Tenis

Skrivanje je bilo najveća pogreška

Ivor Krapac • utorak, 06.02.2007.

Napokon se i to dogodilo. Nakon što je lani izbjegavao do kraja razjasniti razloge izostanka iz hrvatske Davis Cup reprezentacije, a slično započeo i ove godine, Ivo Karlović konačno se otvorio i iznio što je glavna prepreka njegovom nastupanju u nacionalnoj momčadi. Razlozi će se mnogima činiti kontroverznim i otvorenim za raspravu, no dojam je da je Karlo ovog puta napokon postupio ispravno...

Prošle godine protiv Austrijanaca bila je Ahilova tetiva, protiv Argentinaca nikad do kraja rasvijetljeni financijski zahtjevi (pričalo se o nadoknadi troškova za putovanje avionom iz SAD-a), a ove sezone protiv Nijemaca javila se bol u koljenu - tako je izgledao niz Karlovićevih isprika za svaki od tri posljednja nastupa hrvatske reprezentacije u Davis Cupu. Sve dok, potaknut prvenstveno novinskim komentarom u Jutarnjem listu, nije odlučio reći "dosta" i objasniti što ga točno muči.

Počnimo od pitanja interesa i nužnosti da se sustav raspodjele sredstava među reprezentativcima iznese u javnosti, što se može nametnuti kao prva točka prijepora. U idealnom slučaju jasno i čisto posloženih odnosa koji odgovaraju svima - bila bi to u prvom redu interna stvar i javno razvlačenje ne bi bilo potrebno. U ovoj prilici, međutim, nije tako.

Karlovi razlozi i želja za drugačijom raspodjelom novčanih nagrada među reprezentativcima nesumnjivo jesu stvar koja će zainteresirati ljubitelje tenisa i koja će, možda, javnim iznošenjem pomoći da se stvari promijene i pokrenu u smjeru u kojem bi Karlo (ili bilo koji drugi "treći" ili "četvrti" izbor u reprezentaciji) poželio.

Neke stvari bolje i jasnije izgledaju i lakše se promijene kad se iznesu javno i ovaj Karlovićev korak je bolji izbor od izvlačenja ozljeda i "zamračivanja" pravih razloga, što mu je, kako je pojasnio, bilo predloženo iz Hrvatskog teniskog saveza. Od zasad neimenovanog "izvora" iz HTS-a. Sve što je Ivo dosad radio bilo je veća pogreška od javnog iznošenja razloga koje se dogodilo tek sada - zapravo, sve dosad bilo je njegova najveća pogreška.

Nakon ovog istupa, za mnoge će treći hrvatski "reket" i dalje ostati "glineni golub" zbog svojeg nepovoljnog odnosa prema reprezentaciji. No, idemo sagledati problem iz drugačijeg kuta...

Za početak, krenimo od stajališta o "svetosti nacionalnog dresa", odnosno nužnosti da se svaki put bude na raspolaganju reprezentaciji bez obzira na uvjete. U kolektivnim sportovima stvari stoje malo drugačije i tu se jasnije može izvući taj princip (prvenstveno stoga što status reprezentativca može pomoći u dolasku do jačeg transfera ili boljih financijskih uvjeta u klubu), dok je u pojedinačnim sportovima i sve ostalo individualnije.

Ukoliko Karlo osjeti ili smatra da mu uloga trećeg izbora u reprezentaciji (s razumljivom prednošću Ivana Ljubičića i Marija Ančića) uz, po njegovoj procjeni, nedovoljnu nadoknadu ne odgovara - njegovo je pravo da se odluči za ono što drži da će mu više koristiti u karijeri. U njegovoj koži, teško je očekivati i tražiti da netko tko od tenisa živi prosuđuje drugačije.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivor Krapac

Je li Karlović svejedno trebao biti u Zagrebu lani protiv Argentinaca, kad je ispalo da bi, zbog Ančićeve ozljede leđa, imao priliku za nastup? Iz današnje i naknadne perspektive - svakako da jest, jer se njegov izostanak pokazao iznimno bitnim. Gledano prvenstveno srcem, ono što je Karlo tada napravio zaslužilo je osudu bez obzira što je razlog i tada bila, za njega, nepovoljna raspodjela financijskog "kolača" među reprezentativcima. Nije ga bilo, nedostajao je, takva situacija se možda mogla predvidjeti...

