Ostali sportovi

Stari Grad: Faros maraton

Maja Giljanović • subota, 26.08.2006.

31. Faros maraton ujedno i jubilarno 15. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, održano je jutros na otoku Hvaru u vrlo lošim vremenskim uvjetima, jakoj kiši, grmljavini te nemirnom moru...

Vremenu usprkos, organizator i utemeljitelj, Vinko Šoljan, i ove nam je godine priuštio vrhunski spektakl. Unatoč ponovnom neulasku u službeni kalendar Svjetskog kupa zbog nemogućnosti pribavljanja minimuma od 3000$ nagradnog fonda, za ulazak na startnu listu vladao je dosad nezabilježen interes.

Međutim, organizacijskim limitom je broj natjecatelja bio ograničen te je sinoćnjem ždrijebu brojeva pod vodstvom suca Miljenka Mancea pristupilo 19 plivača i 15 plivačica iz 18 zemalja s 4 kontinenta. Među njima i najveći hrvatski aduti: Stjepan Ptičar (Mladost), višestruki državni prvak i rekorder te Karla Šitić (Grdelin), najmlađa sudionica maratona.

Inače, tijekom godina Faros maraton je izrastao u vrhunsku sportsko-turističku manifestaciju, a da je tome tako, svjedoči i visoko pokroviteljstvo Predsjednika Stipe Mesića. Organizatori su također vrlo ponosni na kontinuitet maratona; od 1976. nije preskočeno nijedno izdanje jedine međunarodne sportske priredbe u Hrvatskoj koja se nije prekidala ni tijekom Domovinskog rata.

Ruta duga 16 km od starogradske rive do rta Kabal i natrag godinama privlači svjetsku plivačku elitu; počevši od prvog pobjednika, proslavljenog hrvatskog maratonca, Veljka Rogošića do posljednjeg, Igora Majcena, Faros maraton je ugostio plivače sa svih kontinenata i nebrojene europske i svjetske prvake i rekordere.

Ove godine lani osvojenu titulu branio je Slovenac Igor Majcen, ali je u žestokoj konkurenciji ipak slavio Nijemac Aleksander Studzinski, s vremenom 3:06.43. Drugi je na cilj stigao Nizozemac Sebastiaan Reijnen, a Majcen je osvojio treće mjesto.

Lanjska ženska pobjednica, Nizozemka Edith Van Dijk, najveća u povijesti svjetskod daljinskog plivanja se nažalost oprostila od natjecateljske karijere te je u njenoj odsutnosti slavila Ruskinja Anna Uvarova, s vremenom 3:24.25. Druga je stigla također Ruskinja Ekaterina Zhdanova, a treće je mjesto pripalo Nizozemki Evelien Sohl.

Najbolja hrvatska vremena, pak, postigli su, očekivano, Ptičar i Šitić.

Ceremonija proglašenja pobjednika i zatvaranja natjecanja održat će se u 20h na trgu Tvrdalj uz prisustvo brojnih uzvanika te posebnog gosta Tonija Pavičića Donkića , najpoznatijeg hvarskog maratonca. Njemu će se uručiti posebno priznanje za izniman poduhvat preplivavanja La Manchea ranije ovog mjeseca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!