Nogomet

Kamenovani u Imotskom

Ivana Strahija • četvrtak, 02.11.2006.

Premda je hrvatski tisak ostao 'bez tinte' kad je trebalo napisati pokoju o incidentnom susretu Imotskog i Čakovca, dužnosnici čakovečkog drugoligaša, kao i kapetan momčadi, živo su svjedočili o bacanju kamenja na klupu i agresivnoj igri domaćina.

U nogometu se zbilja ništa ne može predvidjeti, to je stara poslovica, no toliko agresivno i nesportsko ponašanje teško je i u snu očekivati. Pa ipak, Čakovčani su se iz Imotskog vratili dobrano natučeni, kao i zastrašeni prijetnjama koje su tamo doživjeli.

A sve je počelo vrlo lijepo, pa čak i srdačno. Na početku susreta domaći su igrači istrčali noseći transparent 'Igrajmo nogomet', žaleći se na bespotrebnu grubost koja je od početka sezone zavladala drugoligaškim travnjacima. Tako je i bilo, pa su Imoćani i Čakovčani uživali u lijepoj nogometnoj igri, dobrom suđenju i korektnom navijanju u prvih 45 minuta. No nakon toga kao da se sve okrenulo:

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Strahija

"Već smo po izlasku iz svlačionice po završetku odmora dočekani vrijeđanjem. Grupica je navijača Imotskog iskaljivala svoj bijes urlajući na nas, no nekako smo došli do terena. Nakon drugog izjednačenja imali smo priliku vidjeti i osjetiti ono najlošije od nogometa.", ozbiljno priča Josip Juras, sportski direktor Čakovca.

Sa neizvjesnih 2:2 na semaforu domaćini su postali žedni krvi, prvo je udarac laktom u glavu dobio Baksa, a potom je, ni kriv ni dužan, nastradao i kapetan ekipe Dejan Mezga: "Išao sam prema lopti, a Brazilac me namjerno udario laktom u glavu. Nema sumnje da je namjera postojala, a sudac nas nije nimalo štitio od sve grubljih nasrtaja domaćina. Redali su se prekršaj na prekršaj, sudac je ostajao nijem. Jednostavno nismo mogli igrati.", priča popularni Megi.

Ušuti ili ćemo svi dobiti batine!

Slika 2 od 3.
Foto: Ivana Strahija

Iako je ove incidente morao vidjeti barem jedan od sudaca, ništa se ne događa, pa Josip Juras počinje glasnije prosvjedovati sa gostujuće klupe, ostajući unutar ocrtanog područja. U tom je trenutku na klupu bačen kamen, potom i češer, da bi do klupe dotrčao četvrti sudac i rekao, po Jurasovom pričanju: "Ušuti i smiri se ili ćemo svi dobiti batine."

Domaćini su pet minuta pred kraj susreta, ne birajući sredstva za nepotrebnu grubost na terenu, došli do ponovnog vodstva, a do isteka utakmice postigli su još dva pogotka. Koliko je Čakovčanima teško bilo igrati, najbolje priča trener Dragutin Naranđa: "U prvom smo dijelu igrali vrlo dobro, držali smo izjednačen rezultat sve do 85. minute. Imali smo kontrolu nad fazom obrane i prilike iz kontra-napada. No, zbog grubosti smo se jednostavno raspali, a govora o fair playu u drugom poluvremenu nema. Bili smo pod stalnim pritiskom, domaćini su bili vrlo agresivni, a sudac nas nije štitio od prekršaja.", rekao je Naranđa.

Čakovčani se čak niti nakon nekoliko dana nakon susreta nisu mogli oteti dojmu da su u Imotskom mogli postići i mnogo bolji rezultat. No, dali smo si truda te za mišljenje upitali i drugu stranu, predsjednika NK Imotskog Nediljka Tola: "Nema govora o grubosti, kao ni kamenovanju. Možda je koje dijete bacilo češer na teren, ali to je to. Grubo i žestoko nisu jedno te isto. Za prvo mora postojati jasna namjera. Našem je igraču na primjer na gostovanju kod Mosora slomljena noga, no sudac to nije sankcionirao jer nije bilo namjere. Možda su naši igrači u žaru borbe pomaknuli malo granicu, ali je to daleko od incidenta. Čude me takve izjave Čakovčana, nema mi tu nikakve logike."

Nadajmo se ipak da će ovaj slučaj biti kad-tad rasvijetljen od strane za to odgovornih nogometnih institucija, no nama slomljene noge i laktovi u glavu na zelenom nogometnom terenu nikad nisu prihvatljivi.

Idemo dalje, protiv Vukovara na pobjedu

Okrenimo se ipak vedrijim temama: Čakovčani će već sutra ugostiti Vukovarčane. Nakon mjesec i pol dana za kormilom čakovečkog drugoligaša, Dragutin Naranđa vrlo je zadovoljan pozitivnim pomakom u momčadi: "Postali smo kvalitetna ekipa, jedino što nas još muči su individualne pogreške pojedinaca i naivno primanje golova. Napravili smo lijep pomak prema sredini drugoligaške ljestvice."

Protiv Vukovara u petak trener Naranđa najavljuje pobjedu: "Dobro smo se pripremili i poštovat ćemo protivnika. Na domaćem se terenu uvijek trudimo pobijediti, pa se tri boda nadamo i ovog petka. Mislim da smo s Vukovarom na ravnopravnoj nozi što se kvalitete momčadi tiče, pa će naši gledatelji zasigurno vidjeti lijepu nogometnu igru", zaključio je Naranđa.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!