Sportnet

Povijest SP: Meksiko 1986.

Branimir Korać • nedjelja, 01.06.2014.
Povijest SP: Meksiko 1986.

FIFA je 1986. godine zamalo ostala bez Svjetskog prvenstva. Prema prvoj odluci domaćin Svjetskog prvenstva trebala je biti Kolumbija, ali Kolumbijci zbog brojnih organizacijskih problema 1983. godine odustaju od organizacije. Krovna svjetska nogometna organizacija domaćinstvo dodjeljuje Meksiku.

Neposredno prije početka Svjetskog prvenstva Meksiko pogađa katastrofalan potres koji odnosi više od 20 tisuća života. No, organizator ipak odlučuje ne odgoditi Mondial i 24 reprezentacije dolaze na poprište najveće nogometne smotre. Stadioni su u potresu ostali gotovo neoštećeni tako da je sve moglo krenuti na vrijeme.

Gary Lineker

Gary Lineker zabio je šest pogodaka na Svjetskom prvenstvu 1986. godine. Ono što ga razlikuje od velikog broja engleskih igrača je i činjenica da je jedan od rijetkih koji su napravili veliku karijeru i van Otoka.

Karijeru je započeo u Leicesteru, a potpunu afirmaciju stekao je u Evertonu gdje je u sezoni 85/86, neposredno prije Svjetskog prvenstva, postigao 40 pogodaka u 42 utakmice. Nakon Meksika odlazi iz Evertona u Barcelonu gdje opravdava sjajnu reputaciju. Najbolja prezentacija u dresu Barcelone bila mu je u velikom derbiju s Realom kada je u pobjedi 3:2 postigao hat-trick. Nakon Barcelone odlazi u Tottenham gdje u 105 utakmica postiže 67 pogodaka, a karijeru završava u Japanu u Grampusu.

Lineker je bio jedan od najkorektnijih nogometaša novije povijesti. Nikada nije dobio žuti karton zbog prekršaja i nikada nije bio isključen. Nakon igračke karijere posvetio se radu u medijima te je stručni suradnik na BBC-u, ITV-u te kolumnist Sunday Telegrapha.

Fifa je još jednom odlučila promijeniti sustav natjecanja. 24 reprezentacije bile su smještene u šest skupina, a po dvije prvoplasirane stekle su pravo nastupa u osmini finala. Također, četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije prošle su u drugi krug natjecanja.

U skupini A prvi favoriti za prolaz bili su Argentina i Italija. Argentinci s Maradonom u naponu snage i zvijezdom madridskog Reala Jorgeom Valdanom rutinski su odradili prvi dio natjecanja. Južna Koreja i Bugarska nisu imali nikakve šanse protiv sjajnih Južnoamerikanaca, a s Italijom remizirali su 1:1. Talijani su u odličnom susretu poveli preko Altobellija vrlo rano, ali Maradona je poravnao i donio Argentini prvo mjesto u skupini. Italija je drugo mjesto osigurala tek u posljednjem kolu pobjedom nad Korejom 3:2, a Bugari zahvaljujući remiju s Italijom iz prvog susreta odlaze u osminu finala s trećeg mjesta.

Domaćin Prvenstva Meksiko predvođen atraktivnim centarforom Hugom Sanchezom bio je smješten u skupini B i nošen s preko 100 tisuća navijača na velebnoj Azteci uzeo je prvo mjesto u skupini. Drugi su bili Paragvajci, a treći Belgijci. Slabašni Irak zauzeo je posljednje mjesto u skupini u svom jedinom dosad nastupu na Svjetskom prvenstvu.

