Nogomet

Kamen Ingrad - Rijeka: Tonito "odmrznuo" Riječane

Ivan Milatić • subota, 04.11.2006.

Rijeka je upisala drugu uzastopnu prvenstvenu pobjedu. Slavili su "bijeli" minimalno u Velikoj, a drugo kolo zaredom pogodak je postigao Španjolac Tonito...

U neka bolja vremena na tribinama igrališta ŠRC Kamen Ingrad u Velikoj znalo se naći i 12.000 gledatelja, ove subote skupilo ih se jedva 200 od čega je 70 bilo gromoglasnih gostujućih navijača. Klasični zimski uvjeti (nula stupnjeva), serija loših rezultata i općenito loše nogometno ozračje koje ove sezone vlada u Velikoj uzrok su što su se na tribinama našli oni najhrabriji. Hrabri su bili i nogometaši Rijeke koji su za razliku od domaćina utakmicu odigrali u kratkim rukavima.

Prvu prigodu na susretu imali su domaćini u sedmoj minuti. Nakon slobodnog udarca Mate Brajkovića s 20 metara odbijenu loptu prihvaća Petar Tomić, no njegov udarac završava tik pored lijeve vratnice Velimira Radmana. Radman je na vratima bio umjesto standardnog čuvara mreže Dragana Žilića koji se ozlijedio na posljednjem treningu uoči puta u Veliku kada je poslije sraza s Krunoslavom Rendulićem i zaradio sedam šavova na dva mjesta, iznad i ispod lijevog oka. Zanimljivo je spomenuti da je Radman posljednji puta riječka vrata čuvao upravo u Velikoj u pretposljednjem kolu prošle sezone.

Tri minute nakon spomenute prigode gosti dolaze do, kako se kasnije pokazalo pobjedničkog pogotka. Dušan Kerkez na lijevoj strani pronalazi Krunoslava Rendulića koji povratnom loptom pronalazi Mihaela Mikića koji puca, a njegov udarac s pola metra u mrežu sprovodi Tonito.

U 15. minuti Rendulićev udarac s 24-25 metara završava metar iznad vratiju, a u 19. minuti Brajković iz slobodnog udarca s 20 metara dobro puca, ali zamalo pored lijeve vratnice. Poslije spomenute prigode nije se događalo ništa vrijedno spomena sve do 36. minute kada je Nino Bule na lijevoj strani prošao Iliju Sivonjića, pucao iskosa s deset metara, a domaći vratar Asmir Avdukić u padu obranio. Najveću prigodu za potvrdu pobjede Riječani su propustili u 41. minuti kada je nakon sjajnog prodora Rendulić ubacio za Ahmada Sharbinija, a drugi strijelac HNL-a propustio je glavom sa četiri-pet metara matirati Avdukića. Njegov udarac otišao je preko gola. Od toga trenutka pa do kraja poluvremena domaćini su stisnuli Rijeku u njezin kazneni prostor, ali nisu uspjeli stići do izjednačenja, jer je najprije Sivonjićev udarac s 14 metara Radman sigurno ukrotio, a potom je Stipkovićevo ubacivanje u peterac rasčistio Rendulić.

U 47. minuti Bule je nabacio za Tonita koji glavom puca u Avdukića, a deset minuta kasnije Mikić iz slobodnog udarca s desne strane pronalazi Bulu koji puca glavom, ali lopta odlazi preko gola. To je bilo sve od Rijeke ove subote. Posljednjih pola sata proteklo je u potpunoj dominaciji domaćih nogometaša koji nisu uspjeli konkretizirati niti jednu prigodu. Najprije se u 58. minuti u dobroj poziciji našao Sivonjić, a njegov pokušaj u posljednji čas spriječio je kapetan gostiju Daniel Šarić. Dvije minute kasnije opet je u akciji izuzetno pokretljivi Sivonjić koji pronalazi Brajkovića, ovaj gađa suprotni kut Radmanova gola, ali lopta za nekoliko centimetara odlazi u gol-aut. Možda i najbolju prigodu da stignu barem do boda domaći su prokockali u 62. minuti kada je Mladen Stipković pronašao Sašu Šesta koji je sa dva-tri metra pucao pored gola.

Igrala se 67. minuta kada je Sivonjić u trku iz igre izbacio Petera Leranta, vrlo dobro potegao s 10-12 metara, ali njegova je lopta otišla za malo pored gola. Posljednja poluprigoda Riječana dogodila se u 75. minuti kada je Goran Rubil koji je u 55. minuti zamijenio neprimjetnog Ahmada Sharbinia prošao po desnoj strani i nabacio za Tonita, no njegov udarac je blokiran. Španjolac, koji je i u ovom susretu dokazao da je izuzetan igrač je zatražio zamjenu u 77. minuti. Razlog ozljeda zadnje lože lijeve noge. Za sada je sigurno da će propustiti dvoboj protiv Zagreba u srijedu, a pod znakom pitanja je i njegov nastup u drugom uzastopnom domaćem ogledu protiv Slaven Belupa, sljedeće subote. Imali su do kraja domaći još dvije izgledne šanse. Josip Čutuk mogao se proslaviti u 84. minuti no njegov udarac glavom sa svega nekoliko metara odlazi pored gola, a posljednju nadu u poravnanje nije u pogodak uspio pretvoriti Stipković koji je u 89. minuti sjajno izveo slobodan udarac s 22-23 metra, no Radman je još bolje reagirao, "paradom" izbacio loptu u korner i sačuvao pobjedu Riječana.

Prema prikazanom Veličani su zaslužili barem bod, a takvog je mišljenja nakon susreta bio i njihov trener Milan Tomljanović.
"Pobijedila je sretnija, a ne bolja momčad. Primili smo glup gol, a nakon toga stvorili dosta izglednih prilika koje nismo uspjeli realizirati. Muči nas realizacija i to moramo popraviti želimo li sačuvati prvoligaški status."

Realno je utakmicu procijenio i gostujući strateg Milivoj Bračun rekavši:
"Pribojavao sam se ove utakmice jer je dolazila nakon Dinama. U ovom dvoboju mogu biti zadovoljan rezultatom i činjenicom da nismo primili pogodak. U Velikoj nismo mogli računati na nekoliko igrača što zbog ozljeda, što zbog suspenzija, ali sve u svemu najvažnije je da uđemo u seriju pozitivnih rezultata i započnemo put prema gornjem dijelu ljestvice."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!