Nogomet

Osijek - Šibenik: Vitaić za prvi Žitnjakov bod

Vedran Stilin • subota, 28.10.2006.

U 12. kolu 1. HNL Osijek nije uspio na svom terenu prekinuti neugodan niz od tri uzastopna prvenstvena poraza jer su njihovi današnji suparnici nogometaši Šibenika pokazali vrlo dobru igru i na kraju zasluženo odnijeli jedan bod kući...

Odlaskom Ive Šuška s kormila osječkog kluba i dolaskom Miroslava Žitnjaka na ovu očito nezahvalnu funkciju mislilo se kako će Osijek napokon odbaciti epitet najneefikasnije momčadi prvenstva. Ipak, nakon četiri kola može se konstatirati da je Osijek uz neefikasnost dobio još jedan epitet - neučinkovitost.

Peta službena utakmica i prvi remi (uz poraz u Kupu od Intera) dosadašnji je rezultat Žitnjakovih izabranika koji nastavljaju s prošlosezonskom boljkom neefikasnosti u napadu. Danas se to moglo najbolje vidjeti jer da nije bilo lucidnosti Ante Vitaića Osijek bi zasigurno i četvrto kolo zaredom praznih džepova čekao novi tjedan.

Osječani su bolje otvorili susret i već u sedmoj minuti iz jedne kontre Vitaić prolazi po desnoj strani šibenske obrane, ali solo akciju okončava samo udarcem u vratara Čavlinu. Tri minute kasnije gosti preko raspoloženog Kwedija dolaze do vrlo dobre prigode koju Rukavina upropaštava lošim udarcem glavom.

Na novu prigodu domaćina čekalo se šest minuta, a onda Pavličić na dodavanje Vitaića dobrim udarcem i dalje drži Čavlinu maksimalno spremnog. Samo nekoliko trenutaka kasnije Milardović povlači kontru te vrlo dobrim pokušajem s 20 metara gađa tik pored lijeve vratnice šibenskog gola.

Tada su obje momčadi ubacile u nižu brzinu pa se na prekid "sušnog" razdoblja moralo strpiti do 36. minute. Vitaić tada stavlja loptu na nekih 35 metara od gostujućeg gola i iznimno neugodnim udarcem ponovno prijeti dobro postavljenom Čavlini. Minutu nakon toga Pavličić na dodavanje Smoje u padu puca izvan okvira gola.

U 45. minuti gosti dolaze do prilike poluvremena zahvaljujući spretnom Rukavini koji s poda pronalazi Kwedija, a ovaj u maniri rasnog strijelca pogađa Skenderov gol. Ipak, pomoćni sudac je još na početku te akcije visoko držao zastavicu u zraku tako da je glavni sudac Mlinar uz negodovanje Šibenčana pokazao samo prekid za Osijek.

Prva prigoda u drugom dijelu odmah je pretvorena u pogodak. Marko Kartelo je na prvi pogled povukao jednu bezopasnu akciju, ali je silovitim udarcem s 25 metara iznenadio novopečenog reprezentativca Skendera te je lopta odsjela u njegovom desnom kutu za hladan tuš domaćinu.

Najbolje prilike Osijek je u ovom susretu stvarao iz prekida, a tako je bilo i deset minuta kasnije. Već nekoliko puta spomenuti Vitaić tada iz slobodnjaka s nekih 20-ak metara iskosa odlično pogađa bližu stranu za izjednačenje i veliko veselje okupljenom mnoštvu. U 70. minuti isti igrač ponovno demonstrira svoju ubojitu desnu nogu , ali ovaj dalekometni pokušaj Čavlina sjajno vadi iz svog lijevog gornjeg kuta čime je rezultat ostao nepromijenjen.

Do kraja su samo još gosti dva puta zaprijetili. U prvoj prigodi Kartelo odličnu akciju završava udarcem točno u Skendera, a u drugoj Guvo "promašuje večeru" s nekih pet metara kada se našao sam pred vratima osječkog gola. Završilo je podjelom bodova kojom gosti iz Šibenika itekako mogu biti zadovoljniji jer su od današnjeg nemoćnog suparnika u prvom kolu poraženi na Šubićevcu 2:1.


Ivan Pudar, trene Šibenika: "Najgora stvar u nogometu je kad se počne pričati da jedna ekipa igra loše. Ekipa ne igra loše već igra onoliko koliko druga ekipa dozvoljava da igra. Mogu reći da smo držali kvalitetno igru u svojim nogama i imali smo nekih određenih šansi koje smo uz malo veću sabranost mogli na kraju i iskoristi. Ne bi bilo nezasluženo ni da smo izgubili jer nogomet je takav i gledajući realno šanse se stvaraju na obje strane. Mislim da je u konačnici 1:1 i najrealnije. Moram reći da sam stvarno doživio Osječane, a i moram reći da ustraju jer ovo je dobra ekipa. Ipak je ovaj grad koljevka nogometa s omladinskom školom i kvalitetnim igračima te im želim da naprave ono što svi očekuju od njih. "

Miroslav Žitnjak, trener Osijeka: "Teško je svima nama. Nije meni ništa teže nego igračima tako da smo svi u jednom razmišljanju o situaciji, kako nogometnoj tako i o našem predsjedniku. Sigurno je da smo sve danas htjeli učiniti i dobiti ta tri boda. Kao što je moj kolega Pudar rekao, jesmo mi imali prilike, ali nismo bili na onom nivou na kojem možemo biti. Sigurno da je Šibenik pridonio tome jer su jedna ekipa koja je izrazito opasna u kontrama. To smo očekivali zbog čega smo se postavili da pokušamo anulirati upravo te njihove brze i okretne igrače. Ipak, po mom viđenju oni su manje griješili i bili su hitriji, a mi smo nešto dalje stajali od njih te im dozvolili da dolaze u situacije iz kojih su mogli zabiti još koji gol. Mi smo u prvom poluvremenu imali dvije-tri čiste situacije, ali smo svjesni da moramo stvoriti više prilika da bi zabili gol. Mogli smo igrati puno više i borbenije, ali na kraju mi samo preostaje čestitati Šibeniku na osvojenom bodu."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!