Izraziti favoriti skupine C bili su Sovjetski Savez i Francuska. Kanada i Mađarska uoči Prvenstva proglašeni su potpunim autsajderima, ali su se nadali da mogu s treće pozicije u osminu finala. Francuzi su sporo startali i u prvom susretu s Kanadom jedva su iščupali pobjedu. Strijelac za 1:0 bio je Jean-Pierre Papin tek u 79. minuti. S druge strane Sovjeti na klupi s Valerijem Lobanovskim odmah su pomeli Mađarsku sa 6:0 i taj visoki poraz stajat će Mađare osmine finala. Mađarska je do kraja svladala Kanadu 2:0, ali u krugu s Urugvajem i Bugarskom imala je najslabiju gol razliku i ostala bez doigravanja. Francuzi i Sovjeti u borbi za prvo mjesto u skupini remizirali su 1:1.

U skupini D Brazil i Španjolska opravdali su status favorita. Brazilci su upisali tri pobjede dok je Španjolska s pobjedom manje bila druga. U međusobnom dvoboju Brazilci su bili bolji s 1:0 pogotkom Socratesa. Sjeverna Irska i Alžir u međusobnom dvoboju igrali su 1:1 i tako uzeli tek po bod i ostali bez osmine finala. Sjeverni Irci imali su veliku priliku za uzeti pobjedu, vodili su 1:0 kada su Alžirci ostali bez svoje prve zvijezde Rabbaha Madjera, napadača Porta, koji se ozlijedio sredinom prvog dijela. No, nisu izdržali i ostali su bez osmine finala.

Velika gužva vladala je u skupini E. Danci su se pokazali najspremnijima i uzeli su sve tri pobjede. Posebno je bila impresivna ona protiv Urugvaja od 6:1 u kojoj je briljirao s tri gola Preben Elkjar-Arsen. Urugvajci su rano, već u 19. minuti, ostali bez isključenog Bosia i to je odlučilo utakmicu. Unatoč tome na kraju će otići kao trećeplasirani u osminu finala zahvaljujući remijima sa Škotskom i Njemačkom. Škoti će još jednom razočarati i zauzeti posljednje mjesto u skupini. Protiv Njemačke su imali vodstvo i nisu ga zadržali, protiv Urugvaja čak 90 minuta imali su igrača više i nisu postigli pogodak. To isključenje Josea Batiste već u prvoj minuti je najbrže isključenje u povijesti Svjetskog prvenstva.

Senzacija skupine F bio je Maroko. Marokanci su u respektabilnom društvu Engleske, Poljske i Portugala uzeli prvo mjesto u skupini i otišli u osminu finala. Eliminirani su Portugalci koji su si sami krivi za ispadanje. U posljednjem kolu igrali su s Marokom i da su pobijedili bili bi prvi u skupini, a ovako su završili kao posljednji. Gomes, Futre i Magalhaes razočarani su napustili SP. Englezi su u posljednjem kolu trebali pobjedu nad sigurnom Poljskom za prolaz, a visokih 3:0 donio im je Gary Lineker hat-trickom.

Najneizvjesniji susret osmine finala odigrali su Sovjetski Savez i Belgija. Veliki favorit u ovom susretu bio je Sovjetski Savez predvođen devetoricom igrača iz udarne postave kijevskog Dinama. No, Jean-Marie Pfaff na golu i Enzo Scifo u sredini terena kreirali su novo veliko iznenađenje. Sovjetima nije pomogao niti hat-trick Igora Belanova, ispali su nakon produžetaka. 2:2 bilo je u 90 minuta, a onda u produžetku Demol i Claesen donose 4:2 vodstvo Belgiji. U 111. minuti Belanov smanjuje, ali do kraja susreta Pfaff brani nemoguće, baca u očaj prije svih Belanova i Alejnikova i odvodi Belgiju u četvrtfinale.

Meksikanci su dohvatili četvrtfinale preko Bugara (2:0), Brazil je "demolirao" Poljsku sa 4:0, a Argentina je u teškom susretu pogotkom Pascullija svladala Urugvaj 1:0. Talijani su vrlo loše odigrali protiv Francuza i izgubili 2:0. Platini je iskoristio pogrešku Baresija u prvom dijelu, a Stopyra je postavio konačnih 2:0 u drugom poluvremenu. I Nijemci su s dozom podcjenjivanja ušli u dvoboj s Marokom i to im je donijelo ogromne probleme. Tek u 87. minuti došli su do pobjede pogotkom Matthäusa. Englezi su s 3:0 ispratili Paragvaj, a Španjolci su odigrali kao u transu protiv Danske i slavili čak s 5:1. Emilio Butragueno postigao je čak četiri pogotka.

