Nogomet

Vodeći u zoni sumraka

Tomislav Globan • ponedjeljak, 06.11.2006.

13. kolo bilo je nesretno za do subote vodeća tri kluba prvenstva. Dinamo je poražen nakon gotovo sedam mjeseci igre po hrvatskim travnjacima, Hajduk je razočarao blijedom igrom i rezultatom kod posljednjeplasirane Cibalije, dok je Varteks u susjedstvu ostao posramljen i potučen do nogu...

Velika subota, 15. travnja 2006. datum je posljednjeg Dinamovog poraza u hrvatskim okvirima. Do ove subote. Serija je dakle potrajala respektabilnih 17 utakmica. Ono što se umalo dogodilo u Koprivnici prije sedam dana, Kužeova momčad na Šubićevcu nije uspjela izbjeći. Iako je najčešći rezultat utakmice Šibenik - Dinamo do sada bio 0:0, uoči subotnjeg dvoboja taj rezultat nitko nije očekivao, ponajviše zbog činjenice da ova dva kluba ne propuštaju zabiti niti u jednom kolu. Kada je Luka Modrić doveo svoju momčad u vodstvo svojim (tek!) drugim ovosezonskim pogotkom (zanimljivo, ponovno mu je "žrtva" bio Šibenik), malo je tko uistinu vjerovao da je momčad Ivana Pudara sposobna za potpuni preokret.

Međutim, aktualni je prvak neobjašnjivo iz ruku ispustio utakmicu koju je kontrolirao praktički cijelo prvo poluvrijeme i dopustio izjednačenje pred sam odlazak na odmor. U drugom poluvremenu Kuže je rošade unutar prvih 11 pretpostavio uvođenju izmjena s klupe, no njegova je momčad izgledala još izgubljenije i nepovezanije. Posvemašnju konfuziju u zadnjem redu gostiju iskoristili su lijepom akcijom Guvo i Rukavina te natjerali Dinamo da potpiše kapitulaciju nakon što je poveo utakmicu, što se u HNL-u zbilja rijetko događa.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Upada u oko i činjenica da je Dinamo četiri posljednja HNL poraza doživio redom od klubova s Jadrana. Kronološki, Dinamove su navijače rastužili redom Pula, Rijeka, Hajduk te u subotu Šibenik. Posljednja "kontinentalna" momčad koja je porazila modre bio je Osijek još u 2. kolu prošlog prvenstva.

Priliku da po prvi puta ove sezone bodovno prestigne Dinama, Hajduk je propustio tamo gdje se to najmanje očekivalo. Na terenu kod fenjeraša, posljednjeplasirane Cibalije, Splićani nisu mogli do više od mršave "nule". Izostanak Carevića i Muse čini se da je pretežak udarac za splitski vezni red, odnosno igru jer ono što su bili pokazali u subotu u Vinkovcima nikako ne dolikuje klubu koji se bori za naslov prvaka. Protiv Kamen Ingrada u srijedu u sastavu neće biti ni "požutjelog" Balatinca, stoga Zoran Vulić s razlogom poziva na maksimalan oprez, bez obzira što im u goste dolazi klub koji dijeli začelje prvenstvene ljestvice te ima najpropusniju obranu u ligi.

Trener Vinkovčana Ivica Matković nakon što je prošle sezone s Kamen Ingradom čak triput svladao Hajduka, niti ovoga puta nije propustio "otkinuti" bodove svom bivšem klubu i klubu koji mu je nedvojbeno u srcu. Svaki bod u borbi za opstanak za Cibaliju znači mnogo, a kada je osvojen protiv Hajduka on dobiva dodatno na značaju. U srijedu im predstoji gostovanje kod "ranjenog lava" - Dalićevog Varteksa.

A Varaždince je "ranio" susjed. U Čakovcu se naime dogodilo treće veliko iznenađenje kola. Iznenađenje nije toliko zbog pobjede Međimuraca nad Varteksom, koliko zbog rekordnog rezultata kojim je ona ostvarena. Malo je tko mogao predvidjeti da se krojačima sprema "petarda", no mnoštvo neiskorištenih prilika te po tko zna koji put kardinalna pogreška vratara, nije mogla proći nekažnjena. Varaždinci ne pamte ovako visok poraz još od posljednjeg kola sezone 2004/05 kada im je Ćiro Blažević za oproštaj od trenerskog mjesta podario šesticu u vlastitoj mreži i još istog dana prešao na klupu Hajduka.

Zagreb je i treću uzastopnu domaću utakmicu riješio na najbolji mogući način te se s nova tri boda protiv Slaven Belupa uspeo na 3. mjesto. Ono što ćemo pamtiti iz ove utakmice je način na koji je vratar koprivničke momčadi Jane Nikoloski dobio crveni karton. Naime, reprezentativni vratar Makedonije nije se mogao pomiriti s jednom odlukom pomoćnog suca neposredno prije drugog Zagrebovog pogotka te je u razmaku od samo nekoliko sekunda zaradio dva žuta kartona i praktički time riješio utakmicu.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Rijeka se minimalnom pobjedom kod najgostoljubljivijeg domaćina lige, Kamen Ingrada, nakon gotovo dva mjeseca pomaknula sa 10. mjesta te gornji dio ljestvice sada ne izgleda tako daleko. Ipak, ne treba smetnuti s uma da je od pet riječkih pobjeda ove sezone, čak četiri stiglo protiv Cibalije, odnosno Kamen Ingrada, dvije najslabije momčadi lige. Bračunovoj momčadi sada slijede dvije uzastopne domaće utakmice, međutim pitanje je kolika je to prednost obzirom da su aktualni viceprvaci Hrvatske više bodova osvojili na strani nego na Kantridi.

U dvoboju momčadi koje još od rujna mjeseca ne znaju za prvenstvenu pobjedu, seriju su nastavila - oba kluba. U dosta čudnoj utakmici na Verudi Pula i Osijek podijelili su bodove. Miroslava Žitnjaka samo su sekunde dijelile od prve pobjede u trenerskoj karijeri, međutim trenera Osijeka nikako da "krene karta". Njegova momčad sada se nalazi na tužnoj desetoj poziciji. U posljednjih devet kola ubilježena je tek jedna pobjeda, a nešto povoljniji raspored u narednim kolima teško da će utješiti navijače plavo-bijelih.

Hrvatska nogometna liga ubrzava tempo. Iduće se kolo igra već u srijedu. Izrazitih derbija nema, a najzanimljiviji dvoboj kola trebao bi biti onaj na Kantridi između Rijeke i Zagreba. Hoće li to biti i posljednje kolo uoči odlaska reprezentacije u Izrael, saznat ćemo tijekom ovoga tjedna.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!