Tenis

Karlović: "Pod ovim uvjetima osjećam se iskorištenim"

Igor Petrinović • ponedjeljak, 05.02.2007.

Ivo Karlović nije mogao više držati u sebi razloge neigranja za Davis Cup reprezentaciju Hrvatske. Komentari u medijima natjerali su hrvatskog tenisača da javno iznese razlog otkaza hrvatskom izborniku Goranu Prpiću...

Kako se već godinu dana sumnjalo, razlog Karlovićevog neigranja za Davis Cup reprezentaciju leži u novcu, odnosno njegovoj raspodjeli.

"Od ukupne zarade, 50 posto ide igračima, 50 posto Savezu. Od iznosa koji ide igračima, treći i četvrti igrač te izbornik dobiju po devet posto, dok prva dva igrača dobiju svaki po 36.5 posto. To je više nego četiri puta više", objasnio je Karlović. "Nije ništa osobno, ali pod ovim uvjetima se osjećam iskorištenim. Pet godina sam igrao skoro za ništa."

Karlović je posljednji puta u reprezentaciji bio u prosincu 2005. godine u finalu protiv Slovačke. Nakon toga je otkazao nastup na zemlji u Grazu protiv Austrije, te kod kuće s Argentinom. "Prošle sezone bila je ista situacija, ali onda sam mislio da će se neke stvari promijeniti, pogotovo nakon Argentine kada su vidjeli da ne možemo samo s dva igrača." Izbornik Prpić pozvao ga je ponovno u sastav za nadolazeći susret s Njemačkom, ali je Karlović prošlog tjedna otkazao svoj nastup nakon ispadanja na PBZ Zagreb Indoorsu. "Ovog puta sam bio zamoljen od nekoga iz Saveza da kažem kako se radi o koljenu, ali nakon komentara koji su izašli u novinama osjećao sam se glupo. Tko me iz Saveza zamolio? Nije bitno."

Ovo "otkriće" napokon je osvijetlilo "slučaj Karlović" o kojem se razglabalo prije i poslije svake akcije hrvatske teniske reprezentacije. Također, Karlovićev istup u javnost povlači pitanje o "pravednosti" pravilnika po kojem se novac dijeli, a koji je takav "nepromjenjiv" već godinama na snazi.

"Mislio sam da će se neke stvari promijeniti kad ode Pilić, da će nastati prostora za razgovor, no nisu. Pričao sam s Ljubičićem i Ančićem na Svjetskom kupu u Dusseldorfu, rekli su da pričekam da dođe novi izbornik, ali ništa se nije promjenilo", tvrdi Karlović i dodaje. "U njemačkoj i rumunjskoj reprezentaciji iznos se dijeli jednako među svim igračima. Vi mi recite koliko je pošteno - dva puta manje, tri puta manje. Ovo sada mi se ipak čini prevelikom razlikom."

Karlovića će u Krefeldu u prvom kolu protiv Nijemaca zamjeniti specijalist za parove Lovro Zovko, dobar Karlovićev prijatelj i povremeni partner u paru. Dileme koja su dva najbolja hrvatska igrača apsolutno nema, no također nema niti sumnje o snazi hrvatske reprezentacije "sa" i "bez" Karlovića. Pogotovo, ako se kao protiv Argentine, jedan od naša prva dva reketa ozlijedi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!