Jedini četvrtfinalni susret koji je završen u 90 minuta bio je onaj između Argentine i Engleske. Uz Hurstov gol Nijemcima u finalu SP-a u Engleskoj, ova utakmica i pogodak Maradone rukom za 1:0 ostat će zauvijek u pamćenju ljubitelja nogometa. Bio je to pravi rat na terenu. Englezi su počeli izuzetno grubo, Butcher i Hodge su prednjačili, a Butcherov lakat u Maradonino lice umalo je doveo do prekida susreta. Maradona ga je kaznio prvo pogotkom rukom kada je nadskočio istrčalog Shiltona, a zatim je od svoje polovice pretrčavao Engleze, prošao i Shiltona i golom stoljeća zaključio priču. Linekerov pogodak za 2:1 bio je tek utješni.

Belgija je ponovno zahvaljujući čudesnim obranama Pfaffa otišla dalje. Na jedanaesterce je eliminirana Španjolska. Domaćin SP-a Meksiko nije iskoristio igrača više kojeg je imao gotovo 40 minuta (isključen Berthold) i Njemačka je također odvela meč do jedanaesteraca gdje je bila bolja. Brazilci su također na jedanaesterce poraženi od Francuske. U 120. minuta bilo je 1:1, a strijelac za Brazil bio je Careca dok je Platini poravnao.

U polufinalu niti Pfaff nije zaustavio Maradonu i njegovu genijalnost. Mali zeleni dva puta je matirao najboljeg vratara Prvenstva i odveo Argentinu u finale. Njemačka je u polufinalu bila bolja istim rezultatom od Francuske pogocima Brehmea na početku i Völlera na kraju utakmice.

Sve je bilo spremno za veliko finale na stadionu Azteca. Argentinska imaginacija protiv njemačke discipline. Pobijedio je, kako neki vole reći, nogomet. Argentinci su brzo poveli 2:0, Nijemci ih sustigli, ali pogodak karijere desnog krila argentinske reprezentacije Josea Burruchage donio je novi naslov prvaka Južnoamerikancima. Diego Armando Maradona nakon razočaranja u Španjolskoj, bio je na vrhu svijeta. Uzeo je naslov i proglašen je najboljim igračem Prvenstva.

Finale

Argentina - Njemačka 3:2 (1:0)

Strijelci: 1:0 Brown (23, 2:0 Valdano (56), 2:1 Rummenigge (74), 2:2 Völler (82), 3:2 Burruchaga (87).

Argentina: Pumpido, Brown, Cuciuffo, Ruggeri, Olarticoechea, Giusti, Batista, Maradona, Enrique, Burruchaga, Valdano.
Njemačka: Schumacher, Jakobs, Berthold, K.H. Förster, Briegel, Brehme, Matthäus, Magath (Hoeness 63), Eder, Rummenigge, Allofs (Völler 46).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2014. u 22:02
    Uz 1998. najdraže prvenstvo baš radi Maradone. Odveo je momčad s limitiranim igračima (osim Valdana) do naslova. Morao je on biti na terenu makar i s jednom nogom. Nevjerojatno koliko je značio za svoju momčad. Burruchaga je zabio gol života na njegovu genijalnu asistenciju.
    Obrisan korisnik
  • Byserabya02.06.2014. u 17:40
    je, i Močinića...
    Byserabya
  • Obrisan korisnik02.06.2014. u 14:54
    Poslije Messija...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2014. u 00:26
    tad je mali zeleni pokazao da je najbolji igrač svih vremena
    Obrisan korisnik