Nogomet

Povijest SP: Francuska 1938.

Piše:Branimir Korać • nedjelja, 11.05.2014.
Povijest SP: Francuska 1938.

Svjetsko prvenstvo 1938. godine organizirala je Francuska. Kao i ono prošlo, 1934. u Italiji, igralo se nepopularnim kup sustavom natjecanja gdje je osam reprezentacija doputovalo da bi možda odigralo tek jednu utakmicu.

Iako su se kvalificirali na ovo Svjetsko prvenstvo, Austrijanci, Španjolci, Argentinci i Urugvajci nisu nastupili iz raznih razloga. U Španjolskoj je bjesnio građanski rat, Austrija je već pripojena Njemačkoj dok Argentina i Urugvaj zbog ratne prijetnje nisu odlučili doputovati u Francusku, ali i dijelom zbog toga što su smatrali kako je Prvenstvo trebalo biti dodijeljeno Argentini. Dio austrijskih igrača nastupio je pod zastavom Njemačke.

Leonidas da Silva

Ubojiti napadač brazilske reprezentacije Leonidas Da Silva predvodio je strijelce na trećem SP-u s osam pogodaka. Crni dijamant rođen je u Riju 1913. godine, a karijeru je započeo u Sao Cristovau. 1933. godine nakon debija za brazilsku reprezentaciju (postigao dva pogotka) preselio je u urugvajski Penarol.

Nije se dugo zadržao u Urugvaju. Već sljedeće sezone vratio se u Brazil i pristupio Vasco da Gami, sljedeće sezone prešao je u Botafogo te na kraju u Flamengo gdje je igrao do 1941. godine. Tada odlazi u Sao Paulo gdje igra do kraja karijere, 1950. godine.

Nakon završetka igračke karijere kratko je vodio Sao Paulo nakon čega odlazi u reporterske vode. Leonidas je preminuo 2004. godine zbog komplikacije s Alzheimerovom bolešću.

Njemačka pojačana austrijskim igračima nije uspjela proći niti prvo kolo. Iako su vodili 2:0 u drugom susretu protiv Švicarske, Nijemci su poraženi 4:2 i brzo završili natjecanje. Najveće iznenađenje u prvom kolu priredila je Kuba koja je u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu eliminirala favoriziranu Rumunjsku.

Poslastica prvog kola bio je dvoboj Brazila i Poljske. U sjajnom susretu Brazilci su slavili nakon produžetaka 6:5. Susret u Strasbourgu obilježio je brazilski golgeter Leonidas koji je postigao četiri pogotka i tako krenuo prema naslovu najboljeg strijelca turnira.

U četvrtfinalu Brazil se susreo sa Čehoslovačkom i ponovno predvođen Leonidasom ubilježio prolaz. Prvi susret završen je 1:1 dok je u ponovljenom susretu Brazil upisao pobjedu 2:1. Naravno, sva tri pogotka postigao je Leonidas. Šveđani su imali najlakši posao, igrali su protiv Kube i lako slavili s 8:0. Mađari su zaustavili Švicarsku, a Talijani su bili bolji od domaćina Francuza.

U finalu prije finala Talijani su u Marseilleu igrali protiv Brazila. I jedni i drugi su se prilično namučili da bi došli do polufinala, a među četiri bolji su bili Talijani. Slavili su 2:1 pogocima Colaussija i Meazze iz jedanaesterca. Tri minute prije kraja smanjio je Romeu, prekasno za nešto više. Samouvjereni Brazilci zaigrali su bez prvog topnika Leonidasa čuvajući ga za finale i na kraju je ispalo kako su se malo preračunali. U drugom polufinalu Mađari su lakoćom s 5:1 svladali Švedsku.

Po dva pogotka Colaussija i Piole bili su dovoljni za talijansko slavlje 4:2 u finalu s Mađarskom. Italija je tako obranila naslov svjetskih prvaka.

Finale

Italija - Mađarska 4:2 (3:1)

Strijelci: 1:0 Colaussi (6), 1:1 Titkos (8), 2:1 Piola (16), 3:1 Colaussi (35), 3:2 Sarosi (70), 4:2 Piola (85).

Italija: Olivieri, Foni, Rava, Serantoni, Andreolo, Locatelli, Biavata, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi.
Mađarska: Szabo, Polgar, Biro, Szalay, Szucs, Lazar, Sas, Vincze, Sarosi, Zsengeller, Titkos.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!