprezentativac shvatio je da može bolje i - pogodio. Kod Repeše u Bologni napreduje iz sezone u sezonu, a "eksplozija" ovog 25-godišnjaka tek se očekuje.


Slika 11 od 11.
Foto: Sretan Ugrin

Marko BANIĆ (Zadar): Nakon sjajne sezone u Zadru, mogao bi biti jedini igrač iz naših klubova koji će biti u stastavu na EP. Iako je u Zadru pokrivao pozicije 4 i 5, čini se da bi mogao biti puno korisniji kao "četvorka", kakvih je kroničan nedostatak u našoj košarci. S obzirom na sezonu iza njega, dajemo mu dva koraka prednosti pred Markotom za ovu poziciju.

Slika 3 od 3.
Foto: Karlo Dževerlija

Marino BAŽDARIĆ (Olimpija Ljubljana): "Specijalac" za kojeg se ovog ljeta otimaju najjači europski klubovi. Nadamo se da će uskoro potpisati za novi klub i u potpunosti se posvetiti reprezentaciji, jer joj puno može dati. Nakon odličnih igara u klubovima, vrijeme je da svoju neospornu kvalitetu dokaže i u državnom dresu, na najvišoj razini.

Slika 7 od 7.

Gordan GIRIČEK (Utah Jazz): Prošla sezona nije bila dobra za našeg najopasnijeg napadača, no nadamo se da je pun motiva za novo dokazivanje. A kad je takav, ne poznajemo nikoga koga bismo radije vidjeli na njegovoj poziciji. Ono što će morati prihvatiti jest da je "kotačić" u kolektivu i da samo u takvom okruženju može puno pridonijeti onome što nam je svima najvažnije - povratak hrvatske reprezentativne košarke u europski i svjetski vrh.

Slika 15 od 16.

Mario KASUN (Orlando Magic): Kasun je igrač kojeg hrvatska javnost najslabije poznaje. Osim što se "proslavio" nekim čudnim izjavama u medijima i još nekim "mušicama" koje svojim statusom nije zaslužio, na njemu je da pokaže da je vrijedan mjesta među 5 centara koji će putovati u Podgoricu, nadamo se i u Beograd. Starta s najlošije pozicije za mjesto za koje kandidira, no zaslužuje prigodu da se izbori za mjesto.

Slika 12 od 13.
Foto: Karlo Dževerlija

Matej MAMIĆ (Alba Berlin): Igrač u kojeg je "zaljubljen" svaki trener, ali i navijač kluba za kojeg igra. Za Mamića ste uvijek sigurni da će dati sve, bez kalkulacija, bez rezervi. Jedan od najboljih obrambenih igrača u Europi, ali i u napadu vrlo koristan. Ako vas netko neće iznenaditi, onda je to Mamić. On će uvijek dati ono što od njega očekujete.

Slika 16 od 17.

Damir MARKOTA (Cibona Zagreb): Jedino iznenađenje na spisku, no jedan od najtalentiranijih igrača Europe sigurno zaslužuje mjesto među igračima od kojih može učiti. Spahijina ideja je da Markota "proživi" mjesec i pol dana s onim najboljim što hrvatska košarka ima i da među njima napreduje i shvati što sve može. Markota je dobio šansu da se izbori za mjesto među 12, a Spahija bi ga tamo trebao voditi samo ako mu zaista bude od koristi. Jer na klupi se već dovoljno nasjedio, a mjesta za improvizacije i "budućnost" na Europskom prvenstvu nema.

Slika 13 od 14.

Zoran PLANINIĆ (New Jersey Nets): Prošlu sezonu izgubio je zbog ozljede, no sudeći prema prvim informacijama, došao je spreman i motiviran. Njegov talent nikad nije bio upitan, no još uvijek nikome nije dokazao da bi ga se umjesto talentom, trebalo početi nazivati - igračem. Boljeg mjesta od Europskog prvenstva za to nema.

Slika 9 od 9.
Foto: Karlo Dževerlija

Marko POPOVIĆ (Efes Pilsen Istanbul): "Pop" je prošle sezone pokazao da je sazrio. Iako ima tek 23 godine, već je iskusan igrač, koji je od "indijanca" u Zadru, prerastao u "razigravača" u Ciboni. Od njega će se očekivati puno, a on je sposoban puno i dati.


Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Nikša PRKAČIN (Efes Pilsen Istanbul): Povratak Prkačina u reprezentaciju dočekan je s velikom dozom opreza. Njegove igračke kvalitete nikad nisu bile sporne, no "bomba s izvučenim osiguračem" koja je često bila u njegovoj glavi znala je biti opasnija od njegovih igračkih kvaliteta. Ukoliko se "Prka" riješio "mušica" zbog kojih su i Cibona i reprezentacija znali gubiti utakmice, jasno je gdje mu je mjesto. Među 12.

Slika 8 od 8.
Foto: kkzadar.net

Damir RANČIĆ (Cibona Zagreb): Spahija je Rančića uzeo u zaštitu kad su mu leđa okrenuli njegov trener i klub, no ipak je teško povjerovati da bi igrač koji je propustio cijelu završnicu prošlogodišnjeg prvenstva mogao biti "konkurentan" za jedno od najvažnijih mjesta u momčadi. Na Rančiću je da se u klupskim bojama nametne i dokaže čelnicima Splita da su pogriješili što su ga se odrekli, a pripreme s reprezentacijom mora iskoristiti na najbolji mogući način da povisi razinu svoje igre.

Slika 14 od 15.
Foto: Marin Susić

Ivan TOMAS (Zagreb): Stariji Tomas, slično kao i Baždarić, još uvijek traži klub. Njegova "nesreća" je što igra na poziciji na kojoj su dva mjesta već garantirana (Ukić i Popović), a Planinić ipak ima bolju startnu poziciju. No, ovaj "rudar" neće se time zamarati, Planiniću će sigurno "puhati za vratom", Spahiji će dati svoj maksimum, a na izborniku je da odabere.

Slika 10 od 10.

Marko TOMAS (Real Madrid): Mlađi Tomas nema neizvjesnosti glede pozicije u momčadi. Mladi tandem naše reprezentacije M.Tomas - Ukić trebao bi biti snažna lokomotiva naše košarke u budućnosti, ali i u sadašnjosti. Bez obzira što ima samo 20 godina, od njega će se već u Podgorici očekivati velike stvari. Zar mislite da ga je Real uzeo samo zbog budućnosti?

Slika 6 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Roko UKIĆ (Tau Ceramica Vitoria): Za Roka nema dileme, on je najbolji mladi razigravač u Europi. Kad nekoga odaberu na NBA Draftu iz kluba koji nema nikakvih europskih uspjeha u zadnje vrijeme, iz reprezentacije koja je tu negdje, u sličnoj poziciji, onda je jasno koliko je kvalitetan. Tek mu je 21 godina, a vjerojatno se i vi osjećate kao da ga gledate već godinama. Napravio je sjajan potez odlaskom u Španjolsku, sad je vrijeme da pobjednički mentalitet počne graditi i u reprezentaciji. Već u SiCG.

Slika 5 od 5.
Foto: Euroleague Pictures

Nikola VUJČIĆ (Maccabi Tel Aviv): Najbolji centar u Europi za našu reprezentaciju je ono što je Tim Duncan za San Antonio Spurse. Vođa, autoritet, asistent, košgeter, bloker, igrač oko kojeg će se sve vrtjeti, čak i kad ne bude na parketu. Njegovo ime izaziva respekt, njega se najviše plaše svi protivnički treneri. U tandemu s bilo kim, Žižićem, Prkačinom, Bagarićem, Banićem, Markotom, Kasunom, bit će najveća opasnost za sve one koji se drznu kročiti u naš reket.

Slika 4 od 4.
Foto: Karlo Dževerlija

Andrija ŽIŽIĆ (Barcelona): Žižić je po stilu igre sličan Mamiću. Uvijek na njega možete računati, jako malo oscilira, kad igra - brojke su sigurne. Nakon što je riješio egzistenciju potpisom za Barcelonu i njemu preostaje samo jedna "sitnica". Veliki rezultat s reprezentacijom.

Uostalom, kao i svima drugima u ovoj reprezentaciji. Dvanaestorka koju Spahija povede na Europsko prvenstvo neće biti opterećena desetljeće dugim neuspjesima naše reprezentativne košarke, jer je malo njih u njima sudjelovalo. Ovog puta momčad je kompletna, nitko nije otkazao, svi su motivirani, željni pobjeda i opasniji nego ikada. Sve što možemo tražiti je - mrvicu sreće da ih prati putem.

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 275+444
3Cibona 2210+140
4Cedevita Junior 2012+199
5Dinamo Zagreb 1913+208
6Zabok 1715+35
7Dubrovnik 1418-56
8Šibenka 1319-46
9Dubrava 1319-108
10Alkar 923-161
11DepoLink Škrljevo 725-337
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!