Automoto

Alonso nadohvat naslova

Ante Kojundžić • nedjelja, 08.10.2006.

Španjolac Fernando Alonso pobjednik je pretposljednje utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 koja se vozila na stazi Suzuka za VN Japana. Alonsov najveći suparnik ove sezone, Michael Schumacher je odustao zbog kvara na motoru...

Start utrke prošao je mirno bez incidenata. Alonso je uspio odmah u prvom zavoju preteći Jarna Trullija i doći iza Ralfa Schumachera. Dva Ferrarija bila su naprijed, Felipe Massa ispred Schumachera, no nakon dva kruga Schumi prelazi u vodstvo.

Iako su pokazali zavidnu brzinu na kvalifikacijama, Ferrariji u utrci nisu bili toliko nadmoćni i nisu uspjeli stvoriti prednost veću od 5-6 sekundi. Poslije nekoliko krugova Alonso prelazi i mlađeg Schumachera pa mu je put prema Ferrarijima otvoren.

Španjolac se dovoljno približio Massi da ga nakon prvih izlazaka iz boksa pretekne i dospije na drugo mjesto poretka utrke, iza Schumachera, čime je napravio velik posao. Massa je izjavio kako je morao ranije u boks zbog probušene gume. Srednji dio utrke sedmerostruki svjetski prvak je održavao prednost od pet sekundi ispred Alonsa omogućavajući sebi da i poslije drugih zaustavljanja u boksu izbije ispred aktualnog prvaka.

Ali 17 krugova prije kraja, Schumachera izdaje motor koji ispušta bijeli dim, što znači kraj za Nijemca. Kraj za Nijemca, ali početak slavlja za Alonsa kojemu je otvoren put prema pobjedi čiju slast nije okusio još od lipnja ove godine kada je pobijedio u Kanadi.

Pobjedu naposljetku i uzima te bježi Schumacheru, s kojim je do današnje utrke bio izjednačen u prvenstvu, na deset bodova prednosti. Alonsu je na sljedećoj utrci u Brazilu dovoljan jedan osvojeni bod da bi obranio naslov prvaka. Jedini način na koji Schumacher može osvojiti prvenstvo jest da u Brazilu pobijedi, a Alonso se ne domogne bodova.

Drugo mjesto u utrci osvojio je Massa, jedini Ferrari preostao u utrci, a na podij se popeo i Giancarlo Fisichella koji završava utrku na trećem mjestu. Jenson Button u Hondi je četvrti ispred Kimija Räikkönena u McLarenu. Dvije Toyote su sljedeće - Trulli i Ralf, a osmu poziciju zauzeo je Nick Heidfeld u BMW-u.

Sljedeća utrka u Brazilu, 22. listopada, donijet će nam ime novog svjetskog prvaka Formule 1 za 2006. godinu. Renault je u borbi za konstruktorski naslov napravio odličan posao i sad Ferrariju bježe devet bodova.

Rezultati utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:23:53.413
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 16.151
3. G. Fisichella (ITA/Renault) + 23.953
4. J. Button (VB/Honda) + 34.101
5. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 43.596
6. J. Trulli (ITA/Toyota) + 46.717
7. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 48.869
8. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 1:16.095
9. R. Kubica (POL/BMW) + 1:16.932
10. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
11. P. de la Rosa (ŠPA/McLaren) + 1 krug
12. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
13. R. Doornbos (NIZ/Red Bull) + 1 krug
14. V. Liuzzi (ITA/Scuderia Toro Rosso) + 1 krug
15. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
16. T. Monteiro (POR/Spyker MF1) + 2 kruga
17. S. Yamamoto (JAP/Super Aguri) + 3 kruga
Nisu završili:
18. S. Speed (SAD/Scuderia Toro Rosso)
19. M. Webber (AUS/Williams)
20. M. Schumacher (NJE/Ferrari)
21. D. Coulthard (VB/Red Bull)
22. C. Albers (NIZ/Spyker MF1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!