Zimski sportovi

NHL: "Vragovi" zasjenili Crosbyja, Jagr sredio Flyerse

Tomislav Pacak • četvrtak, 06.10.2005.

Nakon preko 500 dana, sinoć se vratila NHL liga. Sve momčadi bile su u akciji, a najveća pozornost bila je usmjerena prema East Rutherfordu gdje je svoj NHL debi imao Sidney Crosby, momak kojem je povjerena zadaća "spašavanja hokeja"...

Već desetak godina ni jedan rookie nije bio očekivan poput Crosbyja, 18-godišnjeg Kanađanina čija je juniorska karijera bila impresivna poput onih legendi hokeja, Waynea Gretzkog i Maria Lemieuxa. Potonji je, inače, Crosbyjev suigrač u Pittsburghu, no njegov 40. rođendan, kao i Crosbyjev debi, pokvarili su New Jersey Devilsi koji su "pingvine" razbili s 5:1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Novak Devilsa, Zach Parise, zasjenio je Crosbyja s golom i asistencijom, a dva pogotka dodao je Brylin. Crosby ipak nije bio nezapažen, asistirao je kod jedinog gola Pittsburgha (Recchi).

Vezane vijesti

Puno impresivniji bio je debi Rusa Ovečkina, koji je bio prvi izbor na draftu nakon posljednje odigrane sezone. 20-godišnji Rus odmah je oduševio publiku oštrinom i snagom koje je unosio u duele, a k tome je pridodao dva pogotka predvodivši tako Capitalse do pobjede od 3:2 protiv Columbusa.

Jaromir Jagr je s dva pogotka predvodio Rangerse do slavlja u Philadelphiji, pokvarivši tako debi Peteru Forsbergu u dresu Flyersa. Šveđanin se predstavio s dvije asistencije, no domaći nisu imali odgovora za Rangerse u posljednjoj trećini, posebno za Jagra koji je postigao dva gola, oba s igračem više.

Prvaci, Tampa Bay Lightning, krenuli su u obranu naslova uvjerljivim trijumfom nad Carolinom. Da bi i nova sezona mogla biti jednako uspješna kao prošla, pokazalo se već u prvom udarcu "munja" na gol Hurricanesa - Prospal je odmah zabio za 1:0. Kasnije su se pogocima pridružili Lecavalier, Richards, Boyle i Taylor, sasvim dovoljno za sigurnu pobjedu.

Prva utakmica u kojoj nakon produžetka nije bilo pobjednika, pa se prišlo izvođenju penala, bila je "Bitka za Ontario" Toronta i Ottawe. Senatorsi će ući u povijest kao prva momčad koja je pobijedila u shootoutu, nakon što su se u posljednjih šest minuta regularnog dijela pogocima Alfredssona izvukli iz zaostatka od 0:2. Treba spomenuti pogodak Erica Lindrosa za Maple Leafse...

Dallas je napravio najveći preokret prvog dana, nakon što su rano upali u rupu duboku četiri pogotka. Predvođeni Zubovom (dva gola, asist) i Arnottom (gol, tri asistencije), Starsi su na kraju slavili s 5:4. Detroit je s 5:1 krenuo u novu sezonu, Edmonton je slavio protiv rivala Colorada, a Anaheim je uz pogotke braće Niedermayer slavio u Chicagu s 5:3. Minnesota je sa 6:3 "nagazila" predsezonske favorite, Calgary Flamese...

National Hockey League, 5. listopada: Boston - Montreal 1:2, Buffalo - NY Islanders 6:4, Philadelphia - NY Rangers 3:5, Washington - Columbus 3:2, Florida - Atlanta 2:0, Detroit - St. Louis 5:1, New Jersey - Pittsburgh 5:1, Tampa Bay - Carolina 5:2, Toronto - Ottawa 2:3 (pr.), Nashville - San Jose 3:2, Chicago - Anaheim 3:5, Dallas - Los Angeles 5:4, Minnesota - Calgary 6:3, Edmonton - Colorado 4:3, Vancouver - Phoenix 3:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!