Rukomet

Egzotični suci za gubljenje živaca

Bruno Blumenschein, Hrvoje Rafaelić • subota, 20.01.2007.

Trebao je to biti dvoboj jednog od favorita i totalnog autsajdera skupine A, ali susret nije obilježila dobra predstava Slovenaca na otvaranju Svjetskog prvenstva u Njemačkoj već sudački dvojac iz Irana...

Reprezentacija Slovenija na čelu sa svojim trenerom Kasim Kamenicom rutinski je odradila posao protiv reprezentacije Grenlanda kojoj je ovo tek treći nastup na svjetskim prvenstvima. Već na poluvremenu su imali prednost od osam golova (17:9) da bi na kraju slavili sa 14 golova razlike.

Kako je završila prvo poluvrijeme, Slovenija je i u drugo krenula furiozno. Tako su deset minuta prije kraja vodili sa 11 razlike da bi utakmicu dobili sa već spomenutih 35:21. Najbolji kod naših susjeda bio je Ljubej, dok je kod Grenlanda odlično odigrao Kreutzmann. Oba igrača su završila susret s osam postignutih golova.

Iako bi utakmicu trebali pamtiti po uvjerljivoj pobjedi Slovenije, prvo kolo skupine "A" obilježio je iranski sudački dvojac u sastavu Karbas - Kolahdouzan koji su sa po nekoliko krivih sudačkih odluka izritirali obje momčadi, a pogotovo izbornike Kamenicu i Jakoba Andreasena.

Krive procjene u dosuđivanju sedmeraca, puštanju prednosti i dosuđivanju prekršaja za isključenje dali su ovoj utakmici dodatnu zanimljivost kada je već izostala ona rezultatska, a u nekim trenucima su sudačke odluke izazivale sarkastični smijeh igrača obje reprezentacije.

Ovo nije prvi slučaj da ovaj sudački dvojac ima problema sa suđenjem na velikim natjecanjima. Prije mjesec dana, točnije 14. prosinca 2006. godine, iranski sudac Mohsen Karbas je u pratnji osiguranja morao napustiti teren nakon što su ga navijači u Kataru gađali svakakvim predmetima, a pogotovo bočicama vode u finalnoj utakmici Azijskih igara u Dohi između Katara i Kuvajta zbog istovjetnih razloga kao i večeras.


Niti drugi favorit u skupini "A" nije imao problema sa svojim protivnikom. Tunis je protiv Kuvajta na polovici prvog poluvremena vodio sa dva gola razlike (8:6) da bi poluvrijeme završilo sa 14:11 za Tunis. Iako su sve konce držali u svojim rukama, ni jednom tijekom prvog poluvremena nisu se odvajali na više od četiri pogotka razlike.

Pod vodstvom odličnog trenera Seada Hasanefendića, Tunižani su u drugom poluvremenu krenuli golom i povećanjem prednosti ponovno na četiri gola (15:11). Domaćini Svjetskog prvenstva 2005. godine nisu imali previše problema sa reprezentacijom Kuvajta. Stalnim presingom i brzim kontrama lako su uspijevali doći do gol prilika koje su najčešće i iskorištavali. Kuvajt se solidno držao sa Tunisom iako su većinom utakmice pokušavali stići prednost suparnika.

Prva veća prednost dogodila se u 38. minuti kada Tunižani odlaze na plus sedam. 51. minuta podarila je favoritima i najveću prednost od devet pogodaka razlike. S tom prednošću nestala je i svaka, ako je i postojala, sumnja u pobjednika ovog susreta.

Skupina A, 1.kolo: Slovenija - Grenland 35:21 (17:9), Tunis - Kuvajt 34:23 (14:11).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!