Automoto

Alonso pobjednik u kanadskom košmaru

Ante Kojundžić • nedjelja, 25.06.2006.

Aktualni svjetski prvak Fernando Alonso za upravljačem Renaulta odnio je šestu pobjedu ove sezone na stazi Gilles Villeneuve gdje se vozila VN Kanade. Španjolac je bio bolji od Michaela Schumachera i Kimija Räikkönena

Renault je i na ovoj utrci bio besprijekoran, Alonso se dovezao do cilja bez većih problema, a ni Michelin gume na njegovom bolidu nisu zakazale pa je Renaultov vozač donio jubilarnu stotu pobjedu francuskom proizvođaču pneumatika.

Najozbiljniju situaciju na stazi Fernando je imao u prvom dijelu utrke kad ga je napao Kimi na dugoj ravnici prije posljednje šikane staze u Montrealu, no Španjolac je bio kasniji na kočenju i zadržao mjesto te dominantno pobijedio na vrlo sadržajnoj utrci.

Vezane vijesti

Michael Schumacher dočepao se drugog mjesta utrke zahvaljujući grešakama McLarena i Kimija Räikkönena. Sedmerostruki svjetski prvak u prvom dijelu utrke zapeo je iza Toyote Jarna Trullija i izgubio puno vremena u odnosu na vodeći dvojac. Tu je Nijemac izgubio svaku šansu za pobjedu na ovoj utrci, no drugo mjesto nakon svih događanja odličan je rezultat za Schumachera.

Na posljednje mjesto na podiju popeo se Kimi Räikkönen s razočaranjem zbog izgubljene druge pozicije. Kimija je upropastio loš rad McLarenovih mehaničara u boksu kao i nekoliko vozačkih pogrešaka, no najskuplja greška je bila ona dva kruga prije kraja kada preširoko ulazi u zavoj što koristi Schumacher prolazeći na drugo mjesto.

Talijan Giancarlo Fisichella u drugom Renaultu osvaja četvrto mjesto poslije kazne prolaska kroz boks jer je prerano startao. Fisichella se jedan dio utrke vozio jako blizu Schumacheru, ali nije uspijevao opasnije zaprijetiti Nijemcu. Felipe Massa (Ferrari) taktikom jednog ulaska u boks dovezao se do pete pozicije dok je šesti Jarno Trulli koji uzima prve bodove ove sezone. Nick Heidfeld u BMW osvaja sedmo mjesto ispred Davida Coultharda u Red Bullu koji je ciljem prošao kao osmi.

Alonso je ovom pobjedom opet malo povećao prednost nad Michaelom Schumacherom u poretku vozača te s dosad osvojenih 84 boda ima prednost od 25 bodova nad bivšim prvakom. Kimi je treći u poretku s 39 bodova, dva više od Fisichelle koji zauzima četvrto mjesto ukupnog poretka.

Sljedeća utrka vozi se za tjedan dana na stazi Indianapolis u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:34:37.308
2. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 2.111
3. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 8.813
4. G. Fisichella (ITA/Renault) + 15.679
5. F. Massa (BRA/Ferrari) + 25.172
6. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
7. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1 krug
8. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1 krug
9. J. Button (VB/Honda) + 1 krug
10. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
11. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1 krug
12. M. Webber (AUS/Williams) + 1 krug
13. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 2 kruga
14. T. Monteiro (POR/Midland F1) + 4 kruga
Nisu završili:
15. T. Sato (JAP/Super Aguri)
16. R. Schumacher (NJE/Toyota)
17. J. Villeneuve (KAN/BMW)
18. JP. Montoya (KOL/McLaren)
19. R. Barrichello (BRA/Honda)
20. F. Montagny (FRA/Super Aguri)
21. C. Albers (AUT/Midland F1)
22. N. Rosberg (NJE/Williams)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!