Tenis

Karlović sve razljutio

Bernard Jurišić • petak, 20.04.2007.

Nastavkom svog nekorektnog odnosa prema reprezentaciji koji traje već godinama, Ivo Karlović definitivno je razljutio sve strukture hrvatskog tenisa. Njegovo financijsko licitiranje s odzivom u reprezentativni dres ovog su tjedna prokomentirali svi, od čelnika HTS-a, preko izbornika do njegovih suigrača. Onih zbog kojih se i Karlović kiti titulom "pobjednika Davis Cupa"...

Ivo Karlović i ovog je tjedna ponovio da "najvjerojatnije neće igrati za reprezentaciju protiv Velike Britanije", prisnaživši to već iznesenom tezom o "nepravednoj raspodjeli novca između igrača u reprezentaciji".

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Zagrepčanin je već nekoliko puta pokazao kako mu nastup za hrvatsku reprezentaciju ne znači ništa više od još ponekog dolara više na svom bankovnom računu. Već je nekoliko puta ostavljao na cjedilu momčad kad ga je najviše trebala, stoga i njegov najnoviji komentar nije ništa novo.

No, novost je da su konačno "progovorili" svi ostali, koji su dosad Karlovića uglavnom "štitili", "pozivali na dogovor" i zataškavali njegov čisto interesni pristup reprezentaciji. Primjerice kad su se dijelili veliki novci na Svjetskom Kupu u Düsseldorfu bio je pozvan i spremno se odazvao, no za Davis Cup mečeve protiv Argentine ili Njemačke, gdje su ga njegovi suigrači trebali - nije imao interesa igrati.

"Smiješno je da treći igrač reprezentacije traži iste novce za nastup kao i jedan Ljubičić, koji je pobijedio 11 od 12 mečeva u godini kad smo osvojili Davis Cup", gotovo istovjetno su njegovo traženje komentirali predsjednik HTS-a Radimir Čačić i izbornik Goran Prpić.

Osjetilo se da je Prpić posebno "nervozan" kad priča skrene prema Karloviću, ali dosad nije želio povlačiti nikakve "radikalne" poteze. "U interesu hrvatskog tenisa uvijek ću razgovarati s bilo kim, tako i s Karlovićem. Dogovor o raspodjeli novca prepuštam igračima, ali moj stav je jasan. Svi smo mi bili treći igrači i nikome od nas nije smetala takva raspodjela novca. Za reprezentaciju se igra zbog drugih stvari, a ne zbog novca".

Slika 2 od 3.
Foto: Ante Đorđević

"Loptica" je tako prebačena na igrače. Međutim Ivan Ljubičić i Mario Ančić ipak su predobri ljudi i preveliki sportaši, da ne ulazimo u priče o "dokazanim domoljubima", da bi Karloviću jasno rekli "Ne!". Ne radi se o Karloviću, ne radi se o novcima, radi se o principu. I radi se o reprezentaciji, koja je za razliku od Karlovića, drugima nešto svetija.

Iako bi Ljubičić i Ančić možda i pristali na "Karlovićevu raspodjelu", treba jasno reći da takav ustupak ne bi bio ni pošten, ni korektan, ni pravičan. Ljudima koji se služe ucjenama da bi na račun nacionalnog dresa i tuđeg znoja iskamčili poneku tisućicu više, ničim ne treba popuštati. Čak ni u slučaju da su Karlovićeve mogućnosti - federerovske.

Ljubičić se polako povlači iz cijele priče, ali i dalje je spreman uskočiti kad god je potrebno. Tako je već najavio da će vjerojatno zaigrati protiv Velike Britanije u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu.

No, budući prvi igrač Ančić je konačno odlučio malo "pustiti paru" glede Karlovićeve situacije, priznajući da je razočaran njegovim odnosom. "Karlovića smo primili u momčad za Düsseldorf iako nas je prije toga neugodno iznenadio otkazom u Davis Cupu kad smo ga trebali. On sada postavlja neke novčane uvjete, što je jako nekorektno. Ako želi igrati neka dođe, o svemu možemo razgovarati, ali nikakve ucjene nećemo prihvatiti."

Stvarno stanje stvari najbolje je sažeo u nekoliko rečenica. "Ja sam protiv Njemačke igrao praktično u prvom stupnju mononukleoze, mogao sam zbog toga izgubiti život, a ne karijeru. Ljubo je toliko puta igrao i bolestan i ozlijeđen. A Karlović bi najprije razgovarao o novcima. Nikoga ne treba moliti da igra za reprezentaciju, niti ćemo ga moliti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!