Rukomet

Put kreće preko Maroka, Rusije i Koreje

Vedran Stilin • četvrtak, 18.01.2007.

Skupina A, B, C, D, E uvod su u ono zbog čega zapravo s nestrpljenjem čekamo petak i početak Svjetskog prvenstva. Naravno, to je F skupina gdje se osim Maroka, Koreje i Rusije nalazi – Hrvatska…

Kako i zaslužuju, Pakleni će dobiti svoj zaseban najavni tekst tako da krećemo s reprezentacijom koja ima jednu od najbogatijih rukometnih povijesti, a niti na ovo Svjetsko prvenstvo ne dolaze uzdignutih ruku.

Rusija

Kada netko na Svjetsko prvenstvo stiže s tri zlatna odličja (bilo SSSR ili Rusija) onda se tu reprezentaciju svakako mora uzeti s dosta strahopoštovanja. Zanimljivo, cijela zlatna priča krenula je 1982. upravo u Njemačkoj, točnije tada Zapadnoj Njemačkoj gdje je Rusija (SSSR) stigla do svog prvog zlata. Hoćete još zanimljivosti? U finalnom ogledu su nakon produžetaka svladali Jugoslaviju 30:27, s nekolicinom hrvatskih igrača u svojim redovima, te su se tako po prvi puta u svojoj povijesti dokopali zlata.

Sljedeće zlato čekali su punih 11 godina kada odvojena Rusija na sjeveru Europe u Švedskoj nadjačava Francusku. 1997. godine i Japan ostala je upisana kao treća velika godina ruskog rukometa jer tada je u finalu pala Švedska za posljednje osvojeno zlato. Uz to, svakako treba spomenuti i tri srebrna odličja što im daje za pravo govoriti da su jedna od najuspješnijih rukometnih nacija svijeta.

U Njemačku ne stižu s toliko visokim apetitima jer svjesni su da u rukometu trenutno vladaju neke druga nacije, ali isto tako treba napomenuti da tvrd i neugodan rukomet može stvoriti dosta problema njihovim suparnicima. U toj priči glavnu ulogu ima energični Vladimir Maximov koji već dugo vremena plovi na kormilu ove reprezentacije, a isto tako s dosta uspjeha vodi Čehovske Medvede – klub koji većim dijelom čini reprezentaciju.

Skupina F, raspored

1. kolo (20. siječanj)
16:00 Hrvatska - Maroko
18:00 Rusija - Koreja

2. kolo (21. siječanj)
16:00 Maroko - Rusija
18:00 Koreja - Hrvatska

3. kolo (22. siječanj)
18:00 Maroko - Koreja
20:00 Hrvatska - Rusija

Jedan od onih koji je prešao granice Rusije je Eduard Kokšarov. Riječ je o vođi ove reprezentacije i članu slovenskog Celja čiji su odlični nastupi gurali Rusiju do velikih rezultata. Ubojita karika ovog sastava svakako je i Alexej Rastvorcev, dok nikako ne smijemo izostaviti Krivošnjikova, Torgovanova i Egorova. Na kraju kada se sve sumira treba reći da je riječ o našem najvećem konkurentu u grupi, što i nije neka novost, te da će vjerojatno upravo dvoboj protiv njih odlučivati o bodovima koje ćemo prenijeti u drugu fazu natjecanja.

Južna Koreja

Zaboravite sada ovu priču gore jer Koreja se nikako ne može svrstati u isti redak s Rusijom. Ova azijska momčad do sada je sedam puta nastupala na svjetskim prvenstvima, a posljednji puta je smotru najboljih reprezentacija vidjela 2001. u Francuskoj kada su stigli do 12. mjesta. Do najboljeg rezultata stigli su u obližnjem Japanu 1997. godine kada su u konačnici zauzeli sedmo mjesto.

Očito je da im azijski parketi leže jer povijesni uspjeh upisan je 1988. godine na Olimpijskim igrama u domaćem Seulu, kada su nošeni fanatičnom publikom na kraju iznenadili cijeli svijet i osvojili srebrno odličje.

Teško da takav rezultat mogu doseći i u Njemačkoj jer ipak riječ je o reprezentaciji koja brzim i agresivnim rukometom može stvoriti dosta neugodnosti onima koji ju ozbiljno ne shvate, ali isto tako ne bi smjela predstavljati prevelik problem onima koji u konačnici računaju na medalju.

Izbornik Do Heon-Park uglavnom se oslanja na iskusni dvojac Kyung-Shin Yoon - Won-Chul Paek, koji su najbolji pojedinci u ovom sastavu. Yoon je poznatiji i široj javnosti jer s dosta uspjeha nastupa u njemačkom Hamburgu te uz to ima i najviše skupljenih nastupa za reprezentaciju.

Maroko

Najveća nepoznanica F skupine ova je sjevernoafrička zemlja kojoj će dolazak u Njemačku biti šesti nastup na završnici svjetskih prvenstava. Prije izvlačenja grupa zasigurno nisu mogli niti sanjati da ih čeka ovakav "pakao" jer već u prvom dvoboju idu na noge Paklenima koji bi uz ozbiljan angažman trebali uspješno riješiti ovog suparnika. Do sada im je najbolji plasman na SP-u bilo 17. mjesto u Egiptu 1997. godine, dok im je treće mjesto s prošlogodišnjeg Afričkog prvenstva donijelo nastup u Njemačkoj.

Uz sve to ne treba ih olako shvaćati jer u momčadi imaju nekoliko vrlo dobrih pojedinaca među kojima se ističe najbolji strijelac, inače član katarskog Assada Mohammed Berrajaa. Osim njega tu je nekoliko igrača koji igraju u francuskoj ligi što bi uz veliki napredak afričkog rukometa posljednjih godina nekome moglo dodatno zakomplicirati unaprijed upisane bodove.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!