Automoto

Massa osvojio prvu pobjedu u karijeri

Ante Kojundžić • nedjelja, 27.08.2006.

Felipe Massa u Ferrariju došao je do svoje prve GP pobjede u karijeri na VN Turske, ispred Fernanda Alonsa u Renaultu i Michaela Schumachera u Ferrariju. Brazilac je bio nedostižan i za momčadskog kolegu Schumachera, ali i za aktualnog svjetskog prvaka Alonsa...

U zanimljivoj utrci, koja je obilovala pretjecanjima i zanimljivim događanjima, do svoje prve pobjede u F1 karijeri stigao je Felipe Massa, vodeći od starta pa sve do cilja staze pokraj Istanbula. Start je bio vrlo uzbudljiv pošto se u prvom zavoju dogodilo dosta sudara. Među žrtvama tog sudara bio je i Kimi Räikkönen koji je zbog puknute gume i kasnijeg izlijetanja morao odustati. Početak utrke pripao je Ferrarijevim vozačima koji su ubrzo odjurili naprijed, a pratiti ih je uspijevao jedino Fernando Alonso, ali uz desetak sekundi zaostatka.

I upravo kad se činilo da će to biti još jedna lagana dvostruka pobjeda crvenih bolida, na opasnom mjestu u prvom zavoju je izletio Vitantonio Liuzzi što je zahtijevalo izlazak sigurnosnog automobila koji je opet zgusnuo poredak, a vodeći su pohrlili u boks. Oba Ferrarija su ušla u boks, ali kako je dopušteno opsluživanje samo jednog automobila u isto vrijeme, Massa je bio prvi na redu, dok je Schumacher morao čekati..

Iskoristio je to Alonso koji se probija kroz boksove ispred Nijemca. Alonso radi malu prednost nad Schumacherom, ali Massu ne može stići. Taj srednji dio utrke, što se tiče vodećih, je bio miran. Schumi nije stizao Alonsa, već je Španjolac čak i radio prednost, koja je prije nego je otišao po drugi puta u boks je bila oko sedam sekundi. Sedmerostruki svjetski prvak ostaje duže na stazi od Španjolca i nakon svog obavljenog ulaska u boks vraća se odmah iza Alonsa. Očekivala se velika borba pošto je ostalo još 15 krugova do kraja utrke, a Ferrari je nešto brži od Renaulta. No, Alonso uspješno odolijeva napadima Michaela Schumachera i osvaja drugo mjesto, dok naprijed Massa odličnom vožnjom dolazi do pobjede.

Schumacher se mora pomiriti posljednjom stepenicom na podiju jer nije mogao ništa protiv odlične defenzivne vožnje Fernanda Alonsa. Alonso ovim drugim mjestom bježi Michaelu Schumacheru u poretku vozača za svjetsko prvenstvo na 12 bodova, a još su četiri utrke do kraja i čini se kako se Renault uspio ipak malo približiti Ferrariju u performansama.

Jenson Button u Hondi nakon pobjede u Mađarskoj, ovdje u Turskoj dolazi do četvrtog mjesta, a iza njega se plasirao Pedro de la Rosa za upravljačem McLarenovog bolida. Šesto mjesto okupirao je Giancarlo Fisichella nakon izlijetanja na startu kad je morao u boks što mu je donijelo veliki pad u poretku, ali Talijan se izvrsnom vožnjom dokopao šestog mjesta. Sedmo mjesto pripada Ralfu Schumacheru u Toyoti, a posljednji bod osvojio je Rubens Barrichello u Hondi.

Sljedeća utrka je 10. rujna u Italiji na stazi Monza, domaće trkalište Ferrarijevih bolida.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Massa (BRA/Ferrari) 1:28:51.082
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 5.575
3. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 5.656
4. J. Button (VB/Honda) + 12.334
5. P. de la Rosa (ŠPA/McLaren) + 45.908
6. G. Fisichella (ITA/Renault) + 46.584
7. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 59.337
8. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1:00.034
9. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
10. M. Webber (AUS/Williams) + 1 krug
11. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1 krug
12. R. Kubica (POL/BMW) + 1 krug
13. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
14. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 2 kruga
Nije završio:
15. D. Coulthard (VB/Red Bull)
16. C. Albers (NIZ/Midland F1)
17. T. Sato (JAP/Super Aguri)
18. N. Rosberg (NJE/Williams)
19. S. Yamamoto (JAP/Super Aguri)
20. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso)
21. K. Räikkönen (FIN/McLaren)
22. T. Monteiro (POR/Midland F1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!