No, stoji i činjenica da Karlović nije znao kako će se u tom spornom susretu s Argentincima stvari odviti. Da podsjetimo, Ančićeva ozljeda leđa dogodila se samo dan-dva prije početka susreta, kad više nije bilo vremena za promjene u sastavu i potencijalni Karlov naknadni dolazak. Jest, tada je napravio pogrešku i nedostajao, nadam se i požalio što ga nije bilo kad je imao priliku zaigrati i pojaviti se u važnoj ulozi - ali to je mogao znati samo naknadno.

Od ponovnog otkaza reprezentativnog nastupa, veća je pogreška što je i ovog puta kao povod izabrao ispriku umjesto pravog razloga, u nadi da će se sve što brže riješiti onako kako priželjuje. A ne riješava se, i zbog toga Karlo i dalje propušta nastupe u Davis Cupu u situaciji u kojoj se uloga trećeg igrača reprezentacije ponovno može pokazati važnom ukoliko se nešto dogodi s Ljubičićem ili Ančićem...

Je li traženje većeg dijela financijskog "kolača" nepravedno prema Ljubičiću i Ančiću, koji već godinama nose najveći teret, a imali su ga i kad je Hrvatska prije dvije godine koračala prema naslovu u Davis Cupu?

U ovom slučaju, odvojit ću se od konkretnih podataka u raspodjeli i ostati samo na principu - ako je uloga trećeg igrača reprezentacije od važnosti, a jasno je da jest i već se pokazalo da može biti, nije nelogično da se ta uloga honorira i približi zahtjevima koje je trenutni treći igrač iznio. Normalno - u dogovoru s ostalima, a vrijedi se nadati da do tog dogovora može doći i da će se to dogoditi što prije. Ne samo zbog Karlovića kao sadašnjeg trećeg igrača, nego i zbog bilo kojeg budućeg trećeg igrača reprezentacije.

Ljubičić i Ančić nose najveći teret i zaslužuju najveći dio financijskih sredstava u nadoknadi koja za nastupe pripada reprezentativcima i izborniku. Kako je sam rekao, Karlović ne preskače tu činjenicu (i ne bi je smio preskakati), no stvar prijepora je barem približavanje trećeg igrača reprezentacije vodećem dvojcu. Odnosno, promjena omjera u raspodjeli kakav je sada na snazi.

I za kraj, treba li nam uopće Ivo Karlović? Svatko tko detaljnije prati tenis i hrvatsku reprezentaciju složit će se - da treba. U sadašnjoj situaciji, bilo kakva ozljeda ili drugi zdravstveni problem Ivana Ljubičića i Marija Ančića gurnuli bi Marina Čilića u poziciju trećeg reprezentativnog reketa, a Marin, ne preskačući njegov talent i potencijal kojeg nesumnjivo ima, za tu ulogu još nije spreman - bez obzira treba li pomoći u singlu ili, eventualno, parovima.

Preostaje nada da će ova trakavica koja se rasteže već sezonama ubrzo završiti sretno za sve. Za Ljubičića i Ančića, koji bi s Karlovićevim povratkom u reprezentaciju dobili korisnu rezervnu opciju ukoliko ih treba odmoriti ili zamijeniti zbog ozljede, za Karlovića, koji s potencijalno promijenjenim načinom raspodjele zasigurno ne bi ništa izgubio u reprezentaciji (a imao bi priliku puno i dobiti), kao i za izbornika Gorana Prpića kojem je Karlo potreban, jer ga inače ne bi ni uvrstio u prvotni sastav za nastup u Njemačkoj.

Ostaje nam da čekamo, s uvjerenjem da ćemo u mogućem četvrtfinalu konačno biti kompletni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!