Rukomet

Slatke brige koje to nisu

Tomislav Pacak • utorak, 09.01.2007.

Odlično odrađene pripreme i dobri nastupi na pripremnim utakmicama donijeli su Linu Červaru i dosta glavobolje - kako među toliko zaslužnih odabrati 16 najboljih za Njemačku? Navodno su to slatke brige, no za Červara je to možda i najteži dio posla uoči SP-a. Hrvatska je pokazala da to SP dočekuje super spremna, pitanje je tek u kojem sastavu...

Hrvatska rukometna reprezentacija odlično je odradila dosadašnji dio priprema za Svjetsko prvenstvo na kojem je cilj jasan - vratiti svjetski naslov u Hrvatsku, a s obzirom na uspjehe posljednje četiri godine (olimpijsko i svjetsko zlato, svjetsko srebro) Hrvatska je definitivno pri samom vrhu popisa favorita. Za razliku od primjerice priprema za prošlogodišnje EP u Švicarskoj, ove pripreme nisu donijele veće zdravstvene probleme, te je dojam da Hrvatska nikad nije imala širu reprezentaciju.

Upravo je 'kratka' klupa bila najveći problem u Švicarskoj gdje su naši jednostavno ostali bez goriva u polufinalu, dok bi u Njemačkoj to mogao biti jedan od najjačih aduta. U reprezentaciju se vratio Tonči Valčić, opet je u kadru i odlični Vedran Zrnić, Vuković je puno napredovao, a još je tu nekoliko novih 'klinaca' poput Duvnjaka i Vukića.

S ovom ekipom Červar ima puno više opcija u napadu, ali i u obrani koja će po prikazanom na Croatia-Slovenia Cupu biti hrvatski forte u Njemačkoj. Protiv Grčke, BiH i Slovenije Hrvatska je pokazala kako bi mogla igrati obranu na razini one iz Portugala kada smo u prvoj fazi natjecanja odigrali uistinu impresivne obrambene partiture. Što je najbolje, Hrvatska ima nekoliko dobrih opcija u obrani - od zaštitnog znaka 3-2-1 (dublja i plića verzija) do 5-1 s Vorijem ili Špremom naprijed, ovisno o potrebama.

U napadu se uglavnom igralo na kvalitetu Balića, Lackovića i društva, nema sumnje da će sa svježinom koje, jasno, nema u ovom dijelu priprema, doći i lakša i bolja realizacija, pa se ni za napad ne treba brinuti. Zapravo je jedina stvar koja muči Červara izbor 16 igrača koje će prijaviti za prvi krug natjecanja, s obzirom da svi koji su ostali u kadru imaju dobre argumente za odlazak na SP.

Červar će na SP najvjerojatnije voditi 20 igrača, s obzirom da po dvojicu smije dodati (točnije zamijeniti) nakon prvog odnosno drugog kruga natjecanja. To će mu malo olakšati probleme, iako će i dalje morati izabrati 16-oricu s kojom će krenuti u natjecanje. Prema prikazanom na Croatia-Slovenia Cupu, pokušat ćemo se staviti u Červarovu kožu i otkriti tko bi mogao biti višak. Horvat i Josip Valčić su otpali nakon Kopra, ostao je 21 igrač, u principu će samo jedan otpasti prije Njemačke, i to vjerojatno vratar. No kakva je trenutna 'ljestvica vrijednosti' po pojedinim pozicijama...

Vratari: Kako je Vlado Šola otpao zbog ozljede ramena, Venio Losert jedini među preostalima ima iskustva s velikih natjecanja te je jasno da će, ako se normalno oporavi od ozljede (a oporavak bi trebao biti definitivan ovih dana), vratar Barcelone biti prvi hrvatski golman na SP-u. Za još dva mjesta (pod pretpostavkom da će Červar voditi tri golmana) bore se trojica. Alilović je najviše pokazao u utakmicama, Jerković ima više iskustva, pa bi Somić mogao biti prekobrojni, no neće začuditi ni drugačija odluka izbornika.

Krila: Na desnom je sve bilo jasno, Zrnić je bio među najboljima na pripremnom turniru i Horvat tu nije imao šanse, s obzirom da je ozlijeđeni Džomba nedodirljiv. Puno neizvjesnije je na lijevom krilu - Šprem je koristan u obrani na 5-1, solidan u realizaciji; Kaleb izvrstan na halfu u obrani, također korektan u realizaciji, a pritom je 'dobri duh' ekipe; Vukić nema iskustva velikog natjecanja, no pokazao je na Svjetskom kupu da se može računati na njega i u neizvjesnim završnicama. Utrka će biti neizvjesna do kraja, no ipak je vjerojatnije da se među 16 neće ugurati Vukić, samo zbog iskustva...

Pivoti: I ovdje je situacija prilično jasna, Červar će u Njemačku voditi Sulića, Vorija i Anušića, s time da bi pivot Zagreba mogao 'izvisiti' pri popisu 16-orice za prvi krug. Vori i Sulić imaju dobru realizaciju u napadu, a sva trojica igraju važne role u obrani.

Vanjski: Tu je, dakako, najveća gužva i najviše upitnika. Lacković, Balić i Metličić su apsolutno nedodirljivi, odmah do je i Dominikovi kojeg u obrani ne može nitko zamijeniti. Drago Vuković pokazao je da može biti odličan dodatak u napadu (odigrati i desnog i srednjeg vanjskog), dok se povratnik Valčić još malo muči u napadu, no u obrani podsjeća na onoj sjajnog Valčića koji je u Portugalu bio među najjačim karikama. Špoljarić je bio sudionik svih velikih pobjeda, može dati veliki doprinos u obrani, a usput i pripomoći u napadu na sve tri vanjske pozicije.

Domagoj Duvnjak je definitivno budućnost, ali i sadašnjost hrvatskog rukometa, dečko kojem treba iskustvo velikog natjecanja, ali i dečko koji itekako dobro može odmijeniti Balića (što je, pak, jako potrebno Paklenima). Tu je i Buntić koji nije u posebno dobroj formi, no opet, jedini je ljevak na vanjskim pozicijama uz Metličića.

Ako pretpostavimo da će Anušić i Vukić (ili neko drugo krilo) biti među četvoricom u "čekaonici", dvojica će otpasti s vanjskih pozicija. Nećemo se igrati prognozera, ali Červaru te slatke brige vjerojatno i nisu najslađe.

Međutim, Červar je sigurno radije u ovakvoj poziciji nego da opet računa na 10-11 igrača kao što je bilo u Švicarskoj. Hrvatska sada uz izniman talent u napadu ima i širinu, dečki izgledaju kao prava 'klapa', i kao što kaže Červar - imamo ponovno team. Hrvatska definitivno u Njemačku odlazi spremna za novi pothvat, uz malo sreće koja je uvijek potrebna ovo SP u Njemačkoj bit će puno sretnije za kockaste navijače nego ono nogometno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!