Automoto

Nezaustavljivi Alonso!

Ante Kojundžić • nedjelja, 11.06.2006.

Do još jedne fantastične pobjede došao je Španjolac Fernando Alonso u Renaultu na VN V. Britanije koja se vozila danas u Silverstoneu. Svjetski prvak nije imao prave konkurencije na utrci i lakoćom je došao do pobjede…

Start utrke mnogo je obećavao: trojac koji je startao s vrha je silovito krenuo, Kimi Räikkönen (McLaren) je odmah pokušao napasti Alonsa za prvu poziciju, ali nije uspio, Španjolac se uspio odvojiti, no Kimiju je tada prijetila opasnost iza leđa. Michael Schumacher (Ferrari) pokušao je prestići Finca koji je bio uporan i nije se dao te su vodeći zadržali svoje pozicije.

Niže u poretku zakačili su se u jednom incidentu na stazi Ralf Schumacher (Toyota), Mark Webber (Williams) i Scott Speed (STR) te sva trojica odustaju s utrke već u prvom krugu. Pozicije na vrhu se nisu mijenjale ni nakon prvih ulazaka u boks već je jedina promjena bila povećanje prednosti Fernanda Alonsa nad ostalim društvom.

Mirna utrka došla je do faze drugih ulazaka u boks kroz kojeg je Schumacher uspio preteći Räikkönena i probiti se na drugo mjesto. Pred sam kraj utrke Kimiju je zaprijetio i Giancarlo Fisichella (Renault), no nije uspio proći naprijed. Alonso nadmoćno odnosi petu pobjedu ove sezone i povećava svoj razmak u prvenstvu vozača te sad ima 74 boda naspram 51 bod koliko ima Michael Schumacher na drugom mjestu. Drugo mjesto je i plasman Schumachera na kraju ove utrke, dok se na posljednje mjesto na podiju popeo Kimi Räikkönen.

Četvrti je ciljem prošao Fisichella, a peto mjesto osvaja Felipe Massa u drugom Ferrariju. Juan Pablo Montoya (McLaren) je ovdje prošle godine pobjedio dok je ove uspio samo upisati 3 boda i šesto mjesto. Nick Heidfeld (BMW) imao je odličnu strategiju prije utrke, a ona se nadopunila sa sjajnim startom i vožnjom, no problemi u boksu bacaju ga na sedmo mjesto. U bodovima je još jedan BMW-ov vozač, radi se o Jacquesu Villeneuveu koji je završio utrku na osmom mjestu.

25. lipnja zakazana je VN Kanade u Montrealu i to je sljedeće mjesto okupljanja F1 društva.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:25:51.927
2. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 13.951
3. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 18.672
4. G. Fisichella (ITA/Renault) + 19.976
5. F. Massa (BRA/Ferrari) + 31.559
6. JP. Montoya (KOL/McLaren) + 1:04.769
7. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1:11.594
8. J. Villeneuve (KAN/BMW) + 1:18.299
9. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:19.008
10. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
11. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
12. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1 krug
13. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
14. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1 krug
15. C. Albers (NIZ/Midland F1) + 1 krug
16. T. Monteiro (POR/Midland F1) + 2 kruga
17. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 3 kruga
18. F. Montagny (FRA/Super Aguri) + 3 kruga
Nisu završili:
19. J. Button (VB/Honda)
20. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso)
21. R. Schumacher (NJE/Toyota)
22. M. Webber (AUS/Williams